🤍 KIITOS!🤍

0

Ostoskorisi on tyhjä

12.10.2021 4 min lukuaika


12.10.2021

Ayurvedinen ihonhoito: Vata ihotyyppi

Tutustuminen ayurvedisiin ihotyyppeihin jatkuu. Tässä artikkelissa ayurvedisen ihonhoidon asiantuntija ja ekokosmetologi Rosi Sotkasiira syväluotsaa
millainen on vata ihotyyppi ja miten sitä kannattaa hoitaa.

Kirjoittaja | Rosi Sotkasiira.Kuvat | Riikka Lilja-Niemi

Ayurvedinen ihonhoito - vata ihotyypiä tasapainottaa lämpö ja kosteus.

Onko ihosi kuiva ja hilseilevä? Tuntuuko, että mikään voide tai öljy ei riitä sammuttamaan ihosi janoa? Entä onko ihosi rakenteeltaan ohut, jossa ihohuokoset ovat pienet tai lähes huomaamattomat? Mikäli nyökyttelit ja samaistuit kuvauksiin, on sinulla ayurvedan näkökulmasta katsottuna hyvin todennäköisesti vata ihotyyppi.

Mikäli ayurveda ei ole sinulle entuudestaan tuttu, suosittelen sinua lukemaan myös artikkelitkapha japittaihotyypeistä.


Vata ihotyyppi

Ayurvedisessa ihonhoitofilosofiassa ihotyyppi määräytyy ihossa hallitsevien elementtien mukaan. Vata ihotyyppiä hallitsevat ilman ja eetterin elementit, joista ilma on kuin syysaamun kolea tuuli, jonka ominaisuuksiin kuuluu kuivuus, kylmyys ja karheus. Eetteri eli tila -elementti on puolestaan kuin tyhjä tila tai avaruus, joka antaa ympäristön planeettojen olemassaololle. Eetterin ominaisuuksiin kuuluu keveys ja tyhjyys, joka ilmenee vata ihotyypissä ohuena rakenteena, joka sormien välissä voi tuntua usein myös ns. tyhjältä.

Tasapainoinen vata ihotyyppi on neutraalin sävyinen, sileä ja tasaisen värinen. Ihohuokoset ovat pienet, lähes huomaamattomat, eikä ihossa ole epäpuhtauksia. Tasapainoinen vata ihotyyppi ei hilseile, eikä siinä tunnu kiristyksen tunnetta.

Epätasapainossa vata iho on eloton, ja hilseily sekä kiristyksen tunne ihossa on ikävä riesa lähes päivittäin. Ihossa voi olla myös ryynimäisiä, pintakuivuudesta johtuvia epäpuhtauksia sekä juonteita (etenkin otsan alueella), joita voi esiintyä jo varhaisellakin iällä. Vata ihotyypin oireet yleistyvät erityisesti 50 ikävuoden jälkeen, jolloin ayurvedan mukaan elämässä siirrytään vata-aikaan. Tällöin myös ihon kosteus sekä kollageenin tuotanto alkavat luonnollisesti vähentyä.


Kuiva iho on merkki kuivasta kehosta

Ayurvedan mukaan ihon kuivuuden taustalla on kehon kuivuus, jonka vuoksi pelkkä ulkoinen hoito ei riitä sammuttamaan ihon janoa. Ayurvedisen ihonhoidon ydin on luoda tasapainoa epätasapainoa hallitseville elementeille. Vata ihotyypin kuivat ja kylmät elementit tasapainotetaan kosteudella ja lämmöllä, niin sisäisesti kuin ulkoisesti.

Mikäli kärsit kuivuudesta johtuvista iho-oireista ravitse kehoa sisäisesti ja lisäämällä ruokavalioosi monipuolisesti erilaisia rasvan lähteitä, kuten pähkinöitä, siemeniä, oliiviöljyä, avokadoa ja gheeta.


"Ayurvedan mukaan ihon kuivuuden taustalla on kehon kuivuus, jonka vuoksi pelkkä ulkoinen hoito ei riitä sammuttamaan ihon janoa."


Ruuansulatusta hellivä ruokavalio

Kehon kuivuus aiheuttaa usein myös epäsäännöllistä suoliston toimintaa ja ummetusta, minkä seurauksena kuona-aineet varastoituvat elimistöön. Tämä voi puolestaan aiheuttaa erilaisia ikäviä iho-oireita, kuten ryynimäisiä epäpuhtauksia, etenkin otsan alueelle.

Helli ruuansulatustasi välttämällä kylmiä ruokia ja juomia. Korvaa esimerkiksi salaattilounas lämpimällä sosekeitolla ja aamun marjasmoothie aamupuurolla, jossa on lisänä nokare herkullista pähkinälevitettä. Lisää aterioihin myös lämmittäviä mausteita, kuten inkivääriä, kanelia ja valkosipulia, jotka antavat potkua uinuvalle ruuansulatukselle.

Huolehdi myös kehon nesteytyksestä juomalla riittävästi lämmintä vettä ja yrttiteetä pitkin päivää. Vältä kylmän veden juomista, koska sillä on ruuansulatusta heikentävä vaikutus, eikä se myöskään imeydy kudoksiin yhtä tehokkaasti kuin lämmin vesi.


Ravitsevat ihonhoitorutiinit

Vata ihotyyppi tarvitsee myös ulkoisesti ravitsevia ihonhoitorutiineja täyteläisillä ja ihon elinvoimaa tukevilla tuotteilla.

Vältä puhdistustuotteen valinnassa voimakkaita ja liian peseviä tuotteita, jotka edesauttavat myös kosteuden haihtumista ihosta. Suosi puolestaan öljymäisiä puhdistustuotteita valitsemalla esimerkiksiLuonkos Radiant öljypuhdistuskakku.Kotimainen ja innovatiivinen öljypuhdistuskakku on luontoystävällinen vaihtoehto muille puhdistustuotteille ilman ylimääräistä pakkausjätettä. Palamuotonsa ansiosta se on myös helppo pitää mukana matkoilla!


Sold out

Vata ihotyyppi tarvitsee kosteutta ja rasvaa myös ulkoisesti.Kora Organics Turmeric Glow Moisturizer -kasvovoide ravitsee ja kosteuttaa kuivaa ihoa tehokkaasti. Voiteen koostumus on suorastaan yhtä timanttinen, kuin pakkauskin. Runsaalta ja täyteläiseltä tuntuva voide hellii kuivaa ihoa, mutta ei jätä sitä lainkaan rasvaiseksi. Voide hujahtaa ihoon salaman nopeasti, jättäen sille tasaisen ja hehkuvan lopputuloksen. Raaka-aineisto koostuu muun muassa ravitsevasta avokado- ja tyrniöljystä sekä mm. kurkuman ja lakritsin kasviuutteista. Tämä sopii täydellisesti myös iholle, jolla on takanaan jo pidempikin elämänkokemus.


Sold out

Kevyempien voiteiden ystävälle Bybin uusiBeauty Bakuchiol Restore -yövoideon suotuisampi vaihtoehto. Kestävästi tuotettua Bakuchiolia sisältävä voide uudistaa, ravitsee ja kirkastaa ihoa nukkuessasi. Voiteen kevyestä koostumuksesta ei kannata hämääntyä. Tämä voide todellakin hellii kuivuudesta kärsivää ihoa muun muassa E-vitamiinia sisältävän viinirypäleensiemenöljyn sekä hoitavan karitevoin ansiosta.


Sold out

Erityisesti talvella vata iho kaipaa usein lisätehoja ihonhoitoon naamioista.Evolven Bio-Retinol Gold Maskkultanaamio vastaa kiitettävästi juuri vata ihon tarpeisiin. Bio-Retinol stimuloi ihon omaa kollgeenisynteesiä ja ruusunmarjasiemenöljy tarjoaa iholle sen tarvitsemia omega-rasvahappoja. Naamion vaikutusajalla iholla voi tuntea naamion lämmittävän vaikutuksen, joka luo tasapainoa vata ihon viileydelle. Lopputuloksena iholla vallitsee heleys, kirkkaus ja kimmoisuus. Tämä naamio on varsin oiva aamuihon herättäjä!


Sold out

Kirjoittaja

Rosi Sotkasiira

Rosi Sotkasiira on ekokosmetologi, ayurvedisen ihonhoidon asiantuntija sekä yksi Pohjoista Ayurvedaa -kirjan (Gummerus 2020) tekijöistä. Rosi on intohimoinen ihonhoidon ammattilainen, joka on luonut uraansa ayurvedan, kauneuden sekä hyvinvoinnin parissa. Rosin tärkein missio omassa työssään on innostaa ihmisiä löytämään oman kauneutensa kokonaisvaltaisen tasapainon ja hyvän olon kautta. Tutustu Rosiin paremmin rosilindas.com

Rosi kirjoittaa DELLY Magazineen säännöllisesti, jos haluat kysyä Rosilta ihonhoitoon ja kokonaisvaltaiseen kauneuteen liittyvää, laita kysymyksesi osoitteeseen asiakaspalvelu@biodelly.fi. Otsikoi viestisi näin: ROSIN POSTI.

Kuva Rosista Minna Pakkanen Valokuvaamo Kipinä


Kuva Inkeri Kallio


Haluaisitko tutustua paremmin ayurvedaan ja oppia, miten sen avulla voit vaikuttaa kokonaisvaltaiseen hyvinvointiisi?

Rosi Sotkasiira luotsaa Suomen ensimmäistä ayurveda-podcastia yhdessä Eveliina Holmin kanssa. Ayurglow -podcastin keskiössä on ayurvedaan liittyvät teemat ravinnosta, hyvän olon saavuttamiseen sekä sisäisen hehkun ja harmonian löytämiseen.

AyurGlow podcastin löydät Spotifysta sekä instagramista @ayurglow