🤍 KIITOS!🤍

0

Ostoskorisi on tyhjä

15.06.2022 3 min lukuaika


16.06.2022

Miten kuukautiskierto vaikuttaa ihoon? Enemmän kuin arvaatkaan!

Ayurvedisen ihonhoidon asiantuntija ja ekokosmetologi Rosi Sotkasiira avaa näkökulmia miten menstruaalinen rytmi vaikuttaa ihosi hyvinvointiin ja kuinka voit kauneushakkeroida ihonhoitosi mahdollisimman optimaaliselle tasolle vastaamaan kuukautiskierron aiheuttamaa heilahtelua ihossa.

Kirjoittaja | Rosi Sotkasiira.Kuvat | Riikka Lilja-Niemi & Pexels.

Hakkeroi oma ihonhoitosi vastaamaan uniikkia menstruaalista rytmiäsi  

Vatsakrampit, turvotus ja pms-oireet. Kuukautiskierron eri vaiheisiin liittyvät oireet ovat tuttuja monille naisille, mutta tiesitkö että myös monet iho-ongelmat ovat yhteydessä kierron eri vaiheisiin? Tutustumalla kuukautiskiertoosi tulet tietoisemmaksi itsesi lisäksi myös omasta ihosta ja opit räätälöimään ihonhoitorutiinisi kierron eri vaiheisiin sopivaksi.


Kuukautiskierron alku, kun vuotopäivät vievät mehut

Kuukautiskierto käynnistyy kuukautisten alkamispäivästä ja kierron ensimmäinen vaihe kestää vuotopäivien ajan. Tässä vaiheessa kiertoa hormonitasot estrogeenin ja progesteronin eli keltarauhashormonin osalta ovat matalalla, jolloin yleisiä oireita ovat mm. väsymys, päänsärky, ummetus, ilmavaivat sekä kiputilat alavatsan- ja selän alueella.

 

Kuukautisten aikana tyypillisiä iho-oireita ovat kuivuus, elottomuus ja hilseily, ja tässä kierron vaiheessa myös juonteet tulevat usein selkeämmin esiin. Pidä huolta itsestäsi kuukautisten aikana tankkaamalla kosteutta ja hyviä rasvoja niin sisäisesti kuin ulkoisesti. Huolehdi riittävästä nesteytyksestä ja höystä vesilasillinen tarvittaessa esimerkiksiPuhdistamon elektrolyyttijauheella, joka auttaa nestettä imeytymään paremmin kehoosi.

 

Ravitse kehoa ja ihoa suosimalla ruokavaliossa monipuolisia rasvan lähteitä, kuten pähkinöitä, siemeniä ja laadukasta oliiviöljyä. Nauti kuukautisten aikana myös fytoestrogeeneja, jotka vaikuttavat positiivisesti kehon estrogeenin tuotantoon. Näihin lukeutuvat mm. pellavan ja kurpitsan siemenet.

 

Tarjoa ihollesi lepohetkien lomassa tehokosteutta kasvonaamioilla.YOU & OIL Botoks + Regeneration Face Mask With Liposomes Uudistava Kangasnaamiouudistaa ja nesteyttää kuivaa, elotonta ja väsynyttä ihoa tehokkaasti.

 

Minimoi myös erilaiset stressitekijät kuukautisten aikana. Suomalainen Nomai kuukuppi on ekologinen ja stressivapaa kuukautissuoja, joka kerää vuotoa jopa 12 tunnin ajan ennen täyttymistä. Täydellinen valinta erityisesti kesän uintireissuille!Kohti ovulaatiota ja hehkua

Kuukautiskierron toinen vaihe käynnistyy, kun kuukautiset päättyvät ja alkaa voimaannuttava matka kohti ovulaatiota. Useimmille tämä on kierron parasta aikaa, kun lisääntyvä estrogeenin ja serotoniinin tuotanto vaikuttaa positiivisesti mieleen. Monella myös kipukynnys on tähän aikaan kuukaudesta korkeampi, kuin muissa kierron vaiheissa. Tämä onkin erinomainen aika esimerkiksi ihokarvojen sokeroinnille tai vahaukselle mikäli se kuuluu säännöllisiin rutiineihisi.

 

Iholla kierron toinen vaihe näkyy lisääntyneenä kosteutena, kun luonnollinen kollageenin tuotanto on parhaimmillaan. Ihosta tulee kimmoisampi, hehkuvampi ja mehukkaampi. Toisilla lisääntynyt kosteus iholla voi aiheuttaa rasvaisuutta ja epäpuhtauksia.

 

Huolehdi itsestäsi ja ihostasi kuukautisten jälkeen raikkaalla ravinnolla, aktivoivalla liikkeellä ja uudistavilla ihonhoitorutiineilla. Hyödynnä lisääntynyt energian määrä hauskanpitoon, nopeatempoiseen urheilulajeihin ja omasta voimaantumis energiasta nauttimiseen. Tanssi, laula, hikoile tai lähde spontaanille yöuinnille. Kaikki tämä tukee hehkuvaa oloa ja ihoa ovulaation lähestyessä.


Uudista ihoa kuukautisten jälkeen kuorinnalla ja ihoa kirkastavilla hedelmähapoilla!Evolve Miracle Mask AHA on rakeeton ja tehokas kuorintanaamio, joka ajaa kahden tuotteen asian ja saa ihosi sädehtimään! Tuote sopii kaikille ihotyypeille.Hormoniromahdus ja herkkyysreaktiot

Ovulaation jälkeen käynnistyy kuukautiskierron kolmas ja viimeinen vaihe, joka päättyy kuukautisten alkaessa. Ovulaation jälkeen keltarauhashormonin määrä alkaa kasvaa, mutta noin viikkoa ennen kuukautisia hormonien eritys kehossa romahtaa, ellei munasolu ole hedelmöittynyt ovulaation aikana.

 

Pudonneiden hormonitasojen myötä monille tutut pms-oireet alkavat, tunteet käyvät kuumina ja mielialat voivat vaihdella ääripäästä toiseen. Ennen kuukautisia yleisiä oireita ovat myös rintojen arkuus, turvotus, lihassärky sekä kuukautismigreeni, jonka laukaisee nopeasti laskeva estrogeenituotanto.

 

Ihossa ovulaation jälkeinen aika näyttäytyy herkkyytenä, t-alueen epäpuhtauksina ja erilaisina tulehduksina. Hormonaalisesta aknesta kärsivillä iho-oireet aktivoituvat usein kierron kolmannessa vaiheessa. Tasapainota ihoa lempeillä ihonhoitotuotteilla. Hellävarainen laventeli tunnetaan sekä ihoa että mieltä rauhoittavista vaikutuksistaan.Flow Cosmetics laventelivesi harmonisoi ihoa ja mieltä sekä rauhoittaa punoitusta ja kuumostusta ihossa. Laventelivesi toimii myös viilentävänä raikastussuihkeena lämpiminä kesäpäivinä.

 

Panosta elämäntavoissa armollisuuden lisäämiseen, mielen rauhoittamiseen ja viilentävään ravintoon. Viilennä kuumia tunteita laittamalla muutama tippa harmonisoivaa Neal's Yard Remedies Womens Balance -eteeristä öljyä tuoksulyhtyyn tai diffuuseriin.

 

Vältä ravinnossa kehoa kuumentavia ruokia ja makuja, kuten hapanmaitotuotteita, tomaattia, paprikaa, sipuleita sekä voimakkailla ja tulisilla mausteilla höystettyjä ruokia. Suosi sen sijaan ruokavaliossa makeita hedelmiä, kookosta, riisiä, kauraa sekä lehtivihreää sisältäviä kasviksia ja lempeitä makumaailmoja.

Lempeyttä!

Kirjoittaja

Rosi Sotkasiira

Rosi Sotkasiira onkosmetologi,ayurvedisen ihonhoidon asiantuntija ja kouluttaja. Ayurvedaa Iholle PRO -koulutuksessaan Rosi opettaa kosmetologeille kokonaisvaltaisemman tavan hoitaa ihoa, palvella asiakasta ja kasvattaa myyntiä kauneushoitolassa. Rosi tunnetaan myös Suomen ensimmäisen ayurveda-podcast AyurGlown vetäjänä ja Pohjoista Ayurvedaa -kirjan (Gummerus, 2020) kirjoittajana.Tutustu Rosiin paremmin rosilindas.com. "

 


Kuva Inkeri Kallio


Haluaisitko tutustua paremmin ayurvedaan ja oppia, miten sen avulla voit vaikuttaa kokonaisvaltaiseen hyvinvointiisi?

Rosi Sotkasiira luotsaa Suomen ensimmäistä ayurveda-podcastia yhdessä Eveliina Holmin kanssa. Ayurglow -podcastin keskiössä on ayurvedaan liittyvät teemat ravinnosta, hyvän olon saavuttamiseen sekä sisäisen hehkun ja harmonian löytämiseen.

AyurGlow podcastin löydät Spotifysta sekä instagramista @ayurglow