🤍 KIITOS!🤍

0

Ostoskorisi on tyhjä

06.08.2020 6 min lukuaika

Vapaus valita on myös samalla mahdollisuus ottaa vastuuta ja vaikuttaa. Yksilön arjen valinnoilla on isossa kuvassa merkittävä rooli. Kosmetiikka on yksi niistä asioista, joilla omilla kulutustottumuksilla ja valinnoilla on vaikutusta hyvinvoinnille monitahoisesti.

Viime vuosina luonnonkosmetiikka on ottanut ison askeleen modernimpaan suuntaan, jonka vuoksi luonnonkosmetiikan käyttäminen on myös trendikästä. Aidossa luonnonkosmetiikassa on kokonaisvaltaisesti huomioitu eettisyys ja ekologisuustekijät. Toivottavasti näin on tulevaisuudessa koko kosmetiikkaskenessä.

Luonnonkosmetiikkaa pidetään puhtaampana tavanomaiseen kosmetiikkaan verrattuna. On hyvä huomata, että luonnonkosmetiikka on nimensä mukaisesti myös kosmetiikkaa. Luonnonkosmetiikka tuoksuu luonnollisille ainesosille, jotka haihtuvat ja mukautuvat luonnollisesti ihmisen omaan tuoksuun häiritsemättä kehon omaa systeemiä ja aisteja. Siinä mielessä ainakin luonnonkosmetiikka on puhtaan autenttista.  

Luonnonkosmetiikka on vastaus yhtä aikaa monille - tietoisille kuluttajille, trendin aallonharjalla surffaajille ja yhteisöllisyyttä tavoitteleville sekä meille nykyajan ekoluksusnaisille. Toivottavasti luonnonkosmetiikka on vastaus sinulle, joka olet kiinnostunut luonnonkosmetiikasta.

Meille Biodellyssä luonnonkosmetiikka on valinta ja sydämen asia. Käytämme valikoiman tuotteita itse, jolloin syntyy kosmetiikan tietämyksen lisäksi myös välitöntä käyttökokemusta sekä itse tuotteesta että sen käytettävyydestä ja kierrättämisestä. 

Mitä luonnonkosmetiikka on?

Lyhyesti: luonnonkosmetiikka sisältää mahdollisimman paljon luonnollista alkuperää olevia ainesosia. Luonnonkosmetiikan valmistus noudattaa eettisiä ja ympäristöystävällisiä periaatteita. Luonnonkosmetiikan valmistuksessa otetaan huomioon ympäristöystävällisyys ja eettisyys koko tuotteen elinkaaren aikana, raaka-aineiden tuottamisesta tuotepakkauksen hävittämiseen. Aito luonnonkosmetiikka ei koskaan sisällä mitään muoviperäistä eikä tuotteita testata eläimillä. Tuotteet ovat biohajoavia ja pakkaukset kierrätettäviä.

Pitääkö purkin kyljestä etsiä aina jotakin sertifikaattia?

Aito luonnonkosmetiikka täyttää sertifioidun luonnonkosmetiikan kriteerit, vaikka tuotemerkillä ei varsinaista sertifiointia olisikaan. Sertifiointi on usein pienille valmistajille liian kallista. Jos tuotteella on luonnonkosmetiikan sertifiointi (esim. Ecocert, Cosmos Organic, NaTrue), sertifiointitaho valvoo kriteerien noudattamista. Muutoin valvonta perustuu valmistajan omavalvontaan. Purkin kyljestä ei siis tarvitse löytyä sertifikaattia, mutta sertifioidun luonnonkosmetiikan ostaminen on varminta ja helpointa noviisille.

Jos tuttua sertifikaattia ei löydy tai siitä ei ole mainintaa tuotetekstissä, kannattaa purkkia tarkastella, koska kasvanut kiinnostus luonnonkosmetiikkaa kohtaan on myös saanut tavanomaisen kosmetiikan valmistajat liikkeelle. Viittaukset luonnollisuuteen ja aitouteen, luonnollisiin raaka-aineisiin kuten kasveihin ja marjoihin, valmistajan oma ekologo tai luonnollisuutta tihkuva purkin ulkoasu eivät välttämättä kerro tuotteen olevan luonnonkosmetiikkaa.

Jos et itse ole aivan varma tunnistatko aidon luonnonkosmetiikan, silloin kannattaa kääntyä ammattilaisten puoleen, kuten meihin Biodellyyn.

Sertifikaatit eivät ole yhtä kuin kosmetiikan lainsäädäntö, jota kaikki kosmetiikka noudattaa samassa linjassa.

Onko luonnonkosmetiikka ja luomukosmetiikka sama asia?

Suomeen on vakiintunut ilmaisu luonnonkosmetiikka. Luonnonkosmetiikka voi sisältää luontaisen kaltaisia ainesosia kuten esteröityjä öljyjä. Se voi sisältää myös luonnonmukaisia ainesosia kuten vesi.  Yleensä se sisältää myös luomuainesosia, joita ovat esimerkiksi kylmäpuristetut luomuöljyt tai luomukaura. Eri brändien välillä on paljon vaihtelua siinä kuinka paljon tuotteet sisältävät luomua. Useimmat merkit merkitsevät luomuainesosat inciin asteriskilla (*) luomuraaka-aineen perässä.

Suomeksi puhuttaessa luomukosmetiikka tarkoittaa tuotteita, jotka ovat 100 % luomua. Tällaisia ovat lähinnä luomutuotetut kasviöljyt, esimerkiksi luomuarganöljy. Tuotteista suurimman osan kohdalla 100 % luomupitoisuus ei toteudu, koska jo pelkästään vesi on niin yleinen ja tarpeellinen raaka-aine ihan kaikenlaisen kosmetiikan valmistamisessa. Sen vuoksi puhumme luonnonkosmetiikasta.

…eikö luonnonkosmetiikka olekaan luomua?

Luonnonkosmetiikka ja luomukosmetiikka eivät siis ole sama asia ja niitä ei tule sekoittaa keskenään. Markkinoilla on luomukosmetiikkaa (eli 100 % luomua) hyvin vähän tarjolla, ja suurin osa Biodellynkin valikoimista on nimenomaan luonnonkosmetiikkaa. Kannattaa myös huomioida, että luonnon- ja luomukosmetiikan käyttöön ei terminologian osalta ole olemassa mitään lainsäädäntöä. Edellä mainitut asiat ovat siis alalla (suhteellisen) vakiintuneita määritelmiä, jotka saattavat poiketa toimijasta riippuen.

Aidon luonnonkosmetiikan valmistuksessa suositaan luomuainesosia aina kun se on mahdollista. Joskus luomusta tingitään hinnan vuoksi ja joskus sitä ei vaan ole saatavilla. Kannattaa huomioida, ettei kaikkia välttämättömiä raaka-aineita voida valmistaa luomuna, jolloin tuotteen kokonaisluomupitoisuus saattaa vaikuttaa pieneltä. Yksi tällainen raaka-aine on vesi, joka on tärkeä osa kosmetiikan valmistusta. Riippuu valmistajasta ja mahdollisesta sertifiointitahosta, lasketaanko tuotteen sisältämä vesi mukaan, kun ilmoitetaan raaka-aineiden luomupitoisuus. Jos vesi lasketaan mukaan, on luomupitoisuus prosentuaalisesti pienempi kuin jos vesi jätetään laskelmasta kokonaan pois. Lisäksi monilla valmistajilla voi olla valikoimissa sekä sertifioituja tuotteita että ei-luonnonkosmetiikkaa. Esimerkiksi kynsilakat harvemmin ovat täysin luonnonmukaisia mutta niitä tarjoavat myös monet luonnonkosmetiikkasarjat, esimerkiksi meillä Biodellyssä Avril.

Onko luonnonkosmetiikka vegaanista?

Kaikki luonnonkosmetiikka ei ole vegaanista, eikä kaikki vegaaninen kosmetiikka ole luonnonkosmetiikkaa. Luonnonkosmetiikassa sallitaan jotkin eläinperäiset aineet, kuten lanoliini, mehiläisvaha ja hunaja. Luonnonkosmetiikassa eläinperäisten aineisosien tulee aina olla hyväntahtoisia, eli niiden käyttö ei saa tuottaa kärsimystä eläimelle.

Onko luonnonkosmetiikka säilöntäaineetonta?

Ei onneksi! Melko usein kuulee luonnonkosmetiikan yhdistettävän säilöntäaineettomuuteen, liekö syynä ruokapuolelta tuleva ajatusmaailma? Kosmetiikassa on tärkeää, että tuote säilyy stabiilina pitkään, jopa vuosia. Kosmetiikan tulee kestää kuljetukset maasta toiseen (kotimaisen kosmetiikan markkinaosuus kasvaa viuhuten!), lämpötilojen vaihtelut, hyllyssä seisominen (sekä kaupan että kuluttajan) ja tietysti itse käyttö. Luonnonkosmetiikkaa koskevat aivan samat säädökset kuin muutakin kosmetiikkaa mm. säilyvyyden suhteen. Säilöntäaineina luonnonkosmetiikassa käytetään esimerkiksi alkoholia, eteerisiä öljyjä tai esimerkiksi ilmatiiviitä pakkauksia. Mitä vähemmän tuotteessa on vettä, sitä paremmin se säilyy hyvänä pitkään, ja siksi esimerkiksi öljymäiset tuotteet säilyvät hyvin ilman säilöntäaineitakin. Luonnonkosmetiikassa suositaan säilöntäaineidenkin osalta pääosin luonnollista alkuperää olevia raaka-aineita, mutta myös pieni määrä synteettisiä ainesosia on sallittu, jos se on jonkin tuotteen säilyvyyden kannalta välttämätöntä. Korkein sallittu synteettisten aineiden määrä on yleensä maksimissaan 5 % raaka-aineista, ja lista kielletyistä aineista on pitkä.

Miksi käyttäisin luonnonkosmetiikkaa?

Ihmisillä on paljon erilaisia motiiveja käyttää luonnonkosmetiikkaa.

Ekologisuus on niistä yksi suurin. Ihailtavan moni haluaa käyttää tuotteita, joiden hiilijalanjälki on mahdollisimman pieni, ja jotka eivät saastuta ympäristöämme lisää esimerkiksi mikromuoveilla. Luonnonkosmetiikassa usein on mietitty kaikki sisällöstä pakkaukseen myös ympäristön hyvinvoinnin kannalta parhaimmaksi. Lisäksi luonnonkosmetiikkasarjojen taustalla on holistinen näkemys, koska useat merkit lahjoittavat tuotoista osan luonnonsuojeluun, puiden istutukseen tai muuhun hyväntekeväisyyteen sekä työllistää ihmisiä. Bisnestä se toki silti on, mutta useimmiten sitä tehdään suurella sydämellä niin kuin mekin teemme Biodellyssä.

Luonnonkosmetiikan käyttäminen on myös kokonaisvaltaisesti hyvinvointia tukevaa ja osa elämäntapaa.

Tässä muutamia konkreettisia syitä miksi luonnonkosmetiikkaa kannattaa käyttää:

  • Kemikaalikuorman vähentäminen. Altistumme lukuisille kemikaaleille päivittäin ja niiden ristikkäis- ja pitkäaikaisvaikutuksista ei ole tarkkaa tietoa. Suurimpaan osaan emme pysty itse välittömästi vaikuttamaan (esimerkiksi ilmansaasteet) mutta kosmetiikkaan kyllä. Tehokkain keino vältellä kosmetiikan kemikaaleja on lopettaa kosmetiikan käyttö kokonaan. Tämä ei kuitenkaan ole monille meistä se mieluisin vaihtoehto, jolloin luonnonkosmetiikkaan siirtyminen on hyvä kakkonen. Toki luonnonkosmetiikkakin sisältää kemikaaleja (lue kemikaalien määritelmästä esimerkiksi täällä), mutta sallittu eri ainesosien kokonaismäärä on pienempi kuin synteettisissä tuotteissa.
  • Ympäristön kunnioittaminen. Todennäköisesti (ja toivottavasti) tavanomaisen kosmetiikan valmistajat ottavat nykyään myös ympäristönäkökulman huomioon, mutta luonnonkosmetiikan valmistajille se on pakollista. Aitoa luonnonkosmetiikkaa ei vain voi valmistaa ottamatta huomioon koko tuotteen elinkaarta raaka-aineista pakkausten hävittämiseen saakka. Toiset valmistajat suhtautuvat tähän suuremmalla pieteetillä kuin toiset ja sertifioituja merkkejä myös valvotaan.
  • Ihon kunnon kohentuminen. Biodellyn kymmenen vuotisen eliniän aikana olemme tavanneet lukuisia onnellisia ihmisiä, joiden iho on paremmassa kunnossa kuin koskaan luonnonkosmetiikan käytön jälkeen. Yksi syy tähän saattaa olla se, että luonnonkosmetiikka aidosti ravitsee ihoa esimerkiksi kylmäpuristetuilla kasviöljyillä. Tavanomaisen kosmetiikan voiteissa on pohjana lähes aina mineraaliöljyjä, koska se on verraton aineosa esimerkiksi ihon pehmentäjänä. Vaikka ei olisi huolestunut mineraaliöljyjen ympäristö- tai terveysvaikutuksista kannattaa huomioida, etteivät ne myöskään ravitse ihoa millään lailla, eli niiden vaikutus on vain pinnallinen. Ne ovat vähän niin kuin einestä iholle. Aidoissa luonnonkosmetiikan voiteissa taas useimmiten pohjana ovat kylmäpuristetut kasviöljyt, jotka jo itsessään ravitsevat ihoa ja tukevat ihon hyvinvointia. Sen lisäksi sekä tavanomaisen kosmetiikan että luonnonkosmetiikan tuotteissa on yleensä tehokkaita aktiiviaineita, suurin piirtein 20 % tuotteesta riippuen. Kumpi kuulostaa järkevämmältä ihon kannalta: eines + tehokkaat aktiiviaineet vai aito ravinto + tehokkaat aktiiviaineet?

Onko luonnonkosmetiikka hellävaraista, sopiiko luonnonkosmetiikka paremmin allergikoille?

Myös luonnonkosmetiikka on kosmetiikkaa. Sen käyttäminen ei tee autuaaksi allergioista ja yliherkkyyksistä, koska ne ovat hyvin yksilöllisiä.

Luonnonkosmetiikassa mykerökasvit ja eteeriset öljyt ovat yleisimmät herkistymisen aiheuttajat, joista herkkyyteen taipuvaisten ja allergisten ihmisten tulee olla tietoisia, koska itsesi ja oman hyvinvoinnin paras asiantuntija olet sinä itse. Reagoiminen ainesosille on yksilöllistä ja saattaa olla monen herkistäjän samanaikainen summa.

Luonnonkosmetiikasta löytyy erikseen herkän ihon tuotelinjoja.

Jos olet allerginen ja/tai herkkä ole aina kosmetiikkavalinnoissa ennakoiva. Kannattaa testauttaa mille ainesosalle ja mahdolliselle ristikkäisvaikutukselle on allerginen, jotta ikäviä yllätyksiä ei satu kosmetiikan kanssa. Tämä koskee siis kaikkea kosmetiikkaa yleisesti. Kosmetiikkaa kannattaa käyttää aina järjellä - liika on liikaa asiassa kuin asiassa. Esimerkiksi äkillinen muutos iholle ja hinkkaaminen saattaa aiheuttaa hetkellistä herkistymistä, joka on väliaikainen tila ilman varsinaista allergiaa. 

Miten vaihtaisin luonnonkosmetiikkaan?

Moni tekee päätöksen siirtyä luonnonkosmetiikan käyttäjäksi ja silloin on ekologisesti fiksua edetä tuote kerrallaan aina kun vanha tuote on loppunut. Eli käyttää sen ”normipurkki” loppuun mieluummin kuin heittää roskiin, se on ympäristön kannalta järkevämpää. Ihokin tottuu samalla. 

Me emme Biodellyssä halua käyttää termejä ”pahis” tai ”myrkky”, koska luonnonmukaisuuden ja tavanomaisen kosmetiikan vastakkainasettelu on hölmöä. Kaikki luonnonmukainen ei ole automaattisesti hyvää eikä kaikki synteettinen ole automaattisesti myrkkyä. Peace and love mukana näissäkin asioissa, sekä järki.

 

Mistä voisin aloittaa?

Jos haluaa aloittaa pikkuhiljaa tai vaihtaa luonnonkosmetiikkaan vain osittain, suosittelemme aloittamaan iholle jätettävistä tuotteista.

Näitä ovat esimerkiksi seerumit, kasvoöljyt, kasvovoiteet ja vartalovoiteet. Tuotevalikoima on laaja ja tuotteita löytyy monesta eri hintaluokasta. Kun haluat tarkempia neuvoja tuotteiden valintaan, voit aina olla yhteydessä meihin - asiakaspalvelu@biodelly.fi, autamme mielellämme ja se on meille sydämen asia!

Kosmetiikkavalinnoissa voit valita sekä että, se on tosi ok! 

Luonnonkosmetiikkaan siirtyminen ei ole vaikeaa eikä vakavaa. Lisäksi koko ihonhoitorebertuaaria tai omaa meikkivalikoimaa ei ole välttämätöntä vaihtaa luonnonkosmetiikkaan kokonaan.

Moni käyttää kosmetiikkaa valikoidusti sekä että-periaatteella, esimerkiksi valitsee ihonhoitotuotteet luonnonkosmetiikalla aina, mutta jokin valikoitu tuote saattaa olla tavanomaisen kosmetiikan puolelta.

Elämä on valintoja ja kokonaiskuva ratkaisee.

 

 

Teksti: Miila Louhikkola
Kuvat: Riikka Lilja-Niemi