🤍 KIITOS!🤍

0

Ostoskorisi on tyhjä

09.04.2020 6 min lukuaika

Tiesitkö, että hiuksesi kertovat tarinaa sinusta? Hiuksilla voi ilmentää itseään monella tapaa. Näin keväällä monet pohtivatkin talvikuontalon päivittämistä ja hiustyylin vaihtamista, tai ainakin jotakin operaatiota, jolla hiuksiin palautuu elinvoimaa. Uudistumisen aika on nyt! 

Nippelitietoa hiuksista, mitä ja millainen hius oikeasti on?

Hiukset ovat kuollutta ihosolukkoa. Yksittäisellä hiuksella on oma muoto, joka määrittää onko hius luonnostaan suora, kihara, taipuisa. Suurennettuna hius näyttää ikään kuin kävyltä. Kuivan kävyn suomut usein repsottavat aukinaisina, siltä näyttää myös vaurioitunut hius.

Terve hius näyttää nuorelta ja notkealta kävyltä, sen suomut ovat kiinni ja se kestää taivuttelua. Hius on kuin käpy. 

Miksi hius vaurioituu?

Hius voi vaurioitua monista syistä: mekaaninen kulutus, hiustenhoitovälineet, ravinto, hormonitasapainon heilahdukset, kemikaalit ja jopa luonnonolosuhteet, kuten liika auringolle altistuminen. Hius voi ohentua myös hiustupen tukkeuman seurauksena, jos sinne on kerääntynyt esimerkiksi silikonia hiustuotteesta.

Mitä pidempi hius on, mitä enemmän se on nähnyt aikaa ja kestänyt muutoksia, sitä enemmän se tarvitsee hoitoa. Terve hius kasvaa terveestä hiuspohjasta, siksi myös päänahkaa on tärkeä hoitaa.

Aidosti hiusten ja hiuspohjan hyvinvointia tukevat tuotevalinnat auttavat. Vastakkain asettelu on mälsää, mutta simppeli totuus on, että vaihtamalla hiustenhoitotuotteet mahdollisimman luonnollisiksi ja valitsemalla kasvivärit hiustenvärjäyksessä teet hiuksille ja hiuspohjallesi hyvää. Hiuksesi saavat elinvoimaa terveestä hiuspohjasta. Jos hiuksia "hoitaa" jatkuvasti tuotteilla, jotka sisältävät esimerkiksi silikonia, saattaa lopputulemana olla tukkeutunut hiustuppi, jolloin hius ei pääse kasvamaan sen luonnollisella tavalla vaan saattaa jäädä ohuemmaksi kuin mitä hiuksesi oikeasti olisivat. 

Luonnollisen hiusvärin muodostuminen lyhyesti

Hiusten melaniinitaso vaihtelee ajan myötä, minkä vuoksi hiusväri saattaa tummua. Myös yksittäisen karvatupen melaniini eli hiusväriaine saattaa vaihdella, jolloin hiuksiin tulee uniikkeja vivahteita tai luomuraitoja.

Eumelaniinit ovat tummia ja feomelaniinit ovat vaaleita väriaineita, näiden rytmi ja pitoisuus määrittävät hiustesi luonnollisen värin. Kahvipavun tummissa hiuksissa eumelaniinia on enemmän kuin vaaleissa ja helposti punertavissa sävyissä taas on feomelaniinia enemmän. Harmaat hiukset kertovat menetetyistä melaniineista.

Summasummarum: Kasviväri hoitaa hiuksia ja hiuspohjaa sekä vahvistaa hiuksia ja värjää hiustesi luonnollisen loisteen esiin näiden melaniinitasojen mukaisesti, siksi kasvivärjätty hius on aina ainutlaatuinen, kuten sinäkin olet. 

Kasvivärjäys on helppoa. Nappaa perusasiat haltuun: 

Soitellen sotaan ei kannata lähteä kasvivärjäyksen kanssa. Muutoshalu on liikkeelle paneva voima, jonka jälkeen asiaa kannattaa hieman tutkia, koska markkinoilla olevilla kasviväreillä on eroa ja ennen kaikkea siksi, että hiuksesi ovat uniikit. Sinulla on oltava ymmärrys 1) oman hiusten laadusta ja kunnosta 2) luonnollisesta pohjaväristä (yllä mainittu) 3) suunnitelma ja tavoitemielikuva lopputuloksesta. Tavanomaisten värien kanssa radikaalit muutokset onnistuvat kasvivärejä helpommin. Kasvivärit mukailevat hiuksen luonnollisuutta ja värin tekeytyminen muodostuu ajalla. Tavanomainen värjäys on oikotie onneen, jossa hius aina jollakin tavalla vaurioituu, ilman sitä isot muutokset nopeasti eivät ole mahdollisia.

Kasviväri muodostuu hiuksessa 48h värjäyksen jälkeen. Kasvivärien kanssa koti-värjätessä kuljemme mahdollisuuksien rajoissa, mikäli mielit isompaa muutosta, suosittelemme ekokampaajaa, jolla on värioppi, kasvivärit ja hiusoppi hallussa.

 

Cultivator´s luomusertifioitu kasvihiusväri

Ammattilaisten suosima ja ekokampaamotason kasvihiusväri, siksi se on myös Biodellyn myydyin kasviväri. Cultivator’sin sävyvalikoimassa on 20 valmista värisekoitusta luonnollisista vaaleista, hehkuviin punaisiin, täyteläisiin ruskeisiin ja mustaan.

Cultivator´s hiusväripakkaukseen päätyy mitä puhtain kasvivärijauhe lähes vastakerätyn kasvin tuoreudella. Cultivator´s kasvihiusväri on kestävän kehityksen periaatteita noudattava ja reilun kaupan tuote.

Puhtaus

Puhtaus on kaikkien Cultivator’s tuotteiden valmistuksen pääperiaate.

Cultivator’s on kehittänyt viljelymenetelmiään yli 30 vuoden ajan, kunnioittaen intialaista perinnettä ja yhdistäen sen viimeisimpiin tutkimustuloksiin. Omat 3000 hehtaarin viljelmät tuottavat satoa luomusertifioiduille huipputuotteille. Ympärivuotisen kuuma Jodpur asettaa kasvit alttiiksi suurelle stressille ja laittaa ne selviämään paahteisissa olosuhteissa, pakottaen kasvit puskemaan varteensa suuren määrän elinvoimaa.

Valmistuksessa noudatetaan kestävän kehityksen periaatteita kierrättämällä, säästäen luonnonvaroja ja vettä sekä käyttämällä 100% aurinkoenergiaa.

Jokainen vesipisara, myös yön aikana pinnoille tiivistyneet kastepisarat, käytetään hyväksi kasteluvetenä.

Cultivator´sin tehtaalla hygieniasta huolehtiminen on isossa roolissa. Siellä kuljetaan suojapuku päällä ja tehtaan ilma vaihdetaan päivittäin säännöllisin 2,5 minuutin väliajoin, kertoo Cultivator´sin maahantuoja Tiia Tyynysniemi.

Tuoreus  

Huolellisesti valikoidut yrtit ja kasvit prosessoidaan sadonkorjuun jälkeen niin hellävaraisesti kuin mahdollista. Tavoitteena on säilyttää sama tuoreus kuin keräämisen hetkellä, niin pitkälle kuin se vain on mahdollista.

Mahdollisimman hyvä tuoreus saavutetaan typpijäähdytteisellä hienontamismenetelmällä, joka ehkäisee aromaattisten ominaisuuksien, aktiivisten ainesosien, tekstuurin ja värin katoamista ja saa aikaan erittäin hienojakoista värijauhetta, jopa 14 X hienojakoisempaa kuin tavanomaisessa kasvivärijauheessa. Tuloksena on parempi liukoisuus, minkä ansiosta kasvivärimassan sekoittamiseen riittää lämmin vesi kuuman sijaan. Kuumaan veteen verrattuna lämmin vesi suojaa kasvihiusvärien luonnollisia ominaisuuksia ja värien tehoa. Tuloksena on lisäksi paljon pehmeämpi värimassa, jolla on parempi levittyvyys.

Cultivator´s kasvihiusväreissä on mukana aloe veraa, joka tuo hiuspohjalle kosteutta ja hiuksiin hoitavuutta ja kiiltoa.

Cultivator´s kasvihiusvärisarjan hiilijalanjälki on O.

Hiusten kasvivärjääminen on voimaannuttava kokemus, koska kasviväri palauttaa hiuksiin elinvoimaa.

Laadukkailla kasviväreillä hiuksiin voidaan saavuttaa hehkuvan punaisia, kylmiä syviä ruskeita, intensiivisiä ja lämpimiä ruskean sävyjä, vaaleita sävytyksiä ja kirkastuksia sekä joillakin kasviväreillä jopa erikoisempia sävyjä, kuten sinistä ja tummaa violettia tai vaaleisiin hiuksiin jopa pastellin kaltaista mansikan punaista.

3 tärkeintä kasviväriä

Cassia (cassia obovata)

Pääväri keltainen. Cassiaa voidaan käyttää hiusten hoitona, vahvistajana ja jälleenrakentajana, mikäli varsinaista hiusväriä ei haluta. Cassiasta puhutaan ”neutraalina hennana”, joka ei värjää pohjaväriltään tummaa hiusta ollenkaan. Cassia korostaa ja kerrostaa hiusten vaaleita sävyjä ja vivahteita sekä tekee harmaisiin hiuksiin pehmeitä ja toisinaan toffeemaisia lopputuloksia.

Henna (lawsonia inermis)

Pääväri punainen. Puhtaalla hennalla hiukset voi värjätä hehkuvan punaiseksi tai leimahtavan oranssiksi tai punaruskein vivahtein. Hennaa voidaan sekoittaa toisiin kasviväreihin, jonka vuoksi hennaa löytyy monesta valmiista kasvivärisekoituksesta. Vaaleisiin sävyihin Cassian kanssa ja tummempiin tuloksiin Indigon kanssa.

Indigo (indico tinctoria)

Pääväri sininen. Indigolla saadaan aikaan syvempiä, tummempia ja jopa kylmempiä lopputuloksia.

Amla (emblica officinalis)

Värin säätelijä. Amlalla ei ole selkeää omaa väriä, mutta se vaikuttaa väreihin. Kasvivärit saadaan kasvin lehdistä, mutta amlan väri saadaan sen hedelmästä. Amla tasapainottaa hennan punasävyä. Amlan antioksidanttipitoisuus suojaa karvatuppea sekä amlan korkea karoteeni- ja rautapitoisuus voimistaa hiusjuurta, ts. amla tehostaa ja ylläpitää hiusten kasvua sekä vahvistaa ohentuneita hiuksia.

Kasviväreillä hoidetut ja värjätyt hiukset ovat runsaat, kuohkeat ja aidon näköiset. Hiukset kiiltävät luonnollisesti kuin minkäkin villieläimen turkki.

Hiusten luonnonmukainen värjäys, näin onnistut kotivärjäyksessä

Ensimmäinen ja tärkein, jos olet käyttänyt tai käytät synteettisiä hiustenhoitotuotteita ja hiuslakkaa puhdista hiukset syväpuhdistavalla shampoolla muutamia kertoja ennen kasvivärjäystä. Syväpuhdistavaa shampoota suositellaan käytettäväksi kaikille ennen kasvivärjäystä, mutta kasvivärin tarttumisen kannalta on erityisen tärkeää, että mahdolliset kalvonmuodostavat aineet ja niiden kertymät ovat pois hiuksesta.

Jos sinulla on, vaalennuksista kärsinyt hius suosittelemme kasvivärjäyksen aloittamista puhtaalla Cassialla, koska se paikkaa hiusta tehokkaasti. Vaurioitunut hius on kuin reikäjuusto, jonka paikkaamiseen hienojakoiset kasvipartikkelit ovat parhaita. Jos hius on vaurioitunut eli avonainen käpy se myös tummenee helposti. Valitse vaaleampi kasviväri. Mikäli hius ei kaipaa esihoitoa, voit valita suoraan kasvihiusvärjäyksen valitsemallasi kasvisävyllä.

  1. Määritä pohjaväri
  2. Valitse väri/värit
  3. Tee värjäyssuunnitelma

Merkintöjä hiusten kotivärjäyksestä kasvivärillä

Miila värjäsi hiukset Cultivator´s kasvivärillä. Aiemmin käytössä on ollut vain Cassia, joka on toiminut ihanasti pehmentämään omaa luonnollista hiussävyä, hoitamaan kuivaa hiuspohjaa ja hiuksia pituudesta latvaan. Kasviväri onkin mitä mainioin hiustenkasvattajalle tai tällaisen vahvan bob-mallisen tukan ylläpitäjälle, koska kasviväri tekee myös hiuksen latvasta vahvemman. Hiuksella on tapana kulua loppuaan kohden, jolloin hiuksen malli näyttää suippenevan tyvestä latvaan. Latva osa haaroittuu helposti ajansaatossa, mutta kasviväri ikään kuin korjaa ja sulkee haaroittuneen kävyn suomuja luonnollisella tavalla. 

Pohdintaa kasvivärjäyksestä kotona

Omaan luonnolliseen hiusväriin ihastuneena olen värjännyt hiuksiani vain ja ainoastaan Amlalla ja Cassialla. Tänä keväänä kaipasin muutosta.

Oma hiuspigmenttini on melko tumma ja tiedän hiusteni punertavan helposti. Asteikolla 1-10, sanoisin että talven jälkeen hiusteni tummuus on 6-7.

Päätin aavistuksen tummentaa ja syventää hiusteni väriä, etenkin alaosasta, koska haluan että kasvojeni alaosa saa hieman kapeammain vaikutelman hiusvärin vaikutuksesta.

Valitsin monisävyvärjäyksen, joka tuo hiukseen lisää runsauden vaikutelmaa. 

Alkuperäisen suunnitelman mukaan olin ajatellut jättää hiuksen päällisosaan jakauksen kohdalle kolmion muotoisen alueen, joka olisi värjätty Cassialla, mutta luovuin ajatuksesta ja värjäsin hiukset vain kaksiosaisesti.

Valitsin Cultivator´s  kasvihiusvärit: Chestnut ja Deep Chestnut, koska ne ovat sävyiltään samoja, mutta tummuusasteiltaan selkeällä erolla eli ne sointuvat hyvin yhteen, mutta tuovat toisiinsa nähden myös kontrasti.

Deep Chestnut on melko tumma! Nyt odotan sen pehmenemistä, koska tulen rakastumaan sävyyn.

Suunnittele ja toteuta kasvivärjäys kotona

Voit värjätä hiukset kokonaan yhdellä kasvivärillä. Tee silloin ristipääjako ja levitä kasvivärimassa hiuksiin tyvestä latvaan osio kerrallaan.

Voit värjätä tyven tummemmalla kasvivärillä ja pituuden sekä latvan vaaleammalla. Esimerkiksi näin: tyvi Light Brown tai Brown, pituus ja latva Cassialla tai vaikka punertavammalla sävyllä, jos se istuu tyyliisi.

Voit värjätä päällisosan vaaleammalla sävyllä ja alaosan tummemmalla, kuten yllä mainitulla kastanjakombolla.

Luonnollinen liukuvärjäys onnistuu kotonakin

Aloita tekemällä jaottelut ja kiinnitä osiot muovisella klipsilla tai hainhampailla. 

Kuva 1. Päällisosa. Määritä jakauksen paikka ja jaa hius kolmion muotoon kuvan soittamalla tavalla. Osio saa olla epäsymmetrisessä kohdassa, koska jakaus määrittää paikan, mikäli jakaus ei ole keskellä päätä. Tähän osioon tulee värjäyksen vaalein väri. 

Kuva 2. Keskiosa. Levein ja isoin värjättävä alue, joka määrittää lopputuloksen yleisilmeen. Osio 1 ja 2 tulevat lähelle kasvojasi, korostavat piirteitäsi sekä tuovat silmien värin esiin. Huomaa epäsymmetrisyys, jos jakaus ei ole keskellä. Valitse kasvivärit näiden periaatteiden mukaan. 

Kuva 3. Alaosa. Tummin alue, joka tuo syvyyttä hiusten värjäyskokonaisuuteen. 

Valitse värjäykseen toisiinsa sointuvia sävyjä, kuten ruskeita ja punaisia lähisävyjä. 

Tutustu Cultivator´s kasvivärivalikoimaan tästä.

------------------------------------------------------------

Tarjoamme ilmaisen videokonsultaation, jonka avulla hiusvärivalinta on helpompaa kuin ruudun takaa. Varaa oma aika sähköpostilla, asiakaspalvelu@biodelly.fi tai miila.louhikkola@biodelly.fi

Liity myös Facebook-ryhmään: hiustenkasvivärjäys // Cultivator´s. Saat suoraanvinkkejä ekokampaajalta, maahantuojalta sekä inspiraatiota muilta kasvivärjäreiltä.

 

 

 

 

 

---

Teksti: Miila Louhikkola

Kuvat: Riikka Lilja-Niemi