Lupa olla luonnollinen -kesäkampanja. kaunis. luonnollisesti.

0

Ostoskorisi on tyhjä

Tanja vinkkaa: luonnonkosmetiikan perusteet osa 1, mitä luonnonkosmetiikka on?

05.08.2018 3 min lukuaika

Tässä sarjassa Biodellyn kauppias Tanja Kipinoinen antaa parhaat vinkkinsä luonnonkosmetiikasta: ”Vuosien kokemus on osoittanut, että tiettyjä asioita kysytään vuodesta toiseen ja monilla asiakkailla on samankaltaisia haasteita luonnonkosmetiikan tuotevalintojen suhteen. Siksi haluan jakaa niitä vinkkejä, jotka ovat useimmilla asiakkaillamme osoittautuneet toimiviksi”.

Minulta kysytään usein mitä luonnonkosmetiikka oikein on ja miksi sitä kannattaisi käyttää. Luonnonmukaisuus on tällä hetkellä muodissa, eikä kuluttajan ole aina helppo tietää mikä on aitoa luonnonkosmetiikkaa ja mikä ei. Toisaalta moni miettii, miksi luonnonkosmetiikkaa ylipäätään pitäisi käyttää? Näihin kysymyksiin vastaan tässä ja seuraavassa postauksessa.  Aloitetaan luonnonkosmetiikan määritelmästä:

 

Mitä luonnonkosmetiikka on?

Lyhyesti: luonnonkosmetiikka sisältää mahdollisimman paljon luonnollista alkuperää olevia ainesosia. Sen  valmistus noudattaa eettisiä ja ympäristöystävällisiä periaatteita. Aito luonnonkosmetiikka ei koskaan sisällä mitään muoviperäistä eikä tuotteita testata eläimillä. Tuotteet ovat biohajoavia ja pakkaukset kierrätettäviä.

Pitääkö purkin kyljestä etsiä aina jotakin sertifikaattia?

Aito luonnonkosmetiikka täyttää sertifioidun luonnonkosmetiikan kriteerit, vaikka tuotemerkillä ei varsinaista sertifiointia olisikaan. Luonnonkosmetiikan valmistuksessa otetaan huomioon ympäristöystävällisyys ja eettisyys koko tuotteen elinkaaren aikana, raaka-aineiden tuottamisesta tuotepakkauksen hävittämiseen. Jos tuotteella on luonnonkosmetiikan sertifiointi (esim. Ecocert, BDIH, NaTrue), sertifiointitaho valvoo kriteerien noudattamista. Muutoin valvonta perustuu valmistajan omavalvontaan. Purkin kyljestä ei siis tarvitse löytyä sertifikaattia, mutta sertifioidun luonnonkosmetiikan ostaminen on helpointa noviisille.

 

Onko luonnonkosmetiikka ja luomukosmetiikka sama asia?

Suomeen on vakiintunut ilmaisu luonnonkosmetiikka. Luonnonkosmetiikka voi sisältää luontaisen kaltaisia ainesosia kuten esteröityjä öljyjä. Se voi sisältää myös luonnonmukaisia ainesosia kuten vesi.  Yleensä se sisältää myös luomuainesosia, joita ovat esimerkiksi kylmäpuristetut luomuöljyt tai luomukaura. Eri brändien välillä on paljon vaihtelua siinä kunka paljon tuotteet sisältävät luomua. Useimmat merkit merkitsevät luomuainesosat inciin asteriskilla (*) luomuraaka-aineen perässä.

Suomeksi puhuttaessa luomukosmetiikka tarkoittaa tuotteita, jotka ovat 100 % luomua. Tällaisia ovat lähinnä luomutuotetut kasviöljyt, esimerkiksi luomurisiiniöljy. Tuotteista suurimman osan kohdalla 100 % luomupitoisuus ei toteudu, koska jo pelkästään vesi on niin yleinen ja tarpeellinen raaka-aine ihan kaikenlaisen kosmetiikan valmistamisessa. Sen vuoksi puhumme luonnonkosmetiikasta. Luonnonkosmetiikka ja luomukosmetiikka eivät siis ole sama asia ja niitä ei tule sekoittaa keskenään. Markkinoilla on luomukosmetiikkaa (eli 100 % luomua) hyvin vähän tarjolla, ja suurin osa Biodellynkin valikoimista on nimenomaan luonnonkosmetiikkaa. Kannattaa myös huomioida, että luonnon- ja luomukosmetiikan käyttöön ei terminologian osalta ole olemassa mitään lainsäädäntöä. Edellä mainitut asiat ovat siis alalla (suhteellisen) vakiintuneita määritelmiä, jotka saattavat poiketa toimijasta riippuen.

Onko luonnonkosmetiikka säilöntäaineetonta?

Ei onneksi! Melko usein kuulee luonnonkosmetiikan yhdistettävän säilöntäaineettomuuteen, liekö syynä ruokapuolelta tuleva ajatusmaailma? Kosmetiikassa on tärkeää, että tuote säilyy stabiilina pitkään, jopa vuosia. Kosmetiikan tulee kestää kuljetukset maasta toiseen (kotimaisen kosmetiikan osuus on edelleen valitettavan pieni!), lämpötilojen vaihtelut, hyllyssä seisominen (sekä kaupan että kuluttajan) ja tietysti itse käyttö. Luonnonkosmetiikkaa koskevat aivan samat säädökset kuin muutakin kosmetiikkaa mm. säilyvyyden suhteen. Säilöntäaineina luonnonkosmetiikassa käytetään esmerkiksi alkoholia, eteerisiä öljyjä tai esimerkiksi ilmatiiviitä pakkauksia. Mitä vähemmän tuotteessa on vettä sitä paremmin se säilyy hyvänä pitkään ja siksi esimerkiksi öljymäiset tuotteet säilyvät hyvin ilman säilöntäaineitakin. Luonnonkosmetiikassa suositaan säilöntäaineidenkin osalta pääosin luonnollista alkuperää olevia raaka-aineita, mutta myös pieni määrä synteettisiä ainesosia on sallittu, jos se on jonkin tuotteen säilyvyyden kannalta välttämätöntä. Korkein sallittu synteettisten aineiden määrä on yleensä maksimissaan 5 % raaka-aineista, ja lista kielletyistä aineista on pitkä.

 

…eikö luonnonkosmetiikka olekaan luomua?

Aidon luonnonkosmetiikan valmistuksessa suositaan luomuainesosia aina kun se on mahdollista. Joskus luomusta tingitään hinnan vuoksi ja joskus sitä ei vaan ole saatavilla. Kannattaa huomioida, ettei kaikkia välttämättömiä raaka-aineita voida valmistaa luomuna, jolloin tuotteen kokonaisluomupitoisuus saattaa vaikuttaa pieneltä. Yksi tällainen raaka-aine on vesi, joka on tärkeä osa kosmetiikan valmistusta. Riippuu valmistajasta ja mahdollisesta sertifiointitahosta, lasketaanko tuotteen sisältämä vesi mukaan, kun ilmoitetaan raaka-aineiden luomupitoisuus. Jos vesi lasketaan mukaan, on luomupitoisuus prosentuaalisesti pienempi kuin jos vesi jätetään laskelmasta kokonaan pois. Lisäksi monilla valmistajilla voi olla valikoimissa sekä sertifioituja tuotteita että ei-luonnonkosmetiikkaa. Esimerkiksi kynsilakat harvemmin ovat täysin luonnonmukaisia mutta niitä tarjoavat myös monet luonnonkosmetiikkasarjat, esim meillä Biodellyssä Avril.

Laskentatavat, valmistustavat ja sertifiointitavat ovat moninaiset, eikä siis ihme, että monen mielestä kosmetiikkaviidakossa on vaikea suunnistaa ja tunnistaa aito luonnonkosmetiikka. Biodellyn yrittäjänä paras vinkki vitoseni on tietenkin tämä: osta meiltä. Me olemme tutkineet nämä hommat puolestasi ja voit luottaa siihen, että meiltä saat aitoa luonnonkosmetiikkaa. (Tai jos et saa niin sekin kerrotaan, esim. case glitterit ja kynsilakat.) Mielestäni on hienoa, että luonnonkosmetiikkaa saa nykyään melko laajasti myös esimerkiksi marketeista. Se vaatii kuitenkin kuluttajalta enemmän, sillä markettien luonnonkosmetiikkaosastoilla näkee ihan yleisesti myös ei-luonnonkosmetiikkaa. Jos et itse ole aivan varma tunnistatko aidon luonnonkosmetiikan, silloin kannattaa kääntyä ammattilaisten puoleen!

Seuraavassa osassa kerron miksi luonnonkosmetiikkaa kannattaisi käyttää!


Jätä kommentti

Kommentit on hyväksyttävä ennen julkaisua.

Uutiskirje