🤍 KIITOS!🤍

0

Ostoskorisi on tyhjä

10.05.2022 6 min lukuaika


10.5.2022

Valmista ihosi kesään. Näillä kevätihon hoitamisen tärpeillä säästyt iho-ongelmilta.

Eikö vaan tämän vuoden kevät on ollut keikkuva? Se tuntuu iholla.

Kesään on vielä hetken matkaa, joten ota ihon hoitamisen loppukiri ja saavuta mehukkaan raikas iho juhannukseksi.

Biodellyn kauneusharjoittelija Kristiina Aejmelaeus kirjoitti napakan oppaan kevätihon hoitamisen olennaisista seikoista. Nappaa parhaat vinkit talteen!

Kirjoittaja | Kristiina Aejmelaeus.Kuvat | Pexels.

Kevätihon hoitamisen kulmakivet

Kevään ihana lämpö ja valo tuovat tullessaan myös uudenlaisia ärsykkeitä ihosi haasteiksi. Pöllähtelevä katupöly ja allergikkojen reisana leijaileva siitepöly tuntuvat löytävän tiensä myös ihohuokoseen asti.

Voimakkaat lämpötilan vaihtelut pakkasesta plussan puolelle, jopa saman päivän aikana ja runsaampi altistuminen auringon UV-säteilylle ovat epäedullisia ihon hyvinvoinnin kannalta, vaikka auringon energiaa tarvitaankin maltillisesti myös iholle. Aamuauringon ensimmäiset sekä illan viimeiset säteet kannattaakin kerätä iholle, kun taas keskipäivällä uv-suoja tulee tarpeeseen. Tutustu luonnonkosmetiikan SPF-suojiin tästä.

Pohjoismaiden keväiseen sääilmiöön kuuluu myös se kuuluisa rutikuiva ilma sekä viileähkö tuuli, jonka mukanaan tuoma ihon kuivuus koettelee ihon omaa suojabarriääriä sen lisätessä entisestään kosteuden haihtumista. Haasteita siis riittää kohdattavaksi. Ihon oman suojabarriäärin vahvistaminen onkin keväisin ykkösprioriteetti, jotta iholle tankattu kosteus myös pysyy siellä, eikä haihdu harakoille, ja elintärkeä suojamuuri haitallisia mikrobeja ja muita elimistölle haitallisia aineita vastaan säilyy ehjänä. Ihonhoitoon paneutumalla hyvissä ajoin, mielellään tietenkin joka päivä, ehtii valmistella ihon kuulaisiin kesäpäiviin kauniin hehkuvaksi ja kimmoisaksi! Hyvää syytä oman ihon tai kehon laiminlyömiseen ei ole, joten aloita kokonaisvaltainen hyvinvointi jo tänään.


Ihosi tärkeät soturit - Korjaavat ja suojaavat antioksidantit

Jos sinulla on talven jäljiltä samea, kiristävä ja kuiva iho, keväällä kannattaa panostaa ehdottomasti ihon elinvoiman palauttamiseen, heleyttämiseen sekä kirkastamiseen tehokkaalla kosteutuksella, happokuorinnoilla ja antioksidanttien juottamisella iholle.

 

Antioksidantit toimivat tehokkaina vapaiden radikaalien neutraloijina estäen hapettumista samalla korjaten jo muodostuneita soluvaurioita. Oksidatiivinen stressi eli hapetusstressi on solutasolle asti ulottuva epätasapainotila elimistössä, jota vastaan antioksidantit taistelevat sinnikkäästi. Vapaat radikaalit, nämä villit ilkiöt, eivät maineestaan huolimatta ole maltillisessa määrin vaaraksi, vaan elimistö itseasiassa tarvitsee niitä vastustuskyvyn ylläpitoon. Nykyään ne valitettavasti tuntuvat hyökkäävän joka suunnasta suurella joukolla ja puolustusjärjestelmämme ylikuormittuu. Epäterveellinen ja prosessoitu ruoka, lisäaineet ja muut kehoon kuulumattomat kemikaalit, stressi, ilmansaasteet, uupumus ja monet lääkkeet ovat omiaan lisäämään vapaiden radikaalien muodostumista. Ihonhoidon lisäksi on siis erittäin tärkeää omaksua kokonaisvaltainen hyvinvointi, sisäisesti, ulkoisesti sekä henkisesti, hoitamalla kehoa puhtaalla ruualla, kemikaalikuorman minimoimisella, itselle optimaalisella tavalla liikkua sekä tarvittavalla levolla. Antioksidantteja syntyy elimistössä luonnollisesti, mutta niillä on oma paikkansa myös ravitsemuksessa tukemaan elimistön tasapainoa sekä iholla ulkoisesti käytettynä – ne ovatkin yksi suosituimmista raaka-aineista kosmetiikkatuotteissa.

 

Iholle hyviä antioksidantteja ovat mm. karotenoidit, flavonoidit, astaksantiini, C-, E- ja A-vitamiini, sekä erilaiset leväuutteet ja laadukkaat kasviöljyt. Kevätkaudella kannattaa suosia ihonhoidossa runsaasti karotenoideja sisältäviä öljyjä, kuten porkkana, tyrni ja ruusunmarja, jotka sävyttävät ihoa kauniisti ja kevyesti sekä valmistelevat kesän aurinkoisia päiviä varten. Porkkanan karotenoidit saa hyödynnettyä myös sisäisesti ja sitä kannattaakin rouskutella myös raakana!


Valonsäteet lempeästi iholle asumaan – samea talvi-iho smaragdin kirkkaaksi AHA- ja BHA-hapoilla

Katsooko peilistä elottomat ja sameat kasvot, jotka kaipaavat kiireesti kirkastusta? Aurinko alkaa pikkuhiljaa herätellä hellästi talven viimojen jäljiltä riepoteltua sielua ja ennen kaikkea ihoa, ja ihonhoidon tueksi on oikea aika ottaa kirkastavat, hellästi kuorivat ja elvyttävät AHA- ja BHA-hapot. Happoja kasvoille? KYLLÄ, luit oikein.

 

AHA-hapot (Alfa hydroxy acid) eli hedelmähapot ovat ikivanha keksintö.Vaikka on kyse hapoista, ovat ne turvallisia käyttää kasvoille, sillä pitoisuudet kotikäytössä ovat hyvin maltillisia vaihdellen 1–15 % välillä. AHA-happoihin kuuluu mm. glykolihappo, joka on näistä kaikista tehokkain pienimmän molekyylikokonsa vuoksi, maitohappo, omenahappo, viinihappo, mantelihappo sekä sitruunahappo. Haposta riippuen ne ovat lähtöisin maidosta, hedelmistä, marjoista tai sokeriruo`osta. Vesiliukoisuutensa ansiosta AHA-hapot vaikuttavat vain ihon pinnalla stimuloiden ihosolujen uusiutumisprosessia irrottamalla kuollutta ihosolukkoa ihon pintakerroksesta saaden ilmeen kirkastumaan ja ihon heleytymään silminnähden. Niillä on myös kollageenin ja elastiinin tuotantoa stimuloiva vaikutus sekä ne vahvistavat ja kiinteyttävät ihoa, saaden ihon tuntumaan joustavalta, mutta sopivan napakalta. Samealle iholle hapot tuovat huikeaa kirkastusta ja mahdolliset pigmettiläiskät saavat kyytiä. Haluatko kuulla lisää? Ne myös supistavat ja häivyttävät ihohuokosia saaden ihon näyttämään tasaisemmalta. Tiesitkö, että ihotali sisältää luontaisesti maitohappoa, jolloin maitohapolla pystytään ylläpitämään tai palauttamaan ihon optimaalinen pH-tasapaino. Terveellä iholla pH on hapan, mutta jos iho on taipuvainen rasvoittumaan pH saattaa olla kohonnut ja olla emäksinen.

 

Kuorinnan lisäksi AHA-hapot ovat ihanteellisia ylläpitämään ihon kosteustasapainoa toimimalla ihoa kosteuttavina humektantteina hyvin pieninä pitoisuuksina käytettäessä. Mitä täydellisin lisäominaisuus kevään puhurien ja kuivan ilman kanssa taisteluun sekä upea tehohoito kireälle ja pintakuivalle iholle! Hapot myös boostaavat muiden tehoaineiden imeytymistä, jolloin saat tehotuotteista maksimaalisen hyödyn ihollesi, ja ihostasi tulee entistäkin pehmeämpi ja hehkuvampi.

 

BHA-hapot(Beta hydroxy acid), kuten pajunkuoriuutteen salisyylihappo, toimivat tehokkaina syväpuhdistajina öljyliukoisuutensa vuoksi ja sopivat erittäin hyvin seka- ja rasvoittuvalle iholle täsmäiskuna tukkeutuneisiin ihohuokosiin. Niillä on myös tulehdusta hillitsevä vaikutus, ja ne ovat omiaan rauhoittamaan epäpuhtauksista kärsivää, jopa hivenen arkaa hipiää. Myös ikääntyvä iho hyötyy BHA-hapoista niiden ihosoluja uudistavan vaikutuksen ansiosta. BHA-hapot toimivat parhaiten pitoisuuden ollessa 1–2%.

 

Mikäli sinulla on kovin herkkä- ja ohut iho, kärsit perioraalidermatiitista, rosaceasta, atopiasta, couperosasta tai tulehduksellisesta aknesta, kannattaa välttää happokuorintoja. Aknelle hapot sopivat tyypillisesti vasta paranemisvaiheessa häivyttämään ja hoitamaan arpia.

 

Happokuorinnat kannattaa aloittaa hyvin miedoilla pitoisuuksilla, jotta näkee, kuinka oma iho ne ottaa vastaan. Happotuotteiden käytössä ei siis kannata heti alkaa villiksi ja ylikäyttää niitä, ettei iho suutahda liian voimakkaista tuotteista. Maltti on valttia tässäkin, jolloin ihosi saa rauhassa ja lempeästi tutustua uusiin tehoaineisiin. Happotuotteet saattavat aikaansaada iholla kuumotusta ja punoitusta käyttöä aloittaessa, mutta reaktio on nopeasti ohimenevä. Mikäli ihon kunto huononee tai ärtyy jatkuvasti happotuotteen käytön jälkeen, kannattaa tuote jättää suosiolla käyttämättä. Happotuotteiden kaveriksi kannattaa ehdottomasti ottaa käyttöön myös ihoa rauhoittavat naamiot ja oman ihotyypin mukaiset muut ihonhoitotuotteet mahdollisimman hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi ja suojabarriäärin vaurioitumiselta välttymiseksi.

 

Tärkeää muistaa! Hapoilla kuorittu iho on erityisen arka auringolle, jolloin viisain valinta on käyttää happoja sisältäviä tuotteita yötä vasten. Jos kuitenkin happotuotetta on sivellyt aamulla iholle, tulee iho suojata hyvin UV-säteilyltä päivällä ihovahinkojen minimoimiseksi.

"Keväällä kannattaa panostaa ehdottomasti ihon elinvoiman palauttamiseen, heleyttämiseen sekä kirkastamiseen tehokkaalla kosteutuksella, happokuorinnoilla ja antioksidanttien juottamisella iholle."

Elinvoimaa iholle hellästi suihkimalla tai herkullisen tehokkaalla seerumikuorinnalla

Luonnonkosmetiikassa käytetään usein hedelmähappoja sisältäviä kasviuutteita, jotta saadaan hyödynnettyä raaka-aineen tehokkaat ominaisuudet täydeltä spektriltä. AHA- ja BHA-hapot yhdistettyinä ihanien kasviuutteiden antioksidantteihin takaavat sinulle säihkyvän kauniin ihon!

 

Kosmetiikassa suosituimpia hedelmähappotuotteita ovat nyt erilaiset raikastavat kasvovedet sekä kuorivat seerumit. Happoja sisältävän kasvoveden lisäksi kaapissa on hyvä olla toinen, kosteuttava ja rauhoittava kasvovesi, jota voi käyttää välipäivinä kuorivan kasvoveden tilalla, jotta iho saa välillä levätä. Kevään must try-tuotteet ovat Evolve Liquid Radiance Glycolic Toner sekä herkullisen ihana kotimainen seerumiuutuus Flow Cosmetics AHA & BHA Peeling Serum.

 

Evolven Liquid Radiance Glycolic Toner on hyvin miedosti kuoriva, kosteuttava ja pH-tasapainoa ylläpitävä kasvovesi, jonka tehoaineina komeilee luonnollista BHA-happoa (salisyylihappo), sisältävä pajunkuoriuute, AHA-happoja sisältävät upeat kasviuutteet sekä kunniamaininnan saava erikoisevieras galactoarabinan-polysakkaridi, joka tehostaa edellä mainittujen vaikutusta, jolloin happopitoisuus pystytään pitämään hyvinkin matalalla. Tämä eksoottinen raaka-aine myös nopeuttaa ihosolujen uusiutumista, kosteuttaa ja häivyttää pieniä juonteita ylläpitäen kasvojen kimmoisuutta. Kasvoveden pohjaraaka-aineena on käytetty mieltä piristävää luomu appelsiininkukkavettä, jonka taivaallinen tuoksu hivelee hennosti hajuaistia. Maltillisen happopitoisuuden vuoksi tuote onkin luonteeltaan ennemmin kosteuttava kuin kuoriva ja lopputuloksena saat samettisen pehmeän ja häikäisevän kirkkaan ihon hellävaraisesti. BHA- ja AHA- happojen taidokas tehocombo hellii ja kosteuttaa tehokkaasti ihosi pinnan tehden siitä sädehtivän sekä syväpuhdistaa tukkeutuneet ihohuokoset. BHA-hapot raivaavat öljyliukoisina hellästi tietään hieman pidemmälle ihohuokosiin ja tekevät tietä AHA-hapoille, jolloin ne pääsevät näyttämään taitonsa ikään kuin puhtaalla pöydällä. AHA-hapot edistävät vaikuttavien aineiden imeytymistä iholle, jolloin kasvovesi on täydellinen valinta etenkin pintakuivalle iholle, johon tehoaineet eivät tahdo päästä käsiksi. Tätä ihanuutta herkkäihoinenkin uskaltaa kokeilla!

 

Jotta kasvovesistä saa kaiken hyödynnettyä, kannattaa tuote taputella käsin kasvoille esimerkiksi vanulapun tilalla, jotta tuotetta ei mene hukkaan. Puhtaat kasvot ennen kasvovettä on must, jotta tuote toimii, kuten kuuluu ja ihollesi ei jää epäpuhtauksia kasvoveden alle. Tuotetta voi käyttää 1–3 kertaa viikossa omasta ihotyypistä riippuen. Herkemmälle iholle riittää 1–2 kertaa, kun sekaiholle/rasvoittuvammalle iholle voi suihkia jopa kolmesti viikossa.

 

Flow Cosmetics AHA & BHA Peeling Serumon nimenomaan yökäyttöön suunniteltu seerumi, joka kirkastaa, uudistaa, silottaa ja kuorii ihoa tehokkaasti nujertaen käden käänteessä ikävät epäpuhtaudet. Muutokset ihossa on havaittavissa jo yhden käyttökerran jälkeen, mutta täyden pitkäkestoisemman ja kokonaisvaltaisemman vaikutuksen huomaa parin viikon käytön aikana. Voimakkaamman happopitoisuuden ja selkeästi kuorivan ominaisuutensa vuoksi, tuote soveltuu hyvin ikääntyvälle, epäpuhtaalle, tukkeutuneelle, samealle ja elottomalle iholle sekä laajentuneille ihohuokosille. Herkkäihoisten kannattaa tutustua tuotteeseen varoen, omaa ihoaan tunnustellen ja kuunnellen. Tämänkin seerumin vaikuttavat hapot esiintyvät osana ihania ja tehokkaita kasviuutteita. Ihoa silottavat ja kuorivat AHA-hapot ovat peräisin mustikan, sokeriruo'on, appelsiinin, sitruunan sekä sokerivaahteran uutteista, ja ihohuokosia puhdistavat BHA-hapot pajunkuoriuutteesta. Pajunkuoriuute myös lieventää tulehdusta ja rauhoittaa ihoa. Happojen lisäksi seerumiin on pakattu kosteuttavaa ja ihon kosteustasapainoa ylläpitävää bambuvettä, hyaluronihappoa ja glyseriiniä sekä ihoa rauhoittavaa laventelivettä. 100 % luonnollisista ainesosista kehitetty Flow Cosmeticsin oma reseptiikka auttaa ihoa vastaanottamaan myös muut käyttämäsi hoitavat tuotteet paremmin ja ihon upea kuulaus toivottaa kesän tervetulleeksi!

 

Seerumi tulee levittää puhtaille kasvoille normaalin ihorutiinin mukana. Samanaikaisesti ei suositella muita kuorintatuotteita käytettäväksi, jotta iholle ei tule kerralla liian tujua tarjoilua tehoaineista. Voit käyttää aluksi harvemmin, esimerkiksi kolmen päivän välein, ihoasi kuunnellen, tihentäen käyttöä oman ihon tarpeesi mukaan. Seerumi sopii myös kuuriluontoisesti käytettäväksi tehopakkaukseksi, kun ihosi kaipaa kirkastusta ja heleytystä.

Loppuunmyyty

Loppuunmyyty

Keväisen ihonhoidon muistilista:

1. Kosteuta, kosteuta, kosteuta - paras "beauty ageing"-tekniikka!

2. Suosi ihollesi sopivia happoja

3. Ihosi rakastaa antioksidantteja.


Kirjoittaja

Kristiina Aejmelaeus

Kristiina suorittaa viimeistä harjoitteluaan Biodellyn upeassa tiimissä ja on opinnäytetyötä vaille valmis estenomi. Hän on intohimoinen holistisen kauneuden, hyvinvoinnin ja terveydenhoidon puolestapuhuja, jolle raaka-aineiden luonnollisuus, puhtaus ja aitous on tärkeää niin ravinnossa kuin kosmetiikassakin. Kristiina rakastaa kissoja, kirjoja, musiikkia, aurinkoa ja esteettisesti kauniita asioita. Elämää ei ole tarkoitus suorittaa kiirehtien, vaan elää rennosti tutkien, kokeillen ja nauttien päämääränä löytää itselle ihanteellinen ja tasapainoinen elämäntapa. Kristiina uskoo hyvän energian vetävän hyvää puoleensa ja pyrkii olemaan päivittäin onnellinen pienistä asioista.