🤍 KIITOS!🤍

0

Ostoskorisi on tyhjä

25.05.2021 4 min lukuaika


25.5.2021

Ayurvedinen ihonhoito: Pitta ihotyyppi

Tutustuminen ayurvedisiin ihotyyppeihin jatkuu. Tässä artikkelissa ayurvedisen ihonhoidon asiantuntija ja ekokosmetologi Rosi Sotkasiira syväluotsaa
millainen on pitta ihotyyppi ja miten sitä kannattaa hoitaa.

Kirjoittaja | Rosi Sotkasiira.Kuvat | Riikka Lilja-Niemi

Ayurvedinen ihonhoito - kesytä pitta ihotyyppi lempeydellä

Onko ihosi herkkä ja helposti ärtyvä? Ilmestyykö epäpuhtaudet ihollasi usein t-alueelle ja samaan aikaan posket punoittaa, etenkin liikunnan tai lämpötilan vaihteluiden seurauksena? Mikäli kyseiset kuvaukset kuulostavat tutulta, on ayurvedinen ihotyyppisi hyvin todennäköisesti pitta ihotyyppi.

Mikäli ayurvedinen ihonhoito ei ole sinulle entuudestaan tuttua, suosittelen lukemaan aiemman ayurvedista ihonhoitoa ja kapha ihotyyppiä käsittelevän artikkelin.


Pitta ihotyyppi

Ayurvedinen ihotyyppi määräytyy ihossa hallitsevien elementtien mukaan. Pitta ihotyyppiä hallitsevat tulen ja veden elementit. Tuli on ominaisuuksiltaan lämmin, terävä, herkkä ja voimakas, mikä näkyy iholla herkkyytenä ja punertavana värinä. Tuli -elementin ansiosta pitta-iho tuntuu myös koskettaessa lämpimältä ja erilaiset kuumottavat tuntemukset ovat myös yleisiä. Vesi -elementti tuo iholle kosteutta ja voi lisääntyessään aiheuttaa myös epäpuhtauksia, etenkin t-alueella.

Tasapainoinen pitta-iho on hehkuva, kuulas ja sävyltään hennon punertava, jossa voi esiintyä myös pisamia. Iho on puolustustuskykyinen, eikä herkisty tai lehahda kirkkaan punaiseksi pienistä ärsykkeistä.

Epätasapainossa tuli -elementti lisääntyy, jolloin ihosta tulee erittäin herkkä, ärtynyt ja helposti punaiseksi lehahtava. Tyypillisiä pittan iho-ongelmia ovat myös tulehdukselliset ihosairaudet, kuten atopia, couperosa, akne ja rosacea eli ruusufinni.


Viilentävä ruokavalio

Ayurvedan mukaan ihossa esiintyvän tulehduksen, herkkyyden, kuumotuksen ja punoittavan värin taustalla on tuli -elementin epätasapaino kehossa, jolloin sisäinen roihu palaa liian voimakkaana. Ayurvedisessa ihonhoidossa tavoitteena on löytää tasapaino, joka saavutetaan luomalla vastapainoa epätasapainoa hallitsevien elementtien ominaisuuksille. Tuli -elementin tasapainottamiseen tarvitaan viilennystä, lempeyttä ja rauhoitusta.

Mikäli kärsit pitta ihotyypin haasteista, suosittelen välttämään ruokavaliossa tulisia, happamia sekä kehon kuumuutta lisääviä ruoka-aineita, kuten tomaattia, paprikaa, sipuleita, inkivääriä, chiliä, ruista ja hapanmaitotuotteita. Suosi ruokavaliossasi makeita, karvaita ja kehoa viilentäviä ruoka-aineita, kuten vihreitä kasviksia, riisiä, kookosta, kauraa ja makeita hedelmiä. Kun iho punoittaa ja on ärtynyt, kannattaa vähentää mausteiden määrää ruokavaliossa ja suosia mieluummin tuoreita yrttejä.


"Kun iho punoittaa ja on ärtynyt, kannattaa vähentää mausteiden määrää ruokavaliossa ja suosia mieluummin tuoreita yrttejä."


Negatiivisten tunteiden käsittely

Ayurvedan mukaan myös mielen tasapaino vaikuttaa olennaisesti ihon hyvinvointiin. Ayurvedan mukaan rosacean, aknen ja muiden tulehduksellisten ihosairauksien taustalla on kehon hiljainen tulehdus, joka saa alkunsa kehossa lisääntyneestä tuli -elementistä.

Ravinnon lisäksi tuli -elementin epätasapainoa aiheuttaa kehoon varastoituneet ja käsittelemättömät “kuumat tunteet”, kuten viha, katkeruus, kateus ja aggressiivisuus. Voimakkaiden iho-oireiden ilmetessä olisikin syytä kääntää katse sisäänpäin, tutkia omaa tunne-elämää ja tiedostaa myös negatiiviseksi koetut tunteet. Tiedostamisen ja hyväksymisen jälkeen, tunteet on helpompi käsitellä ja vapauttaa kehosta, minkä jälkeen voit tuntea mielen lisäksi myös ihosi rauhallisemmaksi. Muista, että sinä riität sellaisena kuin olet.


Lempeää ihonhoitoa

Pitta ihotyyppi tarvitsee myös ulkoisesti hellävaraista ja lempeää hoitoa hellävaraisilla tuotteilla. Pitta-ihon haasteena on lisääntynyt tuli -elementti, joka ns. polttaa pois vettä, niin kehosta kuin ihosta. Tämä aiheuttaa iholle erilaisia herkkyysreaktioita, punoitusta ja kiristävää tunnetta.

Suosi hellävaraisia ja rauhoittavia tuotteita ihon hoidon kaikissa vaiheissa. Laponie of Scandinavia Milk Cleanser on erittäin lempeä puhdistusmaito, joka poistaa iholta tehokkaasti lian ja meikin, jättäen ihon rauhallisen ja hoidetun tuntoiseksi, ilman liian pesevää vaikutusta.


Sold out

Tärkein ihonhoitotuote pitta ihotyypin hoidossa on viilentävä kasvovesi tai hoitoneste, jonka tehtävä on tasapainottaa ihon pH sekä parantaa ihon kosteustasapainoa. Naturativ Face Tonic - rauhoittava kasvovesi on kuin viilentävä ja raikas tuulahdus herkälle iholle. Kasvovesi sisältää rauhoittavan cocktailin ruusun, laventelin ja rosmariinin kukkaisvesiä, jotka luovat tasapainoa ihon punoitukseen ja herkkyysreaktioihin. Samainen kasvovesi toimii myös tehokkaana viilentäjänä auringossa vietetyn päivän jälkeen.


Sold out

Lisääntynyt tuli -elementti kehossa aiheuttaa myös kosteuden haihtumista kehosta, joka lisää ihon janoisuutta ja kiristävää tunnetta. Pitta-iho kaipaakin usein kasvoveden lisäksi myös muita nesteyttäviä ihonhoitotuotteita. Naturativ Seerumi ecoampoule 1 (herkkä-kuiva iho) - hyaluronihapposeerumi on täydellinen tuote luomaan tasapainoa kiristävälle ja ärtyneelle iholle. Tehokkasti kosteutta sitova hyaluronihappo ylläpitää ihon kosteutta, ruusuvesi tuo kaivattua viilennystä ja merisaunio antaa kyytiä ärsytysoireille. Mikä parasta; tuotteen rauhoittava vaikutus on välitön.


Sold out

Seerumi tekee myös oivallisen alustan ravitsevalle kasvoöljylle, kuten Laponien kasvoöljylle, joka lukitsee ihoon kasvoveden ja seerumin tuoman kosteuden. Laponien kasvoöljy sisältää myös useita kasviöljyjä, kuten vadelmansiemen-ja ruusunmarjaöljyjä, joiden sisältämillä omega-rasvahapoilla on tärkeä rooli tulehdusten hoidossa sekä ihon elinvoiman ja elastisuuden ylläpidossa.


Sold out

Leimahteleeko pitta sinussa? Vai onko tarpeena päivittää ihonhoitotuotteet kesää varten? Oletko aina halunnut kokeilla Laponie of Scandinavian -luonnonkosmetiikkaa?

 

Nyt tähän kaikkeen on mahdollisuus tarttua. Tässä sinulle -20% etukoodi Biodellyn koko valikoimaan: PITTA

 

Voimassa 31.5.2021 asti.

Kirjoittaja

Rosi Sotkasiira

Rosi Sotkasiira on ekokosmetologi, ayurvedisen ihonhoidon asiantuntija sekä yksi Pohjoista Ayurvedaa -kirjan (Gummerus 2020) tekijöistä. Rosi on intohimoinen ihonhoidon ammattilainen, joka on luonut uraansa ayurvedan, kauneuden sekä hyvinvoinnin parissa. Rosin tärkein missio omassa työssään on innostaa ihmisiä löytämään oman kauneutensa kokonaisvaltaisen tasapainon ja hyvän olon kautta. Tutustu Rosiin paremmin rosilindas.com

Rosi kirjoittaa DELLY Magazineen säännöllisesti, jos haluat kysyä Rosilta ihonhoitoon ja kokonaisvaltaiseen kauneuteen liittyvää, laita kysymyksesi osoitteeseen asiakaspalvelu@biodelly.fi. Otsikoi viestisi näin: ROSIN POSTI.

Kuva Rosista Minna Pakkanen Valokuvaamo Kipinä


Kuva Inkeri Kallio


Haluaisitko tutustua paremmin ayurvedaan ja oppia, miten sen avulla voit vaikuttaa kokonaisvaltaiseen hyvinvointiisi?

Rosi Sotkasiira luotsaa Suomen ensimmäistä ayurveda-podcastia yhdessä Eveliina Holmin kanssa. Ayurglow -podcastin keskiössä on ayurvedaan liittyvät teemat ravinnosta, hyvän olon saavuttamiseen sekä sisäisen hehkun ja harmonian löytämiseen.

AyurGlow podcastin löydät Spotifysta sekä instagramista @ayurglow