Lupa olla luonnollinen -kesäkampanja. kaunis. luonnollisesti.

0

Ostoskorisi on tyhjä

Tanja vinkkaa: luonnonkosmetiikan perusteet osa 2, miksi käyttäisin luonnonkosmetiikkaa?

09.09.2018 3 min lukuaika

Tässä sarjassa Biodellyn kauppias Tanja Kipinoinen antaa parhaat vinkkinsä luonnonkosmetiikasta: ”Vuosien kokemus on osoittanut, että tiettyjä asioita kysytään vuodesta toiseen ja monilla asiakkailla on samankaltaisia haasteita luonnonkosmetiikan tuotevalintojen suhteen. Siksi haluan jakaa niitä vinkkejä, jotka ovat useimmilla asiakkaillamme osoittautuneet toimiviksi”.

Minulta kysytään usein mitä luonnonkosmetiikka oikein on ja miksi sitä kannattaisi käyttää. Luonnonmukaisuus on tällä hetkellä muodissa, eikä kuluttajan ole aina helppo tietää mikä on aitoa luonnonkosmetiikkaa ja mikä ei. Jos se on sinullekin hieman epäselvää, kannattaa lukea osa 1 luonnonkosmetiikan perusteista täällä. Tässä osassa kerron, minkä vuoksi itse käytän luonnonkosmetiikkaa ja miksi sinunkin ehkä kannattaisi.

Miksi käyttäisin luonnonkosmetiikkaa?

Ihmisillä on paljon erilaisia motiiveja käyttää luonnonkosmetiikkaa. Itselläni suurin syy on ekologinen; haluan käyttää tuotteita, joiden hiilijalanjälki on mahdollisimman pieni, ja jotka eivät saastuta ympäristöämme lisää esimerkiksi mikromuoveilla. Lisäksi koen ihoni voivan luonnonkosmetiikan ansiosta erinomaisesti. Luonnonkosmetiikka ei ole vain asia jota laitan iholleni vaan holistinen näkemys sarjojen taustalla on minulle tärkeä. Useat merkit esimerkiksi lahjoittavat osan tuotoistaan luonnonsuojeluun tai muuhun hyväntekeväisyyteen. Bisnestä se toki silti on, mutta useimmiten sitä tehdään suurella sydämellä niin kuin mekin teemme Biodellyssä. Luonto tietysti kiittäisi jos lopettaisin kosmetiikan käytön kokonaan mutta koska siihen en pysty, koen luonnonkosmetiikan olevan minulle paras vaihtoehto. Siinä missä synteettisen kosmetiikan tuoksut aiheuttavat itselleni lähinnä päänsärkyä, luonnonkosmetiikan eteeriset öljyt vaikuttavat mielialaani positiivisesti. Joskus jopa niin paljon, etten malta lopettaa kasvoöljyn hieromista ihooni (ja siitähän se iho tykkää, hieronnasta!).

Tässä muutamia konkreettisia syitä miksi luonnonkosmetiikkaa kannattaa käyttää:

  • Kemikaalikuorman vähentäminen. Altistumme lukuisille kemikaaleille päivittäin ja niiden ristikkäis- ja pitkäaikaisvaikutuksista ei ole tarkkaa tietoa. Suurimpaan osaan emme pysty itse välittömästi vaikuttamaan (esimerkiksi ilmansaasteet) mutta kosmetiikkaan kyllä. Tehokkain keino vältellä kosmetiikan kemikaaleja on lopettaa kosmetiikan käyttö kokonaan. Tämä ei kuitenkaan ole monille meistä se mieluisin vaihtoehto jolloin luonnonkosmetiikkaan siirtyminen on hyvä kakkonen. Toki luonnonkosmetiikkakin sisältää kemikaaleja (lue kemikaalien määritelmästä esimerkiksi täällä), mutta sallittu eri ainesosien kokonaismäärä on pienempi kuin synteettisissä tuotteissa.
  • Ympäristön kunnioittaminen. Todennäköisesti (ja toivottavasti) tavanomaisen kosmetiikan valmistajat ottavat nykyään myös ympäristönäkökulman huomioon mutta luonnonkosmetiikan valmistajille se on pakollista. Aitoa luonnonkosmetiikkaa ei vain voi valmistaa ottamatta huomioon koko tuotteen elinkaarta raaka-aineista pakkausten hävittämiseen saakka. Toiset valmistajat suhtautuvat tähän suuremmalla pieteteetillä kuin toiset ja sertifioituja merkkejä myös valvotaan. Hiukan yleistäen uskallan sanoa, että luonnonkosmetiikka on todennäköisesti aina ympäristön kannalta paras vaihtoehto.
  • Ihon kunnon paraneminen. Työssäni olen tavannut lukuisia onnellisia ihmisiä, jotka ovat saaneet ihonsa kuntoon luonnonkosmetiikalla. Yksi syy tähän saattaa olla se, että luonnonkosmetiikka aidosti ravitsee ihoa esimerkiksi kylmäpuristetuilla kasviöljyilla. Tavanomaisen kosmetiikan voiteissa on pohjana lähes aina mineraaliöljyjä, koska se on verraton aineosa esimerkiksi ihon pehmentäjänä. Vaikka ei olisi huolestunut mineraaliöljyjen ympäristö- tai terveysvaikutuksista kannattaa huomioida, etteivät ne myöskään ravitse ihoa millään lailla, eli niiden vaikutus on vain pinnallinen. Ne ovat vähän niin kuin einestä iholle. Aidoissa luonnonkosmetiikan voiteissa taas useimmiten pohjana ovat kylmäpuristetut kasviöljyt, jotka jo itsessään ravitsevat ihoa ja tukevat ihon hyvinvointia. Sen lisäksi sekä tavanomaisen kosmetiikan että luonnonkosmetiikan tuotteissa on yleensä tehokkaita aktiiviaineita, suurinpiirtein 20 % tuotteesta riippuen. Kumpi kuulostaa järkevämmältä ihon kannalta: eines + tehokkaat aktiiviaineet vai aito ravinto + tehokkaat aktiiviaineet?
  • Luonnonkosmetiikka on tehokkaampaa. Kun aloitin työskentelemään luonnonkosmetiikan parissa noin kymmenen vuotta sitten, minulta kysyttiin jatkuvasti: ”Mutta onko se yhtä tehokasta kuin muu kosmetiikka?” Vastaus löytyy tuosta yllä olevasta einesvertauksesta ja juuri siksi nimenomaan luonnonkosmetiikka on tehokkaampaa kuin tavanomainen. Tässä kohtaa on tietysti olisi syytä määritellä mitä tehokkuus tarkoittaa. Onko se sileä(mpi) iho? Tasainen iho? Heleä iho? Tehokkuus tarkoittanee eri ihmisille eri asioita, mutta jos haluat, että ihosi saa niin sanotusti ”mahdollisimman paljon irti” käytetyistä tuotteista, tällöin luonnonkosmetiikka tarjoaa todennäköisesti tehokkaamman vaihtoehdon.

Miten vaihtaisin luonnonkosmetiikkaan?

Moni tekee päätöksen siirtyä luonnonkosmetiikan käyttäjäksi ja silloin on mielestäni fiksua edetä tuote kerrallaan aina kun vanha tuote on loppunut. Eli käyttää sen ”normi”tuotteen loppuun mieluummin kuin heittää roskiin, se on ympäristön kannalta järkevämpää. Me emme muutenkaan Biodellyssä halua käyttää termejä ”pahis” tai ”myrkky” koska luonnonmukaisuuden ja tavanomaisen kosmetiikan vastakkainasettelu on hölmöä. Kaikki luonnonmukainen ei ole automaattisesti hyvää eikä kaikki synteettinen ole automaattisesti myrkkyä. Peace & love kannattaa pitää mielessä näissäkin asioissa, sekä terve järki:o)

Jos haluaa aloittaa pikkuhiljaa tai vaihtaa luonnonkosmetiikkaan vain osittain, suosittelen aloittamaan iholle jätettävistä tuotteista. Näitä ovat esimerkiksi seerumit, kasvoöljyt, kasvovoiteet ja vartalovoiteet. Tuotevalikoima on laaja ja tuotteita löytyy monesta eri hintaluokasta. Kun haluat tarkempia neuvoja tuotteiden valintaan, voit aina olla yhteydessä meihin, autamme mielellämme! Tai voit kokeilla myös sivuillamme olevaa ihonhoitoapuria, joka valitsee sinulle sopivat kasvotuotteet nopeasti selfien perusteella!

Lopuksi haluan vielä sanoa, että luonnonkosmetiikkaan siirtymisestä ei kannata tehdä liian vaikeaa tai vakavaa. Tartu uuteen ilon kautta ja uteliaasti kokeillen, silloin myös ihosi kiittää lopulta!


Jätä kommentti

Kommentit on hyväksyttävä ennen julkaisua.

Uutiskirje