🤍 KIITOS!🤍

0

Ostoskorisi on tyhjä

24.09.2020 4 min lukuaika

Syksyllä ilmasto viilenee, ilmankosteus vähenee ja kolealta tuntuva tuulen vire pyyhkäisee kasvoja ulkoilmassa. Ayurvedisen terveydenhoitofilosofian mukaan syksyllä siirrytään vata-vuodenaikaan, jolloin ympäristössä hallitsevat vata-doshan elementit; ilma ja eetteri (tila). Näiden elementtien ominaisuuksiin kuuluu mm. kuivuus, keveys, kylmyys, karheus ja liikkuvuus. Luonnossa nämä elementit voi aistia syksyllä viileässä tuulessa heiluvina puunoksina ja ilmassa leijailevina lehtinä. Vatan elementit voit havaita myös ihon kautta kuivuutena, karheutena ja kiristyksen tunteena. Lisääntyneen pintakuivuuden vuoksi ihossa voi ilmetä myös ihohuokosten tukkeutumista ja ryynimäisiä epäpuhtauksia.

Tasapainon saavuttamiseksi syysiho tarvitsee vastakohtia siinä hallitseville elementeille, kuivuus tarvitsee kosteutta ja viileys puolestaan lämpöä. Ulkoisella ihonhoidolla saadaan harvemmin aikaan pysyviä tai pitkäaikaisia hoitotuloksia. Ayurvedan mukaan hyvinvoiva iho kumpuaa kehon ja mielen tasapainosta, minkä vuoksi ihoa on tärkeä hoitaa myös pintaa syvemmältä kiinnittämällä huomiota elämäntapoihin.

Sisäinen ihonhoito
  1. Juo lämmintä vettä

Ihon kuivuuden taustalla on ensisijaisesti kehon kuivuus, jonka tärkein hoitokeino on kosteutus. Jääveden sijaan suosittelen kuitenkin nauttimaan juomaveden aina lämpimänä, mikäli haluat saada kaiken hyödyn irti juomastasi vedestä. Kylmä vesi heikentää ruuansulatuksen toimintaa, eikä imeydy kudoksiin. Kehon kuivuus aiheuttaa usein myös ummetusta, jolloin kuona-aineet kertyvät elimistöön, mikä näkyy iholla ihohuokosten tukkeutumisena.

Lämpimän veden juonti tekee hyvää ruuansulatuksen ja aineenvaihdunnan lisäksi ummetukselle sekä ihosi hyvinvoinnille. Aloita päiväsi juomalla noin kolme desilitraa hieman jäähtynyttä keitettyä vettä tyhjään vatsaan. Nauti lämmintä vettä ja yrttiteitä myös pitkin päivää.

  1. Nauti lämpimistä aterioista

Kesällä maistuu kevyet salaatit, smoothiet ja muut viilentävät ruuat. Viilenevän syksyn myötä suosittelen siirtymään kehoa lämmittäviin, ravitseviin sekä ruuansulatusta helliviin ruokiin. Valmista kehoa, mieltä ja ihoa hellivää syysruokaa esimerkiksi satokauden juureksista, pitkään haudutettujen patojen tai sosekeittojen muodossa. Lisää sekaan hyppysellinen lämmittäviä mausteita, kuten kanelia, inkivääriä tai neilikkaa.

  1. Käytä monipuolisesti rasvoja

Ihon kiristävä tunne ja hilseily on kehosi tapoja kertoa sinulle sen tarvitsevan lisää rasvaa. Huolehdithan siis riittävästä rasvahappojen saannista nauttimalla monipuolisesti hyviä rasvoja sisältäviä ruoka-aineita, kuten pähkinöitä, siemeniä, avokadoa sekä kaatamalla ruoka-annokseesi lorauksen luomulaatuista ja laadukasta oliiviöljyä.

Ulkoinen ihonhoito
  1. Kosteuta kasvovedellä

Sisäisen nesteyttämisen lisäksi iho tarvitsee myös ulkoista nesteytystä eli kosteutta. Unohda kuitenkin liiallinen hanavedellä lotraaminen ulkoisesti, sillä se kuivattaa ja huuhtoo pois ihon omia kosteustasapainoa ylläpitäviä aineita. Iholle tuotu kosteus täytyy kiinnittää ihoon ja tässä kasvovedellä on tärkeä rooli. Janoisen ihon pelastus on Neal’s Yard Remediesin Frankinsensi kasvovesi, jossa yhdistyy mm. kosteutta sitova glyseriini, ihoa rauhoittava aloe vera sekä ylellisen tuoksun tuova Frankinsensin eteerinen öljy. Suihkauta kasvovettä iholle aamuin illoin, ennen iholle jätettävien tuotteiden lisäämistä. Kun ihosi kaipaa ekstra kosteutta, kerrosta kasvovettä useampi kerros imeyttämällä sitä ihoon kevyesti käsien avulla painelemalla.

  1. Ravitse öljyllä

Syksyn mittaan suosittelen lisäämään ihonhoitoon hoitavia kasviöljyjä, jotka ovat kaikkein tehokkaimpia raaka-aineita ihon ravitsemiseen. Kasviöljyjen sisältämät omega-rasvahapot ovat ihon kannalta tärkeitä mm. Elinvoimaisuuden ylläpitämiseen sekä tulehduksien hoitoon ja ennaltaehkäisyyn. 100% Pure Multi-Vitamin + Antioxidants PM Facial Oil on kerrassaan ihana ja monipuolinen öljycocktail, joka sopii kaikille ihotyypeille. Tämä kasvoöljy sisältää ainutlaatuisen sekoituksen iholle tärkeitä antioksidantteja, c-vitamiinia sekä luonnon omia superöljyjä, kuten ruusunmarja- ja tyrniöljyjä. Tämä kasvoöljy imeytyy nopeasti ihoon jättäen sen silkkisen pehmeäksi ja voit käyttää sitä iholle sellaisenaan tai laittaa muutaman tipan kasvovoiteesi joukkoon.

  1. Helli ihoa päästä varpaisiin

Kuivan ihon ulkoisessa hoidossa moni keskittyy hoitamaan ihoa paikallisesti esimerkiksi vain kasvojen alueelta. Sama iho ympäröi kuitenkin koko kehosi ja imee myös hoitavat ainesosat itseensä samaiselta laajuudelta. Älä siis vähättele vartalon ihonhoitoa vaan helli, hoida, ravitse ja rakasta ihoasi päästä varpaisiin. Ainoastaan koskettamalla ja tuntemalla tulet sinuiksi oman ihosi ja itsesi kanssa.

Biodellyn valikoimasta löytyvät omat suosikkini vartalon ihonhoitoon syksyä varten. JOIK Sweet Orange & Mint Bodybutter -vartalovoissa on kermainen koostumus ja raikas sitruksinen tuoksu. Vaikka kyseessä on vartalovoi, tuote imeytyy todella nopeasti ja jättää iholle kosteutetun tunteen. Tämä vartalovoisopii myös kiireisiin aamuihin, kun tuotteen imeytymistä ei ehdi odotella pitkiä aikoja.

Villinä korttina viikonlopun kotispa -hetkiin, suosittelen yhdistämään vartalovoin kanssa JOIK Sweet Orange & Mint vartaloöljyn. Tällä kombolla kuivimmankin ihon jano tulee varmasti sammutetuksi. Suihkepullo tekee vartaloöljyn käytöstä erittäin käyttäjäystävällisen. Tätä voi laittaa tipan myös hiusten kuiviin latvoihin!

  1. Tehosta hoitoa naamiolla

Syksyisin moni aloittaa vitamiinien ja hivenaineiden tankkauksen pimenevää talvea varten. Myös iho kaipaa usein valmistelevia toimia vuodenaikojen taitekohdassa. 100% Pure Matcha Oat Milk Nourishing Mask on kuin ravinteikas vitamiinipommi ihollesi! Jauhemainen naamio on pullollaan ainoastaan hoitavia ainesosia ilman vettä tai turhia täyteaineita. Ainesosaluettelo sekä kirkas vihreä väri osoittavat, että tuotteen pääraaka-aineena komeilee matcha -vihreäteejauhe, joka on pullollaan ihoa suojaavia antioksidantteja. Lisäksi naamiojauhe kätkee sisäänsä mm. kookosta, kauraa, ruusun terälehtiä ja kamomillaa. Kasvonaamio on helppokäyttöinen ja voit soveltaa siitä juuri omalle ihotyypillesi sopivan. Perusohjeen mukaan jauhe sekoitetaan veteen, mutta kuivaihoisena voit lisätä massan sekaan pari tippaa ravitsevaa kasvoöljyä. Mikäli ihosi on herkkä, voit kokeilla sekoittaa jauheen esimerkiksi kookoskermaan, jolla on ihoa rauhoittava ja viilentävä vaikutus.

 

 

Rosi Sotkasiira on ekokosmetologi, ayurvedisen ihonhoidon asiantuntija sekä yksi Pohjoista Ayurvedaa -kirjan (Gummerus 2020) tekijöistä. Rosi on intohimoinen ihonhoidon ammattilainen, joka on luonut uraansa ayurvedan, kauneuden sekä hyvinvoinnin parissa. Rosin tärkein missio omassa työssään on innostaa ihmisiä löytämään oman kauneutensa kokonaisvaltaisen tasapainon ja hyvän olon kautta.

Rosi kirjoittaa DELLY Magazineen säännöllisesti, jos haluat kysyä Rosilta ihonhoitoon ja kokonaisvaltaiseen kauneuteen liittyvää, laita kysymyksesi osoitteeseen asiakaspalvelu@biodelly.fi. Otsikoi viestisi näin: ROSIN POSTI. 

Kiitos!