🤍 KIITOS!🤍

0

Ostoskorisi on tyhjä

02.09.2021 5 min lukuaika


3.9.2021

Kohti tasapainoista olotilaa – miten feminiininen ja maskuliininen energia toimivat ja mitä niistä tiedetään?

Olet ehkä kuullut puhuttavan feminiinisestä ja maskuliinisesta energiasta, ja ehkä siitä miten ne vaikuttavat meissä ihmisissä ja miten ilmennämme näitä, tiedostamatta tai tiedostaen. Joogaopettaja Anna-Mari Pentikäinen avaa tässä kirjoituksessa näiden kahden energian liikettä joogisesta näkökulmasta.

Kirjoittaja | Anna-Mari Pentikäinen. Kuvat | Riikka Lilja-Niemi

Kesällä kukatkin puhkeavat nupuistaan ja avautuvat kohti valoa, samanlaisesti myös me avaudumme kesällä vaivattomammin uusille asioille kuin muina vuodenaikoina. Olo tuntuu usein vuoden valoisampaan aikaan toimeliaalta ja aikaansaavalta. Muistelepas hetken keskikesää, ehkä huomasit itsessäsi tällaisen ilmiön?

Kun puhumme maskuliinisesta ja feminiinisestä energiasta, emme puhu sukupuolesta, vaan nämä molemmat energiat asuvat ihmisessä huolimatta minkäänlaisista määritteistä. Nämä energiat ilmenevät kussakin ihmisessä uniikilla tavalla ja vaihtelevat eri tilanteissa ja kohtaamisissa. Tutkimalla miten leimahtelet, sytyt ja aktivoidut joillekin hetkille, sitten toisessa hetkessä tunnet virtaavuuden flow-tilaa, jossa asioita ei tarvitse puskea - ne soljuvat, silloin lainehdit feminiinisen energian pehmeydessä. Energioita itsessä tutkimalla voit tutkia miten ilmennät itseäsi, tunnistaa vahvuuksiasi ja kasvukohtiasi.

Hehkuva, menevä ja valovoimainen kesä oli maskuliinisen toiminnan eli yang energian vuodenaikaa. Syksyn tullen on kiva maadoittua kotona ja sipsutella villasukissa, levätä ja ottaa omaa aikaa. Feminiininen energia kutsuu, tähän vallitsevaan energiaan tutustumme tässä tekstissä.


Saatat huomata feminiinisen ja maskuliinisen energian eron lyhyellä läsnäoloharjoituksella: sulje hetkeksi silmäsi ja palauta mieleesi energiasi pohjavire talvella ja kesällä. Mitä eroja huomaat?


Perinteinen kiinalainen lääketiede ja viiden elementin teoria tarjoavat selityksen näihin käyttäytymismalleihin feminiinisen ja maskuliinisen energian eli yin ja yang energian avulla. Kiinalaisen perinteen mukaan yang energian elementti on tuli. Yang energia on maskuliinista, jolloin siihen liittyvät rationaalisuus, järki ja toiminta. Tunteista tähän liitetään ilo ja olemisen keveys ja vahvuus. Talveen kiinalainen perinne yhdistää passiivisen ja vastaanottavan yin energian, joka on feminiinistä. Feminiinisen energian elementti on vesi. Tunteina intuitiivisuus, mutkattomuus, myötätunto ja moninaisuus.


Tasapainoa on feminiini– ja maskuliinienergioiden harmoninen vuoropuhelu

Vaikka kiinalainen perinne erottaa maskuliini– ja feminiinienergian toisistaan, siihen liittyy myös ajatus siitä, että tasapainoisessa olemisessa nämä elementit soljuvat yhdessä, toinen toisensa tukena ja ikuista vuoropuhelua keskenään käyden. Sinulle saattakin olla tuttu perinteinen yin &yang-symboli, jolla tätä energioiden harmoniaa kuvataan. Kun ihmisen sisäiset energiat tasapainottuvat, alkaa eheytyminen, joissa ristiriidat selkeytyvät ja itsensä voi tuntea kokonaisemmaksi, olla lähempänä itseään, todella tietää millainen on ja kuinka on hyvä olla itselle ja itsensä kanssa.

Arjen tasapainon kannalta on tärkeää vahvistaa feminiinistä yin energiaa jokaisena vuodenaikana, eli pysähtyä aika ajoin oman itsen äärelle ja kääntyä sisäänpäin. Siten voit reflektoida omaa elämää, kuunnella sydämen ääntä ja tarkistaa, että elät omien arvojesi kanssa linjassa ainutlaatuista elämääsi. Tällainen harjoittelu voi olla esimerkiksi yin-jooga tai jokin restoratiivinen harjoitus, jos ei halua harjoittaa nimenomaan joogaa. Itsetehty gua sha-kasvohoito tai kasvoöljyllä tehty kasvohieronta tai vaikkapa vartalovoiteen levittäminen lisäävät kehon feminiinistä energiaa.


Tunnistat feminiinisen energian ainakin näistä asioista: vastaanottaminen, kuuntelu, kehollisuus, hoivaaminen, empatia, herkkyys, tunteet, syklisyys, luovuus, intuitio ja alitajunta. Kun katsot listaa, voit huomata, etteivät useatkaan siinä mainituista asioista kuuluu suorituskeskeiseen mentaliteettiin.


Feminiinienergia jää helposti maskuliinisten arvojen varjoon, joita ovat järki, ratkaisukeskeisyys, suorittaminen ja tehokkuus. Suuri osa meistä elää paradoksaalisesti valtaosan ajasta analysoivassa ja järkeilevässä mielessä – kehollinen läsnäolo jää helposti paitsioon. Elämä mielessä, ajatuksissa, oletuksissa ja uskomuksissa sekä opituissa tavoissa saattaa unohtua, että keho on portti myös avaamaan mielen kiemuroita.

Kun keholliset kokemukset, eikä tällä tarkoiteta tiukkaa saliohjelmaa tai suorituskeskeisyyttä, saavat liikkuvuutta alkaa feminiinen energia virrata vapaammin. Oma sisäinen meri voi aluksi aiheuttaa kuohuntaa ja keinahtelua, koska syvä kehollinen läsnäolo ei ole toimintaa, vaan se on syvä tuntemisen tila. Siinä ei ole mitään pelättävää.

Feminiinisen energian vapautumisella voi olla monitasoisia vaikutuksia, jotka heijastuvat yksilöstä elinympäristöön ja elämämme ihmissuhteisiin aina työn tekemisen ja arkisten asioiden hoitamisen laatuun ja mielekkyyteen. Siinä missä maskuliinen energia puskee eteenpäin voimalla, soljuu feminiinen energia kevyenä vireenä asioiden kanssa.



Tasapainoa on feminiini– ja maskuliinienergioiden harmoninen vuoropuhelu

Ajatus feminiini– ja maskuliinienergioista liittyy myös klassisen tantraan. Tantra on filosofinen perinne, jonka juuret juontavat sekä buddhalaisuuteen että hindulaisuuteen. Siihen kuuluu useita eri koulukuntia ja tyylisuuntauksia.

Useille länsimaalaisille tantrasta tulee heti mieleen seksi, jota moderni ja radikaali vasemman siiven neotantra painottaa, mutta todellisuudessa joogisessa tantrassa ei ole kyse tästä. Tantrassa, ja spesifimmin Etelä-Intian Kashmir Shaivismissa, on kyse paljon enemmästä, koko olemassaolosta. Tantra on siis ikään kuin elämänkatsomus ja tie itsetuntemukseen sekä yhteyden kokemiseen itsessä ja toisissa.

Tantran suuntauksia yhdistää nondualistinen ajattelutapa. Sen mukaan ei ole olemassa dualistisia erotteluja kuten maallinen ja henkinen, hyvä ja paha, oikea ja väärä, tai mies ja nainen, vaan kaikki on lähtöisin samasta tietoisuudesta. Kaikki ovat tasavertaisia tällä maapallolla.

Tantrassa ajattellaan, että kaikki elävä ja olemassa oleva on pyhää ja palautuu samaan lähteeseen, aivan kuin aallot, jotka nousevat ja laskevat merestä. Feminiinistä ja maskuliinista energiaa pidetään toisiaan vastakkaisina voimina, vaikka todellisuudessa tasapainoon tarvitaan kumpaakin, ja tarvittaessa niistä toista voi valjastaa käyttään enemmän.

Tantran opin mukaan maskuliinista energiaa kutsutaan Shivaksi, joka on syvä tietoisuus. Feminiiniseen energiaan taas viitataan Shaktilla, joka on luova voima ja elämän ikuinen liike. Nämä kaksi vastakkaista energiaa tarvitsevat ja täydentävät toisiaan. Ne kannattelevat toinen toistaan ja luovat kaikelle elämälle ja elävälle perustan. Jokaisessa elävässä olennossa asuu sekä maskuliini– että feminiinienergia.



Meri on feminiinisen energian vaikuttavin elementti

Kun katsot mereen, voit huomata sen liikkuvan alati, silloinkin kun sen pinta näyttää tyyneltä. Vastaavanlainen, ikuinen laajeneminen ja supistuminen tapahtuvat ihmiskehon soluissa ja kaikessa olemassa olevassa.

Kirjailija ja psykoanalyytikko Clarissa Pinkola Estés sanoo, että feminiininen energia asuu luissa, syvällä kehon ytimessä ja rakenteissa. Näin ollen kehon kieli on feminiinisen energian kieli, jonka opimme ensimmäisenä, mutta myös unohdamme helposti. Vaikka olisimme vieraantuneet kehostamme, niin siihen palaaminen ei ole mahdotonta. Kaikki alkaa hengityksen havannoimisesta, aaltoilevasta liikkeestä ja feminiinisestä soljuvan rauhoittavasta vaikutuksesta – sellaisesta, jota lempeän illan tyyni meri meille näkymäksi tarjoilee.


7 Feminiinistä energiaa vahvistavaa harjoitusta arkeen

  • Tuo tietoisesti huomiosi hengityksen virtaan kehon sisällä. Havainnoi ja tutki hetki omaa hengitystäsi vailla tarvetta puuttua siihen. Missä kohtaa kehoasi tunnet hengityksesi voimakkaimmin? Missä kohtaa kehoasi et meinaa tuntea hengitystäsi? Onko hengityksesi kenties pinnallista vai onko se syvää?
  • Laita lempikappaleesi soimaan ja heittäydy oman kehosi vietäväksi; anna intuitiivisen liikkeen, eli feminiinisen energian, virrata vapaasti kehossasi. Älä välitä miltä liike näyttää, vaan fiilistele miltä se tuntuu.
  • Tee myötätuntoa vahvistava rakastavan läsnäolon meditaatioharjoitus.
  • Keho on feminiinienergian koti. Tee itsellesi ylellinen ja hemmotteleva jalkakylpy tai hoida itseäsi kokovartalokuorinnalla.
  • Venyttele kotona pitkään ja syvien haukotusten kanssa juuri ennen nukkumaan menoa
  • Gua shaa tai tee kasvohierontaa
  • Vie itsesi treffeille itsesi kanssa: osta itsellesi kukkia ja puhu itsellesi lempeään ja kannustavaan sävyyn. Tarkkaile omaa sisäistä puhettasi: voitko pehmentää puhettasi ja keskustella itsesi kanssa rakastavaan sävyyn?

Kirjoittaja

Anna-Mari Pentikäinen

Olen Anna-Mari, helsinkiläinen joogaopettaja ja sisällönluoja. Uskon, että elämä – ihan niin kuin joogaharjoituskin, on ikuinen tutkimusmatka.

Joogan, musiikin ja tanssin lisäksi rakastan kirjoittamista, merta ja matkustamista sekä luomista ja asioiden uudenlaista yhdistämistä.

Minulle jooga on ennen kaikkea ikuisesti muuttuva matka omassa kehossa. Haluan tunneillani kannustaa uteliaisuuteen suhteessa omaan kehoon, kuuntelemaan kehoa ja sen hienovaraisia viestejä. Liikkumaan oman kehon ehdoin. Opetustyylini on intuitiivinen ja pyrin luomaan tunneillani sallivan tilan, jossa joogaajilla on mahdollisuus päästää irti ja rentoutua. Taustani on tanssissa ja joogatunneillani tärkeä elementti onkin musiikki.

Opetukseni ammentaa inspiraation opiskelemastani embodied -tyylisuunnasta, joka korostaa kehon sisäistä kokemusta ulkoisten linjausten sijaan. Joogatunneillani on usein mukana myös somaattinen eli sisältä ulospäin suuntautuva liike. Somaattinen liike on mielen läsnäoloa vaativaa kehollista harjoittelua. Se herättää ja vahvistaa kykyä tuntea ja auttaa löytämään & valjastamaan omassa kehossa asuva parantava voima.

Katso Anna-Marin sivut tästä.

Kuvan Anna-Marista otti Mirko Leskinen.