🤍 KIITOS!🤍

0

Ostoskorisi on tyhjä

Päänahka kuivuu, mikä avuksi?

21.10.2018 4 min lukuaika

Pieni hiustenhoito-opas talvikauden hiuksille ja kuivalle päänahalle

Taas on se aika vuodesta, kun hiuspohja kuivaa ja kutisee. Hermoja kiristävään vaivaan löytyy monta syytä, mutta tarkistelemalla omia hiustenhoitotottumuksia sekä päivittämällä shampoot ja hoitotuotteet vuodenajan vaatimusten tasolle ollaan jo monta askelta kauempana epämukavasta kutinasta ja muista hiusongelmista. Aivan kuten ihonhoidossa on tärkeää myös huomioida riittävä veden juonti sekä tasapainoinen ruokavalio laadukkailla rasvoilla. Hius on kuin kehon mittari, josta näkyy helposti ulospäin kehon sisäinen tila, kuten mm. pitkät lääkekuurit ja puutostilat.

Tarkista pesuväli

Suosittelemme lempeää lähestymistapaa hiustenhoitoon kuten ihonhoitoonkin. Oikeastaan päänahka ei eroa kasvojen ihosta muuten kuin sieltä kasvavien hiusten osalta, vaikka emme näin usein asiaa tulekaan ajatelleeksi. Liian pesevällä tuotteella tai liian usein pestynä saatamme helposti vaurioittaa myös hiuspohjan omaa luontaista suojaa ja bakteerikantaa, aivan kuten kasvoillakin tapahtuu vaahdoilla ja geeleillä jynssäillessä. Optimaalinen pesuväli on noin 2-3 kertaa viikossa. Pesuvälien kestoon vaikuttaa hiuslaatu (kihara hius rasvoittuu huomattavasti hitaammin kuin ohut ja suora), käytettävät hiusten muotoilutuotteet sekä elämä töissä ja harrastuksissa. Arjen touhuun ja matkalle mukaan kannattaa pakata minikoossa samat tuotteet mitkä löytyvät kotoa.

Päivitä hiustenhoitotuotteet

Kesästä syksyyn ja talveen ilma muuttuu radikaalisti, pelkkää kuivaa ilmaa pahempi on oikeastaan kostean kylmä keli, se menee paitsi luihin ja ytimiin myös syvälle ihoon kuivattaen sitä. Keinokuituiset pipot ja myssyt vain lisäävät kuivuuden tunnetta iholla. Se sama shampoo mikä toimi kesällä, jolloin ihon luontainen talintuotanto on nopeampaa, ei toimi enää yhtä hyvin loppuvuodesta – on päivityksen aika!

Mikäli peset hiuksia tiheästi, suosittelemme hiuslaadusta riippumatta panostamaan shampoon ja hoitoaineen yhdistelmätuotteeseen kuten John Masters Organics Zinc & sage 2in1 shampoo, sillä siinä on hellävarainen pesuteho sekä hoito-ominaisuudet kaikki yhdessä tuotteessä. Etenkin luonnontaipuisat hiukset rakastavat tätä kosteuttavaa komboa! Jos haluat käyttää tuotteita erikseen ja pestä hiuksia usein, valitse mahdollisimman matalatensidinen shampoo eli vältä voimakkaasti peseviä tuuheuttavia ja syväpuhdistavia shampoita. Esimerkiksi kaikki Khadin shampoot ovat hyvin matalatensidisiä ja sulfaatittomia.

Ajan trendinä on pelkällä hoitoaineella pesu, mutta hoitotuotteesta puuttuu rasvaa liuottavat aineet, joten sellaisenaan se ei pese hiuksia. Jos kaipaat vain pikaista freesausta eikä hiukset ole välttämättä akuutin pesun tarpeessa saattaa kuumalla vedellä hiuspohjan hieronta ja hoitoaineen yhdistelmä tehota, ja näin pidentää shampoopesuväliä. Muista kuitenkin tehdä loppuhuuhtelu haalealla, jopa kylmällä vedellä, sillä liikaa kuumuus kyllä liuottaa rasvaa, mutta se myös kuivattaa päänahkaa.

Talvella palashampoot ovat pop! Shampoopalat pohjautuvat saippuaan, joka on miedosti pesevä aines, joten palat ovat siksi tervetulleita pesukavereita talvikaudella. Shampooviidakossa et voi talvikautena osua väärään, kun valitset mahdollisimman hellävaraisen tuotteen, sulfaatittoman ja kosteuttavimman vaihtoehdon kuten Flow kosmetiikan Rasulsaippuan. Shampoopalojen kanssa käytettävä hiushuuhde hoitaa ja selvittää hiuksia.

Toki shampoovalinnassa on huomioitava myös muotoilutuotteiden ja kiinnitysaineiden käyttö, eli jos käytät paljon hartsia sisältävää hiuslakkaa tai tiukkoja muotovaahtoja kannattaa pestä hiukset kerran viikossa tai joka toinen viikko pesuteholtaan voimakkaammalla shampoolla, esimerkiksi Uniquen syväpuhdistavalla shampoolla. Tämä kannattaa myös siksi, että muotoilutuotteet kerrostuvat helposti paitsi hiuspohjaan myös hiukseen, jolloin voimakkaampi peseminen on tarpeellista hiussävyn raikkauden kannalta. Muista aina sulkea hiussuomut hoitoaineella, jotta pituus ja latva eivät vaurioidu!

Silloin tällöin kannattaa hemmotella hiuksia hiusnaamiolla, esimerkiksi Rahuan Omega 9 naamiolla. Ennen hiusnaamion levittämistä kannattaa pyhittää muutama minuutti nautinnolliseen hierontaan sormenpäillä hiuspohjaa painamalla. Hiuspohjan hierominen vilkastuttaa verenkiertoa, joka kuljettaa hiustuppeen ravintoaineita. Hieronta myös poistaa hiuspohjan kireyttä, mikä saattaa johtua stressistä.

Kutinan muita syitä

Olemme mitä luultavammin tottuneet pesemään hiuksia liian usein kuin liian harvoin, mutta päinvastoinkin voi olla, joten kutina voi johtua myös yksinkertaisesti hiuspohjaan kerääntyvästä pölystä ja liiallisesta hiusten kiinni pitämisestä. Pesuvälin pidentäminen ei ole ratkaisu kutinan estämiseen, jos hiuspohjaan kerääntyy esimerkiksi kuivashampoota. Pidemmällä aikavälillä se tukkii hiustuppea ja saattaa heikentää hiuksen kasvua. Hellävarainen pesu on siis aina parempi kuin jatkuva kuivatuotteiden käyttö. Hius on kyllä joustava eikä ota nokkiinsa kastumisesta eli venymisestä ja kuivumisesta eli supistumisesta, kun muistat aina kuivata hiukset lempeästi ilman hankausta, esimerkiksi Aquis turbaanilla. Föönillä kuivatessa kannattaa muistaa käyttää kuumakuivauksen jälkeen nykyään kaikista fööneistä löytyvää kylmäilmapainiketta. Vertauskuvallisesti hius on kuin käpy, kuumuus ja shampoo avaa sen suomuja eli haaroittaa hiusta, kun taas kylmyys ja hoitoaine sulkee ne ja tekee hiukselle tavoitellun kiillon.

Älä koskaan mene nukkumaan märän tukan kanssa. Tyynyn ja pään välinen tila ei hengitä yhtään, ja siksi kosteassa puhtaassa yhtä lailla kuin likaisessa rasvaisessa hiuksessa erilaisten hiivojen muodostumisen riski on suuri. Parasta olisi malttaa antaa hiusten kuivua omassa tahdissa turbaanikuivauksen jälkeen.

Hiuspohjan tarkastus

Mikäli mikään ei auta, hiuspohja on kaikista keinoista ja päivitetyistä hoitotuotteista-toimenpiteistä huolimatta hälytystilassa; päännahka hilseilee, punottaa ja jopa karstaantuu kannattaa pohtia ihotautien mahdollisuutta, sillä mm. psoriasis on varsin yleinen vaiva.

Lisäksi kannattaa sulkea pois myös täiden mahdollisuus etenkin lapsilla. Ikävät salamatkustajat löydät parhaiten kurkkaamalla korvan taakse. Cattierin pajunkuorishampoo ja Khadin auervedinen Neem-shampoo toimivat loistavina ennaltaehkäisijöinä täitä vastaan, joten ne kannattaa ehdottomasti ottaa käyttöön kerran viikkoon koko perheelle, jos koulusta kotiin alkaa vilkkua tihenevissä määrin varoitusviestejä täistä.

Nopeat tuotevinkit

Tasapainoa, suojaa ja kosteutta kuivalle ja kutisevalle päänahalle – John Masters Organic Zinc & sage 2in1 shampoo sekä Soley Graedir shampoo

Hellävaraista pesua koko perheelle, hilseilevälle hiuspohjalle, psorille ja atopialle – Flow Kosmetiikka Rasusavi shampoopala

Ennakoi ja vältä kutina. Takuuvarma kosteuttaja on oikea valinta kun varsinaista ongelmaa ei vielä ole – Mossa Vitamin Moisture shampoo ja hoitoaine

Tehohoitoa hiuksille ja hiuspohjalle, levitä lämpimän kostean pyyhkeen alle saunaan hiuspohjasta latvaan ja anna vaikuttaa – Rahua Omega 9 hiusnaamio

Täsmätuote kuiviin kohtiin ja äkilliseen kutinaan, myös pitkin päivää – Weleda hiusvesi

Täsmätuote kuiviin hiuslatvoihin ja pituuksiin – Lovely Day Coco Gloss hiusseerumi

Hiuksia ja hiuspohjaa säästävään kuivaukseen – Aquis hiuspyyhkeet ja turbaanit


Jätä kommentti

Kommentit on hyväksyttävä ennen julkaisua.