🤍 KIITOS!🤍

0

Ostoskorisi on tyhjä

09.09.2019 6 min lukuaika

Istumme Lissabonissa ratikassa, ja en saa katsettani irti vastapäätä istuvasta pariskunnasta.Yritän kiinnittää heihin vaivihkaa huomiota, vaikka lumoutuneena todistan jotain äärimäisen kaunista ja aitoa kohtausta tässä elävän elämän elokuvassa. Naisen hiukset lepattavat kesyttöminä tuulessa, ne ulottuivat ulos ratikan ikkunasta ja kietoutuivat naisen kaulaan. Naisen mies silottaa niitä tottuneesti paikoilleen sukimalla suortuvia pisin naisen niskaa. Ratikka jämähtää jyrkkään rinteeseen. Nainen katsoo ulos ikkunasta, hän hymyilee jonnekin kaukaisuuteen. Mies on ummistanut silmänsä, hän pitää toisella kädellään kiinni liivinsä liepeestä. He ovat kuin erillisissä päiväunissaan yhdessä. Lopulta ratikka nytkähtää liikkeelle. Sen päästessä uudestaan vauhtiin naisen hiukset vapautuvat lentoon kuin minkäkin villinaisen ilmentymä. Tummissa harmaan sävyissä sädehtivät kiharaiset suortuvat tanssivat iloisesti, kietoutuvat hetkeksi otsaan ja kaulalle, josta ne nousevat yhä uudelleen ilmaan kuin liekki.

Parhaimmillaan hiukset ovat näyttävin asusteemme

Luin taannoin jostakin, että kun luodaan uuden poptähden lookia on stailauksen keskiössä aina hiukset, koska niihin ihmiset kiinnittävät ensin ja isosti huomiota. Toisaalta taas hiukset päivittyvät comebackin ja muutoksen myötä, katsokaapa vaikka mitä tekivät Lady Gaga ja Adele. 

Näin taviksen elämässäkin muutosten ravisuttamana tekee mielee päivittää myös hiukset. Hiuksissa ei tarvitse tapahtua mitään järistyttävää muutosta, koska toisinaan jo pelkistä kuivista latvoista eroon pääseminen tuntuu vapauttavalta, ainakin se raikastaa olemusta. Yleensä syksyisin ajatukset ovat hiuksissa. Toisille riittää syvästi kosteuttava ja ravitseva hiusnaamio, joku toinen taas kaipaa säväkämpää muutosta. 

Hiukset ilmentävät persoonaamme...

... tai hiuksettomuus, koska joskus jostakin asiasta luopuminen antaa tilaa jonkin muun kauniin tulla näkyväksi. Millisiili on jotenkin äärimäinen repäisy kohti omaa luonnollista kauneutta, joka itseäni ajoittain houkuttaa paljon. Ehkä jonakin päivän uskallan, kun uteliaisuus voittaa. Outoa ehkä, mutta olisi huikeaa tuntea kämmenellä oma kallo ja nähdä sen muoto.

Joillekin yhtä radikaali ajatus voi olla oman luonnollisen hiusvärin kasvattaminen. Vuosien värjäyskierteen hiusväristä luopuminen vaati pitkäjänteisyyttä, mutta tuo sinua varmasti lähemmäs paitsi paremman kuntoista hiusta myös omaa autenttisuutta. Luonnollinen hiusväri sopii takuulla, koska niin on luonnon laissa määritelty. Oma värimaailma korostaa silmien väriä ja tuo sinusta jotain täysin uniikkia esille.

Neonväritukat ja sateenkaarileimahdukset peittävät jotain alleen tai ainakin kahmivat kaiken huomion, vaikka ne toki hauskoja ovat, sitä ei ole kiistäminen. Tyyli hioutuu erilaisten kokeilujen myötä ja saattaa toisilla näitä säväyksiä säilyä mukana matkassa, vaikka varsinainen pohjaväri olisikin luonnollisesti omaa. Värileikit ja trendit kuitenkin kuuluvat eri aiheeseen kuin tähän tekstiin, missä puhutaan luonnollisesta kauneudesta ja hiusten hyvinvoinnista. Mikään tylsimys ei tarvitse olla omalla luonnollisella hiusvärillä, sillä hiuksia rakastavan kasvivärivalikoiman saatavuus on jo laaja. Kasvivärillä sävytät ja syvennät hiusten luonnollisia vivahteita esiin individuaalisesti. Keltainen henna eli cassia hoitaa ja rakennepaikkaa hiusta sitä värjäämättä (tosin saattaa lämmittää omaa väripigmenttiä).

Toivoisinkin näkeväni enemmän ekohiusten skenessä enemmän trendaavia hiustenleikkauksia ja kasvivärillä tehtyjä väritekniikoita. 

Hius on kuin käpy

Luonnollinen ja terve hius on ehyt. Hiusta voi kuvailla kävyksi, koska lähikuvassa se näyttää aivan samalta. Hyvinvoiva hius on elastinen, kimmoisa ja jäntevä. Sen hiussuomut ovat sulkeutuneet kuin nuorella kävyllä. Käsitellyssä  hiuksessa hiussuomut ovat auki kuin kuivassa käpysessä. Aukinaiset suomut eivät taita valoa yhtä kauniisti eikä hius pysy ravittuna, jolloin hius on kuiva ja katkeaa helposti.

Pelkästään jo shampoopesu saa hiuksen suomut avautumaan, mutta tapahtuman saa korjattua ja suomut suljettua käyttämällä hoitoainetta. Hius on myös märkänä herkkä venymään ja vaurioitumaan, joten ethän harjaa märkiä hiuksia, föönää liian kuumalla, tepastele tukka kosteana pakkaseen, haudo tyynyliinaan, ts. anna hiustesi kuivua vapaasti. Toki ne voi pyyhekuivina jo kammata muotoonsa ja sen jälkeen antaa olla tai föönäta miedolla lämmöllä ja kylmällä ilmalla kampaukseensa.

Hiusten monikerroksellisuus

Hiuksen rakenne koostuu keratiinista eli proteiinista, vedestä, mineraaleista, rasvoista sekä melaniinista. Hius koostuu kerroksista, joista sisin kerros on sen paksuin osa. Kaikki hiuskäsittelyt; värjäys, vaalennus ja kiharakäsittelyt (kemialliset) tapahtuvat hiuksen ydinkerroksessa. Silikonia sisältävillä hoitoaineilla saadaan täytettyä hiuksen suomuja ja vaikutelman näyttämään harhaanjohtavasti terveeltä hiuksesta, vaikka sen sisin on huokoinen ja hauras.

Hiusten hapetevärjääminen ei saa luonnollisen lipun alla kannatusta. Sen sijaan säännöllisen hiustenleikkuun tärkeyttä ei voi korvata mikään. Oi kyllä, vaikka kasvattaisit hiuksia! Sitä suuremmalla syyllä hiusten siistimisellä terävin saksin on merkitystä, koska latvastaan haaroittunut hius saattaa vioittaa hiusta pituussuunnassa pitkän matkaa, ja näin ohentaa hiusta. Maltillinenkin poikkaiseminen katkaisee haaroittumisen.

Hiukset ovat hyvinvoinnin mittari

Hiusten hoitaminen alkaa sisäisestä tilasta. Käytännössä terveellisistä elintavoista ja ravinnerikkaasta ruuasta sekä tarkoin valikoiduista lisäravinteista (kuten d-vitamiini talvikautena). Hiusten on mainittu olevan kehomme mittari. Usein kuitenkin muutokset näkyvät viiveellä. Kolmen kuukauden sääntö on pätevä myös tähän suuntaan, sillä aikavälillä totuus henkisestä ja fyysisestä tilasta ja vaikutuksista alkaa näkyä kehossamme.  Esimerkkinä hiustenlähtö, joka saattaa kiihtyä vasta stressaavan ajanjakson jälkeen. Hiukset kasvavat kolmessa syklissä, eli uutta satoa on kaiken aikaa saatavilla. Yksittäisen hiuksen kasvuelinkaari on noin 2-7 vuotta. Hius pysyy kiinni päässä noin 6-8 vuotta.  Voimme vilkastuttaa hiuspohjan verenkiertoa ja edistää sen toimintaa sormenpäillä päänahkaa hieromalla sekä erilaisilla aktivoivilla tuotteilla, jotka saattavat sisältää mm. kofeiinia. Hiukset käytännössä itsessään ovat kuollutta ihosolukkoa, jota tulee hoitaa laadukkailla ja ravinnerikkailla hoitotuotteilla, jotta hius pysyy pehmeänä, vahvana ja kiiltävänä.

Luonnonkauniit hiukset top 5:
  1. Pidennä pesuväli. Jatkuva peseminen vaurioittaa hiusta, avaa hiussuomuja ja lisää mekaanista kulutusta. Hius venyy ja vanuu märkänä, koska hiuksen keratiini pehmenee.
  2. Panosta hiustenhoitotuotteisiin. Älä lintsaa hoitoaineen käytössä. Suosi myös jätettäviä hoitoaineita, kuten hiusbalmia ja suihkutettavaa versiota.
  3. Käytä hiusnaamiota, anna sen vaikuttaa ja hiero sormenpäillä hiuspohjaa. Se rentouttaa. Tämän voi tehdä myös toiselle.
  4. Kuivaa Aquis-pyyhkeellä/turbaanilla.
  5. Vältä lämpökäsittelyä ilman lämpösuojatuotteita.
YLELLINEN RAHUA

Rahua (ra-wa) on luonnonmukaista hoitoa hiuksille. 

Sen pääraaka-aineena on Amazonian sademetsässä kasvavasta rahua-pähkinästä saatava öljy, joka poikkeuksellisen pienen molekyylikokonsa ansiosta kykenee imeytymään syvälle hiukseen raviten, vahvistaen ja pehmentäen hiusta. Rahuaöljy kosteuttaa myös hiuksen pintaa ja päänahkaa. Rahuan tuotteet ovat vegaanisia, sulfaatittomia ja luomulaatuisista raaka-aineista valmistetut. Rahua tuotetaan kestävän kehityksen periaatteita kunnioittaen. Kun new yorkilainen kampaaja Fabian Lliguin vieraili juurillaan Amazonian sademetsässä toimiakseen ympäristönsuojelijana ja samalla tiedottaen sen asukkaita heidän biokulttuurisista oikeuksistaan, sattui hän tutustumaan quechua-shuar-heimoon ja kiinnitti erityistä huomiota naisten pitkiin aina lantiolle asti ulottuviin kauniisiin ja silmiä hivelevän hyväkuntoisiin hiuksiin, joiden salaisuus piili ungurahuaöljyssä, joka on koko tuotelinjan ydin. Rahua tuotteet tuotetaan perinteisiä heimorituaaleja ja luonnon monimuotoisuutta kunnioittaen.

Rahua Classic shampoo sopii kaikille. Antioksidanttinen vihreä tee suojaa hiusta ja hiuspohjaa vapailta radikaaleilta. Kvinoa vahvistaa ja auttaa hiusta säilyttämään elastisuutensa. Shampoo vaahtoutuu runsaasti pesten päänahan ja hiukset hellävaraisesti. Rasvahappopitoinen rahuaöljy, karitevoi ja kookos luovat tehokkaasti, mutta lempeästi puhdistavan lopputuloksen, joka jättää hiukset pehmeän tuntuiseksi ja ilmavaksi, mutta vahvan oloisiksi. Herkkää tahtovoimaa yhdessä pullossa, myös matkakoossa 60ml, jei!

Psst! Tämä shampoo sopii Curly Girl-metodiin.

Rahua Voluminous shampoo sopii ohuille ja hennoille hiuksille sekä erityisen ihanteellinen se on helposti rasvoittuvalle päänahalle. Tuuheuttava shampoo pesee hiukset ja hiuspohjan tehokkaasti kuivattamatta hiuksia laadukkaiden kasviöljyjen ansiosta. Tämä shampoo tasapainottaa talintuotantoa ja auttaa sinua pidentämään hiusten pesuväliä. Sitruunaruoho ja eukalyptus puhdistavat ja kirkastavat hiusta säilyttäen optimaalisen kosteustasapainon ja samalla tuoden hiukseen toivottua volyymia. Vihreä tee ja rosmariini on molemmat vahvoja antioksidantteja, jotka suojaavat hiusta ja hiuspohjaa vapailta radikaaleilta.  Rauhoittava tuoksu tulee laventelista. Rahuaöljy vahvistaa ja uudistaa hiuksia. Käytä tuuheuttavaa shampoota, kun haluat hiuksiin nostetta ja käsiteltävyyttä, ihanteellinen ennen kampausten alle. Saatavilla kätsy matkahoko.

Psst! Rahua Voluminous shampoo on voittanut beauty awards-palkintoja, palkitusti paras!

Rahua Classic hoitoaine on todella riittoisa, mutta niin ei tavalla, että tuotteeseen kyllästyy. Classic hoitoaine jättää ilmavan tunteen hiukseen, samalla kun hiukset tulevat vahvoiksi ja jänteviksi rasvahappopitoisen rahuaöljyn ansiosta. Rahua classic hoitsikka sisältää kvinoaa, aloeta ja antioksidanttista vihreää teetä sekä vadelmanlehteä. Puhtaiden ja raikkaiden ainesosien ansiosta hiuksista tulee helposti käsiteltävät, syväkosteutetut ja kiiltävät. Rahua classic hiustuotteissa (= shampoo, hoitoaine ja viimeistelyvoide) on tunnistettava palo santon ”pyhä puu” intensiivinen ja aavistuksen makea tuoksu. Maagisen riittoisa matkakoko kulkee mukana reissusta toiseen.

Psst! Voit käyttää Rahua classic hoitoainetta myös kuiviin hiuksiin tuomaan hiukan muotoilutukea ja/tai silottamaan hiuksen pintapörröisyyttä. Hoitoaine on sen verran paksua, että jos sinulla on ohuet ja läpikuultavan värinen hento hius käytä hoitoainetta hyvin hyvin maltillisesti, ettei hiukset latistu.

Rahua Voluminous hoitoaine hoitaa hiukset vahvoiksi ja kimmoisiksi, mutta jättäen hiukset kevyiksi kuin silkki. Ihan yhtä hoitava tuuheuttava hoitoaine ei ole sen klassiseen sisareen nähden, sillä tällä hoitoaineella voit suorittaa myös ”co-washing”-pesun tavallisten shampoopesujen välissä. Toimii siis erityisen hyvin heille, jotka haluavat pidentää varsinaista pesuväliä. Rahuaöljyn lisäksi hoitoaine sisältää kosteuttavan ja hiusta vahvistavan yhdistelmän: sheavoita, jojobaöljyä, kvinoaa, sitruunaruohoa ja aloeta. Vihreä tee ja rosmariini suojaavat hiusta. Eukalyptuksella on miedosti pesevä vaikutus, tosin pelkästään jo sen sitrusmainen tuoksu on hiusjuuria nostattava. Rauhoittava laventeli luo hoitoaineelle sen puhtaan ylellisen lopputuoksun.  Kätsyykin kätsympi matkakoko mukaan treenikassiin.

Psst! Erinomainen hoitsikka heikoille ja vaurioituneille hiuksille, jotka ovat aivan hoitoprosessin alussa. Hauras hius ei vielä kestä erityisen voimakkaista naamioita ja hoitoaineita, jonka vuoksi niiden elvyttäminen tulee aloittaa hiljalleen kevyemmillä tuotteilla. Toipuvalle hiukselle tuuheuttava hoitoaine on pesutarkoitukseen tuote paikallaan (co-wash).

Beauty is power-asenne huokuu kauniista pulloista.

Esteetikon silmät loistavat näiden tuotteiden edessä!

Tuotteiden ainesosaluetteloista ja ulkoasusta tulee aina vain mieleen kaksi sanaa: puhdas ja raikas.  

Biodellyn Rahua tuotteiden valikoiman voit kurkata täältä.

 

Rahuan valmistajat kertovat rahua-pähkinän kasvavan Oenocarpus Bataua-nimisessä puusta, joka kasvaa villinä ja vapaana Amazonilla ja heidän sivuiltaan löytyy asiaan viittaava video, jonka voit kurkata tästä. He kertovat myös tekevänsä tiivistä yhteistyötä Ecuadorin alkuperäiskansojen kanssa sademetsissä viljeltyjen öljyjemme – Rahuan, Palo Santon, Sacha Inchin ja Moreten tuottamiseksi.

 

 

Teksti: Miila Louhikkola

Kuvat: Riikka Lilja-Niemi