🤍 Tarjoamme yli 69€ tilauksiin ilmaisen toimituksen Suomen sisällä. 🤍

0

Ostoskorisi on tyhjä

28.08.2021 4 min lukuaika


28.8.2021

Hyvinvoiva iho luontoyhteyden avulla

Nykyajan urbaanissa, kiireisessä ja suoritus keskeisessä maailmassa moni on menettänyt yhteytensä luontoon. Mikäli sinulla ei ole mahdollista rakentaa omaa luontoyhteyttä ja kokonaisvaltaista tasapainoasi menemällä metsään joka päivä, voit luoda yhteyttäsi myös omilla arjen rutiineilla, kuten ihonhoidolla.

Kirjoittaja | Rosi Sotkasiira.Kuvat | Riikka Lilja-Niemi

Luonnon elementit ihossa

Ayurveda on tuhansia vuosia vanha terveydenhoitojärjestelmä ja elämäntapa, jonka pyrkimyksenä on tasapainoinen elämä itsensä ja ympäristönsä kanssa. Luonto on ympäristömme, ja ayurvedassa kaikkia universumiin kuuluvia asioita ja toimintoja kuvataan luonnon elementtien ja niiden erilaisten ominaisuuksien avulla.

 

Ayurvedassa myös ihoa ja sen tilaa kuvataan luonnon elementtien avulla. Hyvinvoiva iho saavutetaan luomalla tasapainoa siinä hallitseville ja epätasapainoa aiheuttaville elementeille sisäisesti ja ulkoisesti.


Eetteri (tila)

Eetteri eli tila on kuin avaruus, joka antaa ympäristön planeettojen olemassaololle. Me ihmiset tarvitsemme eetteriä fyysiseen ja henkiseen vapauteen. Ominaisuuksiltaan eetteri on kevyt tyhjä, kokoava ja selkeä. Ihossa eetterin epätasapainon voi tunnistaa, etenkin ikääntyvässä ihossa, jossa luonnollinen kollageenin tuotanto vähenee, iho ohenee, veltostuu ja tuntuu ikään kuin tyhjältä.

 

Tasapaino vinkit ihoa hallitsevalle eetteri -elementille:

 

 1. Panosta täyteläisiin ja ravitseviin ihonhoitotuotteisiin. Kokeile myös kollageenin tuotantoa aktivoivia tuotteita, kuten Bybi Beauty Bakuchiol Boosteria. Pääraaka-aine Bakuchiol lisää kollageenin tuotantoa, napakoittaa ihoa ja madaltaa juonteita sekä vilkastuttaa solujen uudistumista.

 

 1. Suosi ruokavaliossasi ravinteikkaita ja lämpimiä aterioita, kuten uunissa haudutettuja kasvispatoja tai sosekeittoja kylmien salaattien sijaan.

 

 1. Tuntuuko, että oma henkinen tilasi on ääriä myöten täynnä? Priorisoi ja raivaa tilaa. Sinulla on oikeus päättää millä täytät oman tilasi.

Ilma

Ilma edustaa liikettä ja elämää. Se on kuin tuulen vire syksyisessä metsässä ja antaa mahdollisuuden kaiken elävän läsnäololle tyhjässä tilassa. Ilma on ominaisuuksiltaan kuiva, kevyt, kylmä ja liikkuva. Ihossa nämä ominaisuudet tuntuvat karhealta ja viileältä koskettaessa. Lisäksi ihossa voi olla hilseilyä, pintakuivuuden aiheuttamia ryynimäisiä epäpuhtauksia sekä tunne siitä, että mikään kosmetiikkatuote ei riitä ravitsemaan sitä tarpeeksi.

 

Tasapainovinkit ihoa hallitsevalle ilma -elementille:

 

 1. Panosta ihonhoitotuotteissa laadukkaaseen, ravitsevaan ja omega -rasvahappoja sisältävään kasvoöljyyn. 100% Pure Multi-Vitamin + Antioxidants PM Facial Oil on kasvoöljyjen aatelia. Hoitavan kasviöljycoctailin lisäksi kyseinen kasvoöljy sisältää myös iholle tärkeitä antioksidantteja ja ravintoaineita, kuten E, C ja D vitamiinia.

 

 1. Huolehdi riittävästä kosteudesta ja monipuolisten rasvahappojen saannista myös sisäisesti. Lisää aterioihin loraus laadukasta oliiviöljyä ja nauti juomavetesi lämpimänä, jolloin se imeytyy ja kosteuttaa tehokkaammin kehoa ja ihoa.

 

 1. Onko elämäsi epäsäännöllistä ja liikkuvaa? Panosta säännöllisiin arjen rutiineihin ja riittävään lepoon.

Ayurvedassa
myös ihoa
ja sen tilaa kuvataan luonnon elementtien avulla


Tuli

Tulen ominaisuuksiin kuuluu lämpö, voimakkuus, terävyys ja punainen väri. Nämä samat ominaisuudet tulevat esiin ihossa, joka on punertava, herkkä ja/tai ärtynyt. Iholla voi ilmetä myös erilaisia herkkyysreaktioita, kiristävää tunnetta sekä tulehduksellisia ihosairauksia, kuten rosaceaa, atopiaa ja aknea.

 

Tasapainovinkit ihoa hallitsevalle tuli -elementille:

 

 1. Panosta ulkoisessa ihonhoidossa viilentävään ja ihoa tehokkaasti nesteyttävään kasvoveteen. Kun ihosi tuntuu kireältä, valitse käyttöön Whamisan Deep Rich Toner. Punoittavan ja ärtyvän ihon valinta on ihoa viilentävistä kukkaisvesistä koostuva Naturativ Face Tonic - kasvovesi.

 

 1. Vähennä ruokavaliostasi voimakkaat, tuliset ja happamat maut. Suosi lempeitä makuja ja vihreitä kasviksia punaisten sijaan.

 

 1. Muistathan, että sinä riität sellaisena kuin olet? Lempeys ja armollisuus itseä kohtaan luo tasapainoa tuli -elementille.

Vesi

Vesi edustaa joustavuutta ja virran mukana kulkemista. Luonnossa vesi on viileä ja voimakas, kuin rantoja pyyhkivät aallot. Vesi on ominaisuuksiltaan kostea, viileä, raskas ja joustava. Nämä samat ominaisuudet tulevat esiin ihossa, kun kosteus lisääntyy, se kiiltää ja voi tuntua öljyiseltä sekä epäpuhtauksista tulee ikävä riesa.

 

Tasapainovinkit ihoa hallitsevalle vesi -elementille:

 

 1. Tasapainota ihon öljyisyyttä ja epäpuhtauksien syntyä panostamalla huolelliseen ja hellävaraiseen ihon puhdistukseen. Kokeile tuplapuhdistusta, puhdistamalla ensin meikit ja lika öljymäisellä puhdistustuotteella, kuten JOIK Facial Cleansing Oil -puhdistusöljyllä. Puhdista sen jälkeen ihohuokoset hellävaraisella ja lempeällä puhdistusemulsiolla, kuten Laponien Milk Cleanser puhdistusmaidolla.

 

 1. Vähennä ruokavaliostasi rasvojen ja maitotuotteiden määrää, ja lisää puolestaan kasvisten ja yrttien määrää lautasella.

 

 1. Sopeudutko tilanteisiin usein myös oman hyvinvointisi kustannuksella? Muistathan, pitää huolen itsestäsi ja pitää huolta myös omaa rajoistasi.

Maa

Maa on kuin raskas kivi maan päällä tai puuta tukevat juuret, jotka uppoutuvat maan alle. Maa on ominaisuuksiltaan vahva, raskas paksu ja samea. Nämä samat ominaisuudet näkyvät myös ihossa, kun rakenne on paksu, eikä se reagoi helposti ärsykkeisiin. Lisäksi iho voi tuntua tukkoiselta ja näyttää samealta.

 

Tasapainovinkit ihoa hallitsevalle maa -elementille:

 

 1. Panosta ulkoisessa ihonhoidossa säännölliseen aktivointiin esimerkiksi lempeällä kuorinnalla ja hieronnalla. Kokeile esimerkiksi Evolven ihanaa Ruusukvartsi kuorintaa.

 

 1. Anna keholle potkua ja aktivoi ruuansulatusta lämmittävillä mausteilla, kuten inkiväärillä ja kanelilla.

 

 1. Haetko turvaa takertumalla elämässäsi erilaisiin asioihin ja ihmissuhteisiin? Astu pois mukavuusalueeltasi ja päästä rohkeasti irti siitä, mitä et enää tarvitse.


Suomen Luonnon Päivä 28.8.2021

Tämän artikkelin julkaisupäivänä juhlitaan Suomen luontoa, joka on virallisesti aina elokuun viimeisenä lauantaina. Tosielämässä luonto on läsnä aivan joka hetki elämässämme. Monelle suomalaiselle luonto saattaa olla itsestäänselvyys, koska olemme siitä onnekas kansa, että luonto on usein lähellä ja helposti saatavilla, metsään, meren ja järvien äärelle on usein lyhyt matka.

Luontoyhteyttä voit kokea luonnossa omalla tavallasi, sun jutulla, joka voi olla kalliolla meren kohinan kuuntelu ja tuulen tuiverrus hiuksissa, lähimetsän lenkkipolut, iki-aikaisten puiden humina ja soiden tuoksu. Sienestys ja marjastus ovat kaikille mahdollisia. Miten vietät aikaa luonnossa?

Ihania hetkiä yhdessä luonnon kanssa vuoden jokaiselle päivälle!

Kirjoittaja

Rosi Sotkasiira

Rosi Sotkasiira on ekokosmetologi, ayurvedisen ihonhoidon asiantuntija sekä yksi Pohjoista Ayurvedaa -kirjan (Gummerus 2020) tekijöistä. Rosi on intohimoinen ihonhoidon ammattilainen, joka on luonut uraansa ayurvedan, kauneuden sekä hyvinvoinnin parissa. Rosin tärkein missio omassa työssään on innostaa ihmisiä löytämään oman kauneutensa kokonaisvaltaisen tasapainon ja hyvän olon kautta. Tutustu Rosiin paremmin rosilindas.com

Rosi kirjoittaa DELLY Magazineen säännöllisesti, jos haluat kysyä Rosilta ihonhoitoon ja kokonaisvaltaiseen kauneuteen liittyvää, laita kysymyksesi osoitteeseen asiakaspalvelu@biodelly.fi. Otsikoi viestisi näin: ROSIN POSTI.

Kuva Rosista Minna Pakkanen Valokuvaamo Kipinä


Kuva Inkeri Kallio


Haluaisitko tutustua paremmin ayurvedaan ja oppia, miten sen avulla voit vaikuttaa kokonaisvaltaiseen hyvinvointiisi?

Rosi Sotkasiira luotsaa Suomen ensimmäistä ayurveda-podcastia yhdessä Eveliina Holmin kanssa. Ayurglow -podcastin keskiössä on ayurvedaan liittyvät teemat ravinnosta, hyvän olon saavuttamiseen sekä sisäisen hehkun ja harmonian löytämiseen.

AyurGlow podcastin löydät Spotifysta sekä instagramista @ayurglow