Lupa olla luonnollinen -kesäkampanja. kaunis. luonnollisesti.

0

Ostoskorisi on tyhjä

08.01.2020 6 min lukuaika

Oman ihotyypin tunnistaminen on olennainen tieto tuotevalinnoissa ja ihonhoidossa. Ihotyypin tunnistamisen jälkeen on iisimpi valita tuotteita ja räätälöidä omaa ihonhoitorutiinia. Näissä toki tarpeellista ompi myös ymmärrys ihon rytmeistä (menstruaalinen ja vuorokausirytmi) sekä tekijöistä, jotka vaikuttavat ihon hyvinvointiin. Ihosi kertoo tarinaa sinusta. 

Ihotyypit jaetaan neljään eri pääryhmään: kuiva, sekaiho, rasvoittuva iho sekä normaali. Määrittelemällä oikein yhden näistä olet jo lähempänä onnistuneita tuotevalintoja, MUTTA JOTTA tilanne ei olisi liian helppo iho ei välttämättä näyttäydy näin selkeästi vaan iho saattaa olla oikukkaampi yhdistelmä ihotyyppejä, kuten kuivarasvainen iho. Ihon kunto ja sen tarpeet vaihtelevat erilaisten tekijöiden mukaan, kuten esimerkiksi iän, hormonitasapainon, sisäisistä ja/tai ulkoisista vaikuttimista johtuvien seikkojen. Niin tai näin, tässä kirjoituksessa pidättäydymme tarkeastelemaan ihotyyppejä yleisellä tasolla.

Suositusnumero yksi! Jos ihotyypin tunnistaminen ei ota onnistuakseen ja komsiikomsaa-päätökset johtavat hutiostoksiin on silloin käynti kosmetologin hoitolassa selkeää säästöä ja varmuutta. Visiittiä kosmetologille suositellaan etenkin, jos iholla on meneillään jokin poikkeustila, sillä iho-ongelma ei ole sama kuin ihotyyppi. Muutama näppy siellä täällä ei ole vielä ongelma eikä vähäinen punoitus tai pigmenttimuutoksetkaan, mutta omaa ihoa on tarpeellinen tuijotella, jotta on hereillä ennalta-ehkäisemään ennen kuin vähäisyys paisuu häiriöksi.

Kotioloissa saat oman ihotyyppisi selville helpolla tavalla puhdistamalla kasvot, kaula ja dekoltée puhdistusaineella (poishuuhdeltava). Puhdistuksen jälkeen vältä koskemasta ihoon ja laittamasta iholle mitään tuotteita muutamaan tuntiin, jonka jälkeen nähtäväksi jää miten ihosi luonnostaan toimii.

KUIVA IHO kielii itsestään jollakin tavalla näistä tai kaikilla näillä tavoilla: kiristää, hilseilee ja kutkuttavasti kutisee. Kuivan ihon pinta tuntuu karkealta ja iho saattaa tuntua ohuen läpikuultavalta kuin silkkipaperi. Kuiva iho reagoi helposti ja saattaa tuntua aralta, vaikka se ei varsinaisesti herkkyyden erityistilassa olekaan. Kuivuus kerrostuu ihoon ja sen pinta muuttuu kovaksi. Ihosta puuttuu kosteutta ja öljyjä. Auvoisan onnen kuivaihoinen saa tuomalla ihoon vesikosteutusta sekä iholle sen tarvitsemaa rasvaa, joka tasapainottaa kuivan ihon luonnollista talin puutetta. Kuivan ihon tali-ja hikirauhasten toiminta ja ihon verenkierto on alisuoritteista. Kuivaihoisella harvemmin on näppyjä tai laajentuneita ihohuokosia heikon talierityksen vuoksi. Piukeat miliumit saattavat esiintyä iholla. Kuivan ihon sävy on yleensä hyvä, mutta saattaa olla myös hieman kalvakan harmahtava. 

Ihonhoidossa kuivaa ihoa pyritään vahvistamaan ja rauhoittamaan ihoa.

Valitse puhdistustuote koostumuksen perusteella: maito, täyteläisempi voide tai balm, jopa puhdistusöljy saattaa olla pätevä valinta (ohut, ehkä ikääntynyt  paperinen iho ei välttämättä nauti ihotuntumasta, mutta tämä vain makukysymys). Vältä kasvojen puhdistamista aamulla.

Kasvovesi tulee aina puhdistuksen jälkeen ja suihkeena pisin päivää. Panosta kasvoveteen, se on tosi tärkeä iholle! Kasvovedellä voit raikastaa kasvot aamulla. Kerrosta hoitonestettä iholle luodaksesi maksimaallisen kosteuden vaikutuksen. Monet aloittavat 7 kerroksella ja vähentävät kerrostelua ihon kosteustasapainon parantumisen mukaan. Hoitovesi best! 

Levitä kasvoille seerumi, joka kosteuttaa ja rauhoittaa ihoa. Seerumin jälkeen imeytä ihoon pari tippaa kasvoöljyä ja lopuksi lukitse kosteus ja rasva ihoon kosteusvoiteella, joka antaa iholle suojaa päivän aikana. Yöksi voit valita tuhdimman ja täyteläisemmän kasvovoiteen tai käyttää jopa kosteuttavaa naamiota iholle. Seerumi levitetään iholle ensin, koska mikään voide ei imeydy rutikuivaan pintaan.

Rakeeton entsyymikuorinta tai hedelmähappokuorinta (AHA) poistaa kuivaa ihokerrosta ja auttaa ihonhoitotuotteiden tuomia ravinteita imeytymään iholle paremmin ja tehokkaammin. Kuiva iho on usein herkkis, joten malttia kuorintakertojen ja hedelmähappopitoisuuden kanssa.

Kuiva talvi-iho on monille ajankohtainen haaste ihonhoidossa juuri nyt. Kosteuden tuominen on paikallaan iholle kuin iholle. 

HUOM! Liiallinen punaisuus, ihottuma ja kutina viittaa jo atooppiseen ihoon. Jos epäilet, kannattaa hipsiä lääkärin vastaanotolle. 

SEKAIHO on yleisin ihotyyppi Suomessa, mikä selittyy vuodenaikojen vaihtelulla. Puhdistuksen jälkeen sekaiho saattaa hitusen kiristää ja siinä saattaa ilmetä kuivia läiskiä, mutta osittain iholla pilkistelee epäpuhtauksia. Sekaihon tunnistaa helposti kasvojen T-alueesta (otsa, nenä, leuka), joka on rasvaisempi ja paksumpi kuin muut kasvojen ihoalueet. Ihon väri on kirjava, laikukas ja saattaa se olla sameakin. Ihon rytmien (kuukautiskierto) ja tarpeiden tunnistaminen on sekaihoisille tärkeää, koska iholle saattaa herkemmin paukahtaa hormonaalisia finnejä ja muita tukkeutumia. Sekaihon pintakuivuus panssaroi alleen epäpuhtauksia, joten ihon kosteus- ja rasvatasapainosta huolehtiminen on paras ystävällinen teko iholle sen hyvinvoinnin kannalta.

Ihonhoidossa pyritään tasapainoon ja ihon kirkkauteen. Komedojen ja miliumien minimoimiseen.

Kaikki alkaa puhdistuksesta, aina. Sekaiholle optimaalisia koostumusvaihtoehtoja puhdistustuotteelle on maito, voide, balmi ja puhdistusöljy. Nämä puhdistavat lempeästi ihoa eivätkä kuivata ihon kuivia kohtia. Tehosta puhdistusta kostealla konjac-sienellä tai musliiniliinalla. Kaksoispuhdistuksen harrastaminen iltapuuhina on mahtis vaihtoehto sekin, kokeile edellä mainittujen kaveriksi hellää vaahtoa tai geeliä. Vältä näitä, jos on vaarana kuivattaa ihoa liikaa. 

Viimeistele puhdistus kasvovedellä ja vanulapulla. Muista suihkia kosteuttavaa kasvovettä iholle. Suihkimisoperaatiota suositellaan milloin vaan ja missä vaan ja kaikille ihotyypeille. 

Valitse kirkastava, kosteuttava ja rauhoittava, ehkä jopa puhdistava seerumi kasvoille. Sekoita seerumin tai kasvovoiteen joukkoon tippa tai kaks kasvoöljyä. Valitse helposti tukkeutuvalle sekaiholle kevyt kosteusvoide.

Kuori iho säännöllisesti AHA-hedelmähappokuorinnalla tai entsyymikuorinnalla. Mitä paksumpi iho, sitä hevimpi kuorinta. Voit kuoria ihoa hellävaraisesti jo puhdistuksen aikana, jos se tuntuu tarpeelliselta, esimerkiksi iho saattaa rasvoittua herkemmin juuri ennen tai kuukautisten aikana. Tutustu ja tunnustele sekaihoasi, sen kanssa pärjää kyllä, kun opit ihosi oikut!

Helposti RASVOITTUVA IHO tuottaa runsaasti talia. Puhdistuksen jälkeen iho ei tunnu tiukalta eikä sitä kiristä. Iho kiiltää ja sen ihohuokoset erottuvat selkeinä ihon tekstuurissa. Öljyrasvaisen ihon sävy on usein kellertävä ja tuntuma paksu, kuivarasvaisen ihon sävy kirjava ja samea, ainakin harmahtava.

Ihonhoidossa pyritään hellävaraisella lähestymistavalla hillitsemään talineritystä, supistamaan ihohuokosia ja pitämään kaiken maailman paukamat kaukana iholta.

Rasvoittuvaa ihoa ei saa hinkata liian kuivattavilla tuotteilla. Iho riehaantuu, sillä rasvoittuva iho pyrkii kompensoimaan tuottamalla lisää öljyä tuottaakseen lisää kosteutta iholle. Unohda jo viimeistään tässä vaiheessa 90-luvun teinimainokset ja saippua ja vesi vanhin voitehista-mantra. 

Syväpuhdista iho puhdistussöljyllä, balmillapuhdistusvoiteella tai puhdistuskakulla. Pähkinänkuoressa: rasva liuottaa rasvaa. Käytä puhdistusta tehostamaan lämpimällä vedellä kostutettua musliiniliinaa ja puhdista iho aamuin illoin. Voit myös suosia kaksoispuhdistusta samaan tapaan kuin mistä oli mainintaa sekaihon kohdalla. Toisinaan mekaaninen savipohjainen kuorinta tuntuu raikkaalta iholla, kuten myös sekaihon t-alueella. Näin voit täydentää ihonpuhdistusta.

Viimeistele puhdistus tasapainottavalla kasvovedellä. Jos ihon rasvaisuus ei ole aamulla SOS, voit puhdistaa ja raikastaa ihon vain pyyhkimällä ihoa kasvovedellä tai misellivedellä kostutetun vanulapun kanssa. Muista myös kasvovesi, sillä rasvainen iho tarvitsee sitäkin. 

Rasvoittuva iho nauttii puhdistavasta seerumista, jonka jälkeen sujauta ihoon kasvoöljy hieromalla ihoa luontaisen lymfakierron mukaisesti tai suosi ihon verenkiertoa elvyttävää gua shaa, mutta muista olla hellä tai mahdollisesti kokonaan vältellä mahdollista tukkeuman kohtaa iholla. Lopuksi levitä iholle kevyt ja raikas kosteusvoide (mieluiten fluid tai raikastava ja kosteuttava geeli).

Kuori iho säännöllisesti AHA-hedelmähappokuorinnallaja suosi puhdistavaa naamiota kerran viikossa. Lopputuloksena ihana, kuulas, raikas ja pehmeä iho, vau! Mitä mainioin biodellymuidu-fiilis!

Tavoiteltu NORMAALI IHO on pehmeä, joustava ja kimmoisa eli toisin sanoen tasapainoinen ja kostea - iho ei ole kuiva eikä se ole rasvainen. Kaikki ihon toiminnot ovat vakaat. Ihon sävy on kauniin heleä ja sen pinta pienihuokoinen, sellainen iho jonka kuvaillaan olevan persikkainen. Lapsella on normaali iho. Sitten kasvamme ja elämme, ihommekin muuttuu. Jo pelkästään vuodenaikojen vaihtelu ja ympäristötekijät saavat ajan myötä kauneimmankin ihanneihon vähintään kuivumaan. Epäpuhtauksilta on mahdollisuus välttyä pitkälle tiedostamalla ihonhoidon, ravinnon ja liikunnan yhteinen merkitys kokonaisvaltaiseen kauneuteen. (Tämä pätee tietysti kaikkien ihotyyppien hoidossa). Aikuisella normaaliksi ihoksi luokitellaan iho, jolla esiintyy maltillista rasvaisuutta ihon t-alueella. Normaalin ihon kompastuskivi onkin sen ongelmattomuus, kun ei ole näkyviä näppyjä tai kitisevää kuivuutta saattaa ihonhoito tuntua merkityksettömältä, vaikka tosiasia ei voi kiertää: iho kuin iho tarvitsee kosteutta ja suojaa. Normaalikin iho ikääntyy ja menettää elastisuuttaan.

Puhdistuksen jälkeen normaali iho saattaa kiristää hieman, mutta tunne tasoittuu nopeasti ja iho tasapainottuu samettisen pehmeäksi ihon normaalin talintuotannon myötä.

Normaalin ihonhoidossa pyritään ylläpitämään tasapaino.

Normaalille iholle puhdistus riittää vain iltaisin: aamulla kasvovesi ja vanulapulla viuhahdus. Valitse mieluisin puhdistusaine: maito, öljy, balmitai voide. Voit valita paksumman koostumuksen talvella ja kevyemmän kesällä tai tehdä valinnan sen mukaan käytätkö meikkiä paljon vai ei ollenkaan. Olet oman ihosi ja omien tapojesi ja mieltymystesi asiantuntija. 

Viimeistele puhdistus kasvovedellä tai misellivedellä ja muista suihkia kasvovettämyös pitkin päivää. Puhdistuksen jälkeen imeytä iholle kosteuttava hoitoneste

Normaali iho saa suojaa antioksidanttisesta seerumista. Painele seerumi hyvin kosteutetulle iholla. Seerumin jälkeen on kasvoöljyn vuoro, aamuin illoin. Ja lopuksi koko kosteuttava ja ravitseva setti lukitaan ihoon kosteusvoiteella. Tarkkaile ihoasi, sillä siihen vaikuttavat vuodenaika, ikä ja menstruaalinen rytmi. vaihtele tuotteita ja vähennä tarpeen mukaan, esim. kesällä iho ei tarvitse välttämättä ollenkaan kosteusvoidetta erikseen tai saatat haluta jättää kasvoöljyn pois aamuisin. 

Normaalin ihon tilanne saattaa heilahtaa helposti monista syistä, kuten valitsemalla vääränlaisia tuotteita tai ali/ylihoitamalla ihoa. Epävarmoissa valinnoissa käänny asiantuntijan puoleen ja käy säännöllisesti kosmetologilla. 

Voit käyttää mekaanista kuorinta-ainetta, entsyymikuorintaa tai hedelmähappokuorintaa. Nykyään valikoimassa on kerrassaan ihkupihkuja kuorintoja, jota sisältävät sekä mekaanisen kuorinnan mahdollistavia rakeita sekä kuorivia ja ihoa kirkastavia happoja. Pihistä ja valitse BYBI Beauty Smooth and Soothe Scrub, Panosta ja valitse Mukti Organics 2IN1 Resurfacing Exfoliant-kuorintavoide.

Kaikille ihotyypeille suositellaan erikseen silmänympärysvoidetta ja UV-suojaa! Näistä ei sovi lintsata, jos tavoitteena on hehkua ikääntyvälläkin iholla. Ihon hemmottelu naamiolla kerta per viikko on loistava tapaa pitää iho raikkaana ja kauniina. Kasvonaamio toimii täsmähoitona ihon erityistarpeelle just silloin kun sitä tarvitaan, esimerkiksi herkutteluviikonloppuna tai lämpötilavaihteluiden tasapainottamiseksi. Naamioista voi kikkailla myös multimasking-naamioita tai käyttää valmista sellaista pakkausta. Ihon tarpeet edellä, vain luovuus on rajaton. 

Muista juoda tarpeeksi vettä, oletkin sen ehkä jo kuullut sata kertaa, mutta nesteiden virtaus kehossa on tärkeää. Lisää veden joukkoon aavistus laadukasta suolaa, joka auttaa kosteutta imeytymään paremmin ihoon. 

Kasvoöljy laitetaan aina seerumin jälkeen iholle ja voit tipauttaa kasvoöljyä kosteusvoiteen joukkoon, jolloin näitä kahta ei tarvitse levittää erikseen. Keep it simple! 

 

Mitä ihosi kertoo sinulle? 

 

Teksti: Miila Louhikkola

Kuvat: Riikka Lilja-Niemi

 

 

 


Jätä kommentti

Kommentit on hyväksyttävä ennen julkaisua.

Uutiskirje