🤍 KIITOS!🤍

0

Ostoskorisi on tyhjä

11.03.2021 5 min lukuaika


11.3.2021

Tasapainoa muutoksen keskelle. Kokeile joogista lähestymistapaa.

Joogaopettaja Anna- Mari Pentikäinen kirjoittaa sisäisen kauneuden kokemuksesta holistisen ajattelun näkökulmasta. Artikkelin lopusta löydät aiheeseen liittyvän joogaharjoituksen.

Kirjoittaja | Anna-Mari Pentikäinen Kuvat | Riikka Lilja-Niemi

Muutos on jatkuvaa liikettä ja luonnollinen osa elämää. Miksi veden elementti kuvastaa muutosta niin hyvin?

Oletko koskaan pysähtynyt tutkimaan vettä? Harva on. Meille länsimaalaisille veden olemassaolo on selviö, se vain on ja sitä on kaikkialla. Puhdasta vettä pulppuaa suoraan hanasta. Suomessa lähimpään järveen, mereen tai puroon ei monellakaan ole kovin pitkä matka, mistä saamme aika onnellisia olla. Vesi, muutos ja elämä, miten ne liittyvät toisiinsa?

 

Kun pysähdyt tämän tekstin äärelle, saat huomata kuinka veden elementti muistuttaa meitä muutoksen jatkuvasta liikkeestä. Vesi saattaa kulkea uomissaan, mutta ei koskaan samanlaisena ja veden iso muutosvoima on löytää uusia uria, josta kulkea ja mennä läpi. Vesi opettaa elämän virtaavasta luonteesta. Muutos on ainoa varma asia, ja se tapahtuu paitsi ulkoisesti ympäristössä myös jokaisen ihmisen sisäisessä tilassa. Tiesitkö, että ihmiskehosi koostuu vedestä, noin 70%, ja se on virtaavassa muutoksessa kaiken aikaa?


Kiinalaisen lääketieteen viiden elementin teoria

Kiinalaisen lääketieteen viiden elementin teoria yhdistää talveen veden elementin – ja tutustummekin sen takia nyt lähemmin vesielementtiin. Vesielementin kausi alkaa talvipäivän seisauksesta ja päättyy kevätpäiväntasaukseen.

 

Viiden elementin teorian mukaan kaikki elävä koostuu viidestä elementistä, jotka ovat tuli, maa, metalli, vesi ja puu. Ne ovat jatkuvassa vuorovaikutuksessa keskenään. Vaikka elementit voidaan käsittää erikseen, taustalla on ajatus ikuisesta liikkeestä ja muutoksesta elementtien suhteiden välillä.

 

Vuoden kylmin kausi, talvi, muistuttaa meitä elämän luonnollisesta kiertokulusta ja alati läsnä olevasta muutoksesta. Talven pysähtyneisyys, lehdistä riisuuntuneet puut ja veden jähmettyminen lumeksi ja jääksi ovat siirtymässä kevään kohinaan, mutta jos vielä hetken maltamme tutkia mitä talvesta voimme jättää taaksemme. Talvella hidastaminen, sisäänpäin kääntyminen ja itsereflektio on vallallaan. Talviuni on levollisuutta, paikallaan oloa. Rauhoittuminen, asioiden hyväksyminen sellaisena kuin ne ovat ilman puskemista antavat voimaa ja tilaa kaiken epävarmuuden keskellä, siksi olennaisten asioiden äärelle pysähtyminen ja niiden tutkiminen on tärkeää ahdistumisen sijaan. Elämä on kuin jatkuvasti virtaava joki, jossa liike on muutosta eikä yksikään tapahtuma toista itseään täsmälleen samanlaisena.

 

Valtaosa maapallon pinta-alasta ja ihmisen kehosta koostuu vedestä. Veden liikehdintä on kuin aaltoileva syli, joka pitää meistä huolta. Veden elementtiin tutustuminen voi auttaa meitä kohtaamaan elämän syklisyyden sekä itsessä, toisissa että ympäristössä.


Veden symboliikka

Veden elementti symbolisoi alitajuntamme virtaavaa luonnetta, siksi elementtiin liittyvätkin unet ja mielikuvitus. Vesi soljuu samanlaisessa jatkuvassa muutoksen tilassa kuin meidän olemuksemme ja olemisen tilamme. Sen muuttuva muoto muistuttaa meitä siitä, että paraneminen ja henkinen kasvu eivät ole ikinä lineaarisia vaan ikuista menneen, tulevan ja nykyhetken vuoropuhelua. Vesi elementtinä kuvastaa jatkuvaa kommunikaatiota suhteessa itseen ja toisiin. Vesi on yhtä aikaa pehmeä ja vahva.

Jos olet koskaan kellunut vedessä, voit nyt kaivaa muiston siitä, miten vesi kannatteli sinua. Samaan tapaan on mahdollista säilyttää myötätuntoa itseä sekä muita kohtaan.


"Veden elementti symbolisoi alitajuntamme virtaavaa luonnetta, siksi elementtiin liittyvätkin unet ja mielikuvitus."


Opi purjehtimaan taitavasti emootioiden aallokossa

Talveen ja veden elementtiin liittyy kiinalaisen perinteen mukaan passiivinen ja feminiininen yin energia. Yin energiaan ja veden elementtiin liitetään herkkyys, tunteet ja luovuus. Vastakohtaisesti taas kesään liitetään aktiivinen ja maskuliininen yang energia, joka on yin energian vastakohta.

 

Olet ehkä saattanut huomata, että tunteet vaihtelevat kuin meren aallot. Ne virtaavat ja muuttavat muotoaan ajan, iän, kohtaamisten ja tapahtumien mukaan. Sen sijaan, että tunteita tulisi hillitä ja hallita, ne voidaan sallia sellaisina kuin ne ovat, juuri tällä hetkellä ja tässä tänään. Salliminen on hyväksyvää läsnäoloa, jota voi itsessään kehittää ja josta voi muodostaa sisäisen voimavaran, jota tunteiden aallokko tai moukaroiva mieli ei myrskyissäkään riko. Mikään ei ole ikuista, ei edes synkistä synkin tunnetila. Tunteet ovat merikarttasi, niitä oppimalla vältät karikot ja seilaat pulleimmilla purjeilla.


Pieni rauhoittava hengitysharjoitus, jonka voi tehdä missä vain ja milloin vain, kokeile vaikkapa nyt heti

Sulje hetkeksi silmäsi. Anna katseesi kääntyä sisään päin. Tule tietoiseksi hengityksesi liikkeestä, aallosta sisälläsi, joka tuo sinut tähän hetkeen, sinun kehoosi. Tarkkaile hetki hengityksesi, sisäisen meresi, liikkeitä hyväksyen aaltojen muodot sellaisina, kuin ne tapahtuvat. Huomaat, kuinka muutos hengittää sinussa jatkuvasti ja on luonnollinen osa elämää. Aivan kuin vuodenaikojen vaihtelukin, - talven jälkeen tulee aina kevät. Avaa silmäsi ja katsele hetki ympärillesi uusin levollisin silmin.


Veden elementin perusteet

  • Elimet: munuaiset ja virtsarakko
  • Tasapainossa: luottamus, levollisuus, määrätietoisuus, uteliaisuus, elinvoima, luovuus ja itsensä toteuttaminen
  • Epätasapainossa: pelokkuus, levottomuus, päättämättömyys, väsymys ja vetäytyminen
  • Kehon nesteet
  • Feminiinisyys
  • Intuitio, luovuus, unet ja tunteet
  • Väri: sininen

Eteerisistä öljyistä virtausta kotoiluun

Eteeriset öljyt ovat helppo tapa nostattaa veden liikehdintää. Lisää muutama tippa diffuuseriin tai pyykinpesuaineen tai vaikkapa lattianpesuaineen joukkoon. Jos lisäät suoraan iholle muista laimentaa eteerinen öljy jollakin tuoksuttomalla öljyllä, kuten jojobaöljyllä.

 

Nämä tuoksut resonoivat veden elementtiä: kaneli, santelipuu, seetri, sypreesi, ylang ylang. Tiesitkö, että ylang ylang on yksi vanhimpia markkinoilla olleita tuoksuja? Tuoksun voi erottaa monista luksusparfyymeistä, koska parfyymien valmistajat ovat suosineet ylang ylangia jo vuodesta 1870. Sensuelin ylan ylangin kukkeaa tuoksua yhdistetään naiseuteen ja rakkauteen.


Sold out

Ole kuin kalat vedessä luonnonkosmetiikan kanssa

Ajankohtainen aurinkomerkki Kalat nauttii veden elementistä 20.3 kevätpäiväntasaukseen asti. Nämä luonnonkosmetiikkatuotteet ovat myös mainio lahjavinkki kalat-merkkiselle ystävälle, tai miksei kelle vaan, joka haluaa uiskennella hetken yhtä sutjakkaasti kuin kala.

 

Virtasipa vesi mihin suuntaan tahansa unelmoiva ja empaattinen kalat-merkki on kuin kotonaan missä olosuhteissa tahansa. Kalat horoskooppimerkkiä symboloi kaksi eri suuntaan uivaa kalaa, jotka kuvaavat eri näkökulmia ja ihmisyyden moninaisuutta. Kalat ovatkin horoskooppien viimeinen merkki, joka edustaa kaikkia edeltäneitä merkkejä, siksi kalojen elementti on muotoaan muuttava vesi ja sen virtaava kerroksellisuus.


Sold out

Huulivoide hulahtaa pieneen pakettiin, mutta sillä saa suuren ilon. Crazy Rumors on vastaikään päivittänyt huulipuikkojen valikoimaa horoskooppihuulirasvoilla. Meistä nämä ovat hauskoja, ja etenkin lahjaideana valloittava. Muista kalat-ystävääsi pienellä tervehdyksellä tämän luonnonkosmetiikan kanssa tai piristä itseäsi lahjalla. Seuraavana merkkien vuorossa on oikukas Oinas.


Paljasta pyrstösi ja keikuta lanteita vartalokakun säihkeessä

Jos horoskoopit eivät ole sun juttu, ei hätää. Aina voi vähän hassutella. Sisäistä naisellisuutta ja veden liikettä voi ilmentää ihanasti kosteuttamalla vartalon ihoa Luonkos Delicious vartalokakulla. Balmimaiselta tuntuva vartalovoide tuoksuu mieltä kohottavalta ylang ylang-tuoksulta ja sen sisältämä luonnollinen mineraali saa ihosi säihkymään kuin minkäkin merenneidon pystö.


Sold out

Kiva lahjaidea myös ystävälle tai itselle!

 

Jos kiinnostuit ja haluat liikuttaa kehoasi virtaavassa liikkeessä. Uiskentele Biodellyn Instagramiin @biodellynatural. Sieltä löytyy IGTV-videon mittainen yin-joogaharjoitus.

 

Olet ihana!

Kirjoittaja

Anna-Mari Pentikäinen

Olen Anna-Mari, helsinkiläinen joogaopettaja ja sisällönluoja. Uskon, että elämä – ihan niin kuin joogaharjoituskin, on ikuinen tutkimusmatka.

Joogan, musiikin ja tanssin lisäksi rakastan kirjoittamista, merta ja matkustamista sekä luomista ja asioiden uudenlaista yhdistämistä.

Minulle jooga on ennen kaikkea ikuisesti muuttuva matka omassa kehossa. Haluan tunneillani kannustaa uteliaisuuteen suhteessa omaan kehoon, kuuntelemaan kehoa ja sen hienovaraisia viestejä. Liikkumaan oman kehon ehdoin. Opetustyylini on intuitiivinen ja pyrin luomaan tunneillani sallivan tilan, jossa joogaajilla on mahdollisuus päästää irti ja rentoutua. Taustani on tanssissa ja joogatunneillani tärkeä elementti onkin musiikki.

Opetukseni ammentaa inspiraation opiskelemastani embodied -tyylisuunnasta, joka korostaa kehon sisäistä kokemusta ulkoisten linjausten sijaan. Joogatunneillani on usein mukana myös somaattinen eli sisältä ulospäin suuntautuva liike. Somaattinen liike on mielen läsnäoloa vaativaa kehollista harjoittelua. Se herättää ja vahvistaa kykyä tuntea ja auttaa löytämään & valjastamaan omassa kehossa asuva parantava voima.

Anna-Marin järjestämä seuraava onlinejoogan retriitti on 26-28.3.2021. Katso Anna-Marin sivut tästä.

 

Kuvan Anna-Marista otti Mirko Leskinen.