🤍 KIITOS!🤍

0

Ostoskorisi on tyhjä

19.01.2021 3 min lukuaika


19.1.2021

Kokonaisvaltaista ihonhoitoa ayurvedisen kasvokartan avulla – iho ja tunteet

Ayurvedisen kasvokartan avulla opit, mitä erilaiset iho-oireet kertovat kehosi sisäisestä hyvinvoinnista ja missä kasvojen alueella sijaitsee elimistömme heijastepisteet. Opit myös hoitamaan ihoasi kokonaisvaltaisesti, kiinnittämällä huomiota ruokavalion ja elämäntapojen lisäksi myös erilaisten tunteiden käsittelyyn.

Kirjoittaja | Rosi Sotkasiira.Kuvat | Riikka Lilja-Niemi

Ayurvedan mukaan kasvot ovat sielun ja hyvinvoinnin peili, josta voi tulkita monia merkkejä erilaisista kehon epätasapainotiloista.

Ayurveda on yli 5000 vuotta vanha, Intiasta lähtöisin oleva terveydenhoitojärjestelmä, joka on nimensä mukaisesti tietoa (veda) elämästä ja elämisestä (ayur). Ayurveda auttaa syventämään itsetuntemusta ja ymmärtämään esimerkiksi ruokavalion ja muiden elintapojen vaikutusta kehon, mielen ja ihon hyvinvointiin.

Ayurvedan mukaan iho-ongelmien ratkaisemiseen ei riitä pelkkä ulkoinen hoito. Pelkän oireen hoitaminen voi tuoda aluksi hyviä tuloksia, mutta ilman oireeseen johtaneen syyn selvittämistä ja hoitoa, tulokset eivät ole kauas kantoisia.

Ayurvedisen kasvokartan avulla opit, mitä erilaiset iho-oireet kertovat kehosi sisäisestä hyvinvoinnista ja missä kasvojen alueella sijaitsee elimistömme heijastepisteet. Opit myös hoitamaan ihoasi kokonaisvaltaisesti, kiinnittämällä huomiota ruokavalion ja elämäntapojen lisäksi myös erilaisten tunteiden käsittelyyn.


Ayurvedisen kasvokartan avulla opit, mitä erilaiset iho-oireet kertovat kehosi sisäisestä hyvinvoinnista ja missä kasvojen alueella sijaitsee elimistömme heijastepisteet.


Vata – Ahdistus ja pelko

Otsa – Hermosto

Ohimot – Paksusuoli

Kulmakarvojen välinen alue – Perna, maksa

Silmänaluset – Munuaiset, lisämunuaiset

Kasvojen yläosassa ilmenevät ihomuutokset, etenkin kuivuus, ennenaikaiset juonteet, ihohuokosten tukkeutuminen ja ryynimäiset epäpuhtaudet ovat merkkejä pitkään jatkuneesta stressistä sekä ahdistuksen ja pelon tunteista, jotka ovat jääneet käsittelemättä. Kyseiset tunteet aiheuttavat kehossa kuivuutta, suolen epäsäännöllistä toimintaa ja ummetusta, minkä seurauksena kuona-aineet varastoituvat helpommin elimistöön. Kehon kuivuus näkyy ja tuntuu myös iholla.

Ensimmäinen askel ihonhoidossa on saada kuona-aineet liikkeelle, juomalla paljon lämmintä vettä ja yrttiteitä, kuten sitruuna-inkivääriteetä. Nauti myös kaikki ateriat lämpimänä ja lisää ruokavalioosi paljon hyviä rasvoja, kuten oliiviöljyä, avokadoa ja siemeniä. Huolehdi myös elämässäsi säännöllisistä rutiineista ja panosta unenlaatuun.

Panosta ulkoisessa ihonhoidossa ravitseviin ja kosteuttaviin tuotteisiin ihonhoitorutiinin jokaisessa vaiheessa. Unohda siis liian pesevät puhdistusgeelit ja vaahdot ja suosi puhdistuksessa esimerkiksi öljymäistä puhdistustuotetta, kuten Novexpert Cleansing Oilia. Panosta myös ihoa ravitsevaan kasvoöljyyn. Neal’s Yard RemediesOrange Flower -kasvoöljy sisältää runsaasti iholle tärkeitä omega -rasvahappoja sekä palauttaa iholle sen kaipaaman pehmeyden ja joustavuuden.

 

Tasapainottava mantra mielen hyvinvointiin: ”Minulla on kaikki hyvin. Olen turvassa”.


Pitta – Stressi ja viha

Nenä - Sydän

Nenänpielet – Poskiontelot, hengitystiet

Posket – maksa, ruuansulatus

Suun yläosa – Hormonit, suolisto

Kasvojen keskiosassa olevat ihomuutokset, etenkin punoitus, kuumotus, ihottumat, pigmenttimuutokset ja epäpuhtaudet ovat merkkejä käsittelemättömistä tunteista, joihin liittyy henkistä kuormitusta, suorittamista sekä jatkuvaa riittämättömyyden kokemista. Kyseiset tunteet aiheuttavat usein myös närästystä, sydämentykytystä, yliherkkyyksiä, syklin epäsäännöllisyyttä ja tulehduksellisia ihosairauksia.

Tärkein asia herkistyneen ihon hoidossa on ymmärtää hidastamisen ja myötätunnon merkitys. Ole lempeä itseäsi kohtaan ja puhu kauniisti itsellesi. Muista myös pysähtyä kuuntelemaan, mitä kehosi aidosti tarvitsee ja hoida itseäsi rakkaudella.

Suosi ruokavaliossasi viilentäviä ruoka-aineita, kuten vihreitä kasviksia, kookosta ja basmatiriisiä. Ota kylmiä suihkuja ja suosi lempeitä, ihoa rauhoittavia ihonhoitotuotteita. JOIK Organic - Virkistävä kasvovesi kosteuttaa ihoa sekä viilentää myös kuumottavia ja punoittavia poskia. Neal's Yard Remedies Sensitive Soothing Daily Serum Kasvoseerumi rauhoittaa ja luo tasapainoa herkimmällekkin hipiälle

Tasapainottava mantra mielen hyvinvointiin: ”Minä riitän tällaisena, kuin olen”.


Kapha – suru ja masennus

Leuka - Lisääntymiselimet

Suupielet - Aineenvaihdunta

Poskien alaosat – Keuhkot

Leukaraja – Vatsa

Kasvojen alaosassa olevat ihomuutokset, etenkin öljyisyys, sameus ja lisääntyneet epäpuhtaudet ovat merkkejä käsittelemättömästä surusta ja irtipäästämisen vaikeudesta. Ayurvedan mukaan kyseiset tunteet voivat hidastaa aineenvaihdunnan ja ruuansulatuksen toimintaa, aiheuttaa epätasapainoa hormonitoiminnalle sekä heikentää ravintoaineiden imeytymistä ja keuhkojen toimintaa.

Aktivoi kehoa harrastamalla säännöllisesti liikuntaa, joka saa hien pintaan! Poistu myös rohkeasti mukavuusalueeltasi, kokeilemalla jotain uutta ja tekemällä elämässäsi enemmän spontaaneja päätöksiä.

Juo runsaasti lämmintä vettä ja yrttiteitä ruuansulatuksen ja aineenvaihdunnan aktivoimiseksi. Suosi ruokavaliossasi myös runsaasti tuoreita vihanneksia ja lisää ateriaasi lämmittäviä maustetta, kuten inkivääriä, kanelia ja chiliä. Ihon öljyisyyden, epäpuhtauksien ja sameuden lisääntyessä, suosittelen välttämään maitotuotteita, kauraa, sokeria ja vehnää sekä minimoimaan rasvojen käyttöä, kunnes ihon tila tasapainottuu.

Suosi ulkoisessa ihonhoidossa kevyitä ja talineritystä hillitseviä tuotteita. JOIK Organic matcha & green clay detox - syväpuhdistava kasvonaamio sisältää ihoa hoitavaa vihreää savea, joka syväpuhdistaa ihohuokosia ja kuona-aineita ihon kautta sekä tasapainottaa öljyisyyttä. Älä unohda kosteutusta, ihon öljyisyydestä huolimatta. Novexpert Trio-Zinc Peeling Night Lotion on kuoriva kasvovesi, joka hoitaa ihoa öisin sekä auttaa sitä taistelemaan vaikeita epäpuhtauksia vastaan, ennaltaehkäisten samalla ihon kuivuutta. Tehoaineena toimiva sinkki lieventää ja rauhoittaa ihon tulehdusreaktiota, joita epäpuhtaudet aiheuttavat.

 

Tasapainottava mantra mielen hyvinvointiin: ”Päästän irti. Olen vapaa”.

Kirjoittaja

Rosi Sotkasiira

Rosi Sotkasiira on ekokosmetologi, ayurvedisen ihonhoidon asiantuntija sekä yksi Pohjoista Ayurvedaa -kirjan (Gummerus 2020) tekijöistä. Rosi on intohimoinen ihonhoidon ammattilainen, joka on luonut uraansa ayurvedan, kauneuden sekä hyvinvoinnin parissa. Rosin tärkein missio omassa työssään on innostaa ihmisiä löytämään oman kauneutensa kokonaisvaltaisen tasapainon ja hyvän olon kautta. Tutustu Rosiin paremmin rosilindas.com

Rosi kirjoittaa DELLY Magazineen säännöllisesti, jos haluat kysyä Rosilta ihonhoitoon ja kokonaisvaltaiseen kauneuteen liittyvää, laita kysymyksesi osoitteeseen asiakaspalvelu@biodelly.fi. Otsikoi viestisi näin: ROSIN POSTI.

Kuva Rosista Minna Pakkanen Valokuvaamo Kipinä