🤍 KIITOS!🤍

0

Ostoskorisi on tyhjä

30.06.2020 5 min lukuaika

Ihon kuivuus tuntuu kireältä ja iho ei ole kovin kimmoisa, napakan elastinen. Monesti kuiva iho on myös herkkä, kupristuu helposti juonteille. Kuiva iho saattaa hilseillä ja sen pinta tuntua karhealta. Ihohuokoset ovat pienet. Kuivalle iholle saattaa ilmaantua kuivuudesta johtuvia läiskiä, jopa ekseema. Kuivalta iholta puuttuu sekä rasvaa että kosteutta. Kuivalle iholle syntyy harvoin epäpuhtauksia, koska ihon talintuotanto on olematonta.

Kosteusköyhä ja kuiva iho ovat kuitenkin eri asia, sillä kuiva iho on ihotyyppi, ja sitä hoidetaan eri tavalla kuin kosteusköyhää ihoa, joka ei ole ihon ominaisuus vaan ihon epätasapainotila. Se on tilapäinen heilahdus, joka kohentuu kyllä muutamilla ryhtiliikkeillä ja tuotevalinnoilla.

Pintakuivuus iholla tarkoittaa kosteuden puutetta iholla. Ihon pintakuivuus on verrattain yleistä ja ihon kuivuus voi tilapäisesti vaihdella ihotyypistä riippumatta. Tässä kirjoituksessa käsittelemme ihon kosteututusta satunnaisesti kuivalle iholle, helposti kuivuuteen taipuvaiselle iholle. Monien iho on alati janoinen, vaikka ihotyyppi olisi varsinaisesti jotakin muuta.  

Kuivuuteen taipuvaisen ihon taustatekijät ovat moninaiset. Ihon kosteusköyhyyteen vaikuttaa mm. ikä, stressi, vähäinen veden juonti ja liian sokeripitoinen ravinto, katu-ja siitepöly, auringon otto ilman aurinkosuojaa, ihon tämän hetken tarpeisiin sopimattomat ihonhoitotuotteet, liian vähäinen kosteutus ja kosteuden ihoon lukitsevan kosteusvoiteen puute. Ihon puhdistustuotteet ovat avainasemassa, koska vääränlainen ihonpuhdistus saattaa heilauttaa ihon tasapainon. Puhdistusmaito on miltei kaikille varma valinta, koska sen lempeys iholla harvoin aiheuttaa katastrofeja.  

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä, sillä useat omat sisäiset ja ympäristön tekijät vaikuttavat niin pitkällä kuin lyhyelläkin aikavälillä ihon suojakerrokseen ja sen kykyyn sitoa itseensä kosteutta.

Iho kesällä

Kesällä iho voi yleensä keskivertoa paremmin. Kesän ihonhoito kuitataan usein sanomalla, että iho kaipaa vähemmän. Kuvaavampaa on kuitenkin ilmaista tarve kevyempänä.

Ihon kosteustasapainosta huolehtiminen onkin kaiken ihonhoidon perusta, koska kostea iho näyttää nuorekkaalta ja hehkeältä sekä pitää ihon puhtaana. Kuiva iho panssaroi alleen epäpuhtauksia, kun ihohuokoset tukkiutuu. Pintakuivuus hoitamattomana alkaa näkyä sameana ihona. 

Bye Bye, ihon kuiva kausi!

Toimi näin: 

1. Kuori iho. Säännöllinen ihon kuorinta auttaa kosteuttavia ja hoitavia ihotuotteita imeytymään ihoon. Kuorintatuote valitaan oman ihotyypin mukaan. Puhtaana iho on valmis vastaanottamaan kaikki ihonhoidon herkut!

2. Käytä kosteuttavaa kasvovettä suihkeena. Tsuip tsuip-suihkaukset aina kun kosteuttava virkistys tulee tarpeeseen tai tuntuu muuten vain kutsuvalta. 

3. Imeytä iholle aamuin illoin hoitoneste ja kasvoseerumi

4. Lukitse kosteus ihoon kosteusvoiteella tai tipalla kasvoöljyä

Iho joutuu venymään äärimmilleen altistuessaan mm. UV-säteilylle ja se tarvitsee kesäisin runsaasti vesikosteutta, sekä auringon aiheuttamia vaurioita ennaltaehkäiseviä ja korjaavia antioksidantteja. Kosteustasapainon ylläpitäminen ja ihon korjaaminen ovat asioita, jotka kannattaa huomioida kaikkia kesän ihonhoitotuotteita valitessaan. Suihkuta kasvoille runsaasti tasapainoittavia, kosteuttavia ja rauhoittavia kasvovesiä ja viimeistele päivittäinen ihonhoito kosteutta sitovilla, antioksidanttisilla seerumeilla, sekä kevyillä korjaavilla voiteilla. Jos koet tarvitsevasi kasvoöljyä, vaihda sekin kevyemmältä tuntuvaan vaihtoehtoon.

6. Kosteuttava kasvonaamio kerran viikossa. Kasvonaamion kanssa voi olla myös luova, jos sinulla on kosteusköyhyyttä ja sekaiho, kokeile multa-masking-naamiota: levitä ihon t-alueelle puhdistava naamio ja muualle kasvoille kosteuttavaa naamiota. Jos olet oleillut pitkään auringossa, ole lempeä iholle ja helli sitä rauhoittavalla naamiollaKuorinnan jälkeen iho on erityisen vastaanottavainen hoitaville tuotteille, joten viimeistele aina kuorinta hoitavalla, korjaavalla ja kosteuttavalla naamiolla.

HERÄTTELE SISÄINEN KAUNEUS

Aloita aamusi lämpimällä sitruunavedellä. Juo tämä aineenvaihduntaa buustaava vesi heti herättyäsi, noin puoli tuntia ennen aamiaista. Mikäli aamuisin on mahdollista hidastaa tahtia, tee se. Sitruunaveden jälkeen kävely raikkaassa aamussa herättää ainakin yhden kahvikupin verran ja meikitön iho saa kaipaamaansa tuuletusta. Jos ulkoilu ei natsaa, voit kokeilla 7 minuutin aamumeditaatiota tai hengitysharjoitusta. Esimerkiksi tietoinen palleahengitys tasapainottaa, lisää hapensaantia, ja sen liikkeestä sisäelimet ja suolisto saavat miellyttävää hierontaa.

Kannattaa suosia kausiruokaa ja koostaa pääateriat näiden mukaan. Laadukkaat hedelmä- ja vihannesmehut ovat paitsi helppoja välipaloja myös superterveellisiä ja kaunistavia.

Vihersmoothie on parhaimmillaan, kun päästät luovuuden valloilleen - rakenna oma hehkuvan ihon herkkusmoothie!

Pienetkin mehu- ja smoothielisäykset tuovat uutta energiaa päivään ja iho tykkää! Jos mahdollista minimoi kahvin kulutusta ja suosi yrttiteetä iltapäivisin. Makeanhimoa voit tyynnytellä lakritsiteellä ja suolaiseen pikkunälkään uunissa paahdetut mantelit ovat mukavaa naposteltavaa. Ruokavaliota on mahdollista keventää ilman paastoa tai liiallisia rajoitteita. Kaikenlainen pingotus ja pönötys kuivattaa sekin ihoa. Margarita-pitsasta ja luomuviinistä on vaikea luopua. Tasapaino on hyvän olon salaisuus. 

Paras päivä-smoothie

1 runsas kourallinen minttua

1/2 tl raastettua inkivääriä

1/2 dl varsiselleriä

1 pakastettu banaani

2 dl tuoretta ananasta

1/2 dl vettä

Loraus laadukasta oliviiöljyä (Terra Creta)

Lisää kaikki ainekset pilkottuna blenderiin ja blendaa tasaiseksi smoothieksi. Nauti!

Nestetasapainosta eli riittävästä veden juomisesta on huolehdittava, erityisen tärkeää se on kesähelteellä. Vettä ei kuitenkaan kannata litkia tolkuttomia määriä sellaisenaan vaan veden on tarkoitus imeytyä kehoon. Lisäämällä hyppysellisen laadukasta suolaa veden (käy myös smoothien) joukkoon varmistat nesteen imeytymisen, ja vältät turhat rampaamiset vessassa. 

Kuori ja kirkasta ihoa

Valon määrän lisääntyessä ihokin herää eloon ja talintuotanto voimistuu. Kevennetty ruokavalio, liikkuminen ja hellekelit puhdistavat kehoa ja poistavat kuona-aineita, jotka pyrkivät ulos myös ihon kautta.

Kuorinta puhdistaa ja raikastaa ihoa. Ihotyyppi määrää, kuinka usein ja kuinka voimakkaalla tuotteella kuorinta kannattaa tehdä. Kuorinta kerran viikossa tai kahdessa on hyvä yleissääntö.

Kuorintatuotteen valinta

Pintakuivaa ihoa ihotyypistä riippuen voit kuoria mekaanisella kuorinnalla tehostaaksesi puhdistusta. Savipohjainen kuorintavoide on ihanan fresh rasvaisemmalle iholle.

AHA-hapot eli alfahydroksihapot tulevat luontaisesti maidosta, hedelmistä, marjoista ja sokeriruo`osta. AHA-hapot edistävät mm. ihon uusiutumista ja auttavat ihoa hillitsemään myös pigmentaatioiden muodostumista. Maitohappo on kuivalle iholle ihanteellinen, koska se auttaa kosteuden säilymistä ihossa. Helposti tukkeutuva pintakuiva iho saa valtavia ihoa kirkastavia hyötyjä myös BHA-hapoista, kuten pajunkuoriuutteesta, joka on luonnollinen BHA-happoihin kuuluva salisyylihappo. Vältä aurinkoa heti happokuorinnan jälkeen, siksi kuorintatuotteiden käyttö on suositeltavaa yötä vasten. 

Kuori herkkää ja helposti reaktiivista kuivaa ihoa miedolla happokuorinnalla. Hedelmäentsyymikuorinnat kuorivat ihon pintasolukkoa hellävaraisesti ja sopivat herkällekin iholle. Entsyymikuorinta on voimakkaampia hedelmähappokuorintoja hellempi vaihtoehto. 

Kuorittu iho on heleä, ihon pinta tasainen ja kirkas. Ihohuokoset suppeammat, mustapäät minimissä ja tukkeutumat muisto vain ja ihon juonteet loivemmat. 

KOSTEUTA IHOA

Kaunis, hyvinvoiva ja tasapainoinen iho tarvitsee kosteutta ja rasvaa. Kosteusköyhässä ihossa nimensä mukaisesti puuttuu kosteutta, joka tekee ihosta kiristävän, samean, epämukavan ja kutisevan. Kuivuus ihon pinnalla on kuin panssari, jonka alle saattaa alkaa muodostumaan kipeitä tukkeutumia ja valkoisia luufinnejä (miliumit). Näiden ehkäisemiseksi ihon kosteuspitoisuuden lisääminen purkista on merkityksellistä, kun emme voi vaikuttaa vallitsevaan ilmastoon tai iän tuomiin muutoksiin. Kasvovesi pitää ihon värin heleänä ja sen tuoma kosteus pehmittää ihoa vastaanottavaiseksi seerumille, kasvovoiteelle ja kasvoöljylle.

Mitä eroa on kasvovedellä ja hoitonesteellä?

Kasvovesi kosteuttaa ihoa. Hoitoveden tarkoitus on nesteyttää ihoa eli iholle pyritään tuomaan intensiivisempää kosteutta. Vesikosteuttavia tuotteita on vaikkapa kaikki kasvosuihkeet ja perinteisinä pidetyt kasvovedet. Hoitovesi on paksumpaa, jopa hyytelömäistä nestettä, joka imeytetään iholle käsin.

Kesällä ilma on kosteampi ja yleensä iho voi hyvin, mutta erityisen mehukkaana se kun maltat kerrostaa 3-7 kerrosta hoitovettä iholle kerran päivässä. Gua sha -kasvohoidon avulla saat hoitonesteen imeytettyä iholle tehokkaasti. 

Naturativ – rauhoittava kasvovesi – kaikille sopiva!

Hellä, hoitava ja tasapainottava kasvovesi, joka sopii ihon aamupuhdistukseen ja iltaisin puhdistuksen viimeistelyyn. Ruusu, rosmariini ja laventeli kosteuttaa ja rauhoittaa ihoa. Kasvoveden sisältämä merisauniouute vähentää punoitusta iholla. Naturativin kaikki tuotteet ovat hypoallergisia, jotka sopivat kaikille ihotyypeille.

Aloittelevan luonnonkosmetiikkakäyttäjän ja herkkäihoisen varma valinta.

Senja Cosmetics – Nordic Nectar – iloa iholle

Syväkosteuttava ihonektari, joka tuoksuu taivaalliselle ja saa ihon heleytymään jo yhdellä käyttökerralla. Hoitoneste on saanut inspiraationsa korealaisesta kosmetiikasta, joten sitä suositellaan imeyttämään ihoon 7 Skin Methodin mukaisesti. Hoitovedessä on kasvoveteen verrattuna paksumpi ja seerumimaisempi koostumus, joten sitä on helppo imeyttää ihoon kevyesti painellen. Tehokosteuttavat koivunmahla ja tupasvilla saavat ihon pehmenemään ja hehkumaan kauniisti. Puolukka kirkastaa ihoa ja antioksidanttiset supermarjat mustikka ja variksenmarja suojaavat ihoa vapailta radikaaleilta. Nokkosuute rauhoittaa ja vähentää ihon punaisuutta.

Kotimaiset raaka-aineet saavat kosmetiikkadiggarin sydämen läikkymään!

Madara Infinity Mist – probioottinen kasvovesi – rauha iholla

Madaran kasvosuihke tummanvihreässä pullossa on arjen luksusta. Kasvovesi on paitsi kaunis myös käyttömukavuudeltaan huippuluokkaa, sillä sen kevyt sumute kosteuttaa ihoa tasaisesti. Suihketta voi käyttää milloin vain ja se kannattaakin pakata laukkuun mukaan, jolloin sitä on helppo suihkutella pisin päivää kasvoille ja vartalolle, etenkin iltapäivällä, kun iho alkaa näyttämään kuivumisen merkkejään. Täydellinen sumusuihke sopii meikin päälle ja se suojaa myös meikitöntä ihoa ympäristön vaikutuksilta sisältämänsä matara-kasvin uutteesta saatujen polyfenolien avulla. Probioottiset maitohapot tasapainottavat ihoa ja ehkäisevät kosteuden haihtumista iholta. Kasvovesi sisältää myös vettä sitovia sokereita ja hyaluronihappoa, jotka auttavat kosteutta jäämään ihoon.

Ihosta tulee hohtavan kaunis ja tasapainoinen.

Tärkeää! Muista suojata iho auringolta.

Valitse kosteusvoide ja/tai sävyttävä kasvovoide, joka sisältää aurinkosuojan

Muistathan myös hoitaa kaulan ja decoltén aluetta, jotka ovat kesällä yhtä usein paljaana kuin kasvotkin!

Ah, kesä! Oot ihana. ⛱

 

Teksti: Miila Louhikkola

Kuvat: Riikka Lilja-Niemi