Tilaa vähintään 59€, saat ilmaisen toimituksen. 100€ tilauksiin tarjoamme ilmaisen kotiinkuljetuksen.

0

Ostoskorisi on tyhjä

Luonnonkosmetiikka

Luonnonkosmetiikka - mitä se on?

Luonnonkosmetiikka on kosmetiikkaa, joka sisältää mahdollisimman paljon luonnollista alkuperää olevia ainesosia ja jonka valmistus noudattaa eettisiä ja ympäristöystävällisiä periaatteita. Aito luonnonkosmetiikka täyttää sertifioidun luonnonkosmetiikan kriteerit, vaikka tuotemerkillä ei varsinaista sertifiointia olisikaan. Luonnonkosmetiikan valmistuksessa otetaan huomioon ympäristöystävällisyys ja eettisyys koko tuotteen elinkaaren aikana, raaka-aineiden tuottamisesta tuotepakkauksen hävittämiseen. Jos tuotteella on luonnonkosmetiikan sertifiointi (esim. Ecocert, BDIH, NaTrue), sertifiointitaho valvoo kriteerien noudattamista. Muutoin valvonta perustuu valmistajan omavalvontaan.

Aidon luonnonkosmetiikan valmistuksessa myös suositaan luomuainesosia aina kun se on mahdollista. Kuluttajan kannattaa kuitenkin huomioida, ettei kaikkia välttämättömiä raaka-aineita voida valmistaa luomuna, jolloin tuotteen kokonaisluomupitoisuus saattaa vaikuttaa pieneltä. Yksi tällainen raaka-aine on vesi, joka on tärkeä osa kosmetiikan valmistusta. Riippuu valmistajasta ja mahdollisesta sertifiointitahosta, lasketaanko tuotteen sisältämä vesi mukaan, kun ilmoitetaan raaka-aineiden luomupitoisuus. Jos vesi lasketaan mukaan, on luomupitoisuus prosentuaalisesti pienempi kuin jos vesi jätetään laskelmasta kokonaan pois. Laskentatavat, valmistustavat ja sertifiointitavat ovat moninaiset, eikä siis ihme, että monen mielestä kosmetiikkaviidakossa on vaikea suunnistaa, ja tunnistaa mitä on aito luonnonkosmetiikka. Markkinoilla on nykyisin runsaasti tuotteita, joita markkinoidaan luonnollisuudella, mutta jotka ovat luonnollisia lähinnä vain mainospuheissa.

Mistä sitten voi tietää, mikä on luonnonkosmetiikkaa ja mikä ei?

Kysymällä ammattilaisilta ja ostamalla erikoisliikkeistä, kuten Biodellystä, tai varmistalla onko tuotteen kyljessä jokin sertifikaatti. Biodellyssä on myytävänä vain joko sertifioitua luonnonkosmetiikkaa, tai sertifioidun kosmetiikan kriteerit täyttävää kosmetiikkaa. Kaikki valmistajat eivät halua syystä tai toisesta ostaa kallista sertifiointia itselleen, mutta ovat silti täysin luotettavia luonnonkosmetiikan valmistajia. Toisaalta myös osa sertifioiduista luonnonkosmetiikkamerkeistä saattaa valmistaa yksittäisiä tuotteita, joilla ei ole sertifikaattia. Poikkeuksista on aina merkintä erikseen sivuillamme.

Mitä luonnonkosmetiikka sisältää?

Luonnonkosmetiikka voi sisältää luonnollisia kasviöljyjä- ja vahoja, kasviuutteita, eteerisiä öljyjä, kuivattuja kasveja (esim. jauhetut kukan terälehdet, mineraaleja, savea, levää, suolaa ja sokeria sekä eläinperäisiä ainesosia kuten mehiläisvaha, lanoliini (lampaan villarasva), hunaja ja maito. Näin ollen kaikki luonnonkosmetiikka ei ole vegaaneille sopivaa. Biodellyssä tieto vegaaniudesta on merkitty tuotetietoihin.

Luonnonkosmetiikka sisältää pääosin luonnollista alkuperää olevia raaka-aineita, mutta saattaa sisältää myös pienen määrän synteettisiä ainesosia, jos se on esimerkiksi tuotteen säilyvyyden kannalta välttämätöntä. Korkein sallittu synteettisten aineiden määrä on yleensä maksimissaan 5% raaka-aineista, ja lista kielletyistä aineista on pitkä. Vertauksen vuoksi: tavanomaisen kosmetiikan valmistukseen sallittuja raaka-aineita on useita tuhansia kun taas luonnonkosmetiikassa hyväksyttyjä aineita on noin 700 kappaletta.

Mitä luonnonkosmetiikka ei sisällä?

Pro Luonnonkosmetiikka ry:n listauksen mukaan luonnonkosmetiikka ei saa sisältää seuraavia raaka-aineita:

Synteettisiä hajusteita ja väriaineita

Synteettisiä säilöntäaineita (esim. parabeenit, 2-bromo-2nitropropane-1,3-diol, DMDM Hydantoin, Imidazolidinyl Urea, Methyldibromo Glutaronitrile)

Maaöljyperäisiä raaka-aineita (esim. Paraffinum Liquidum, Petrolatum)

PEG- ja PPG-yhdisteitä

Alkyylisulfaatteja (esim. Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate)

Synteettisiä antioksidantteja (esim. BHT, BHA)

Synteettisiä UV-filttereitä (esim. Benzophenone-yhdisteet, Ethylhexyl Methoxycinnamate, PABA) (lähde:Pro Luonnonkosmetiikka ry

Miksi käyttäisin luonnonkosmetiikkaa?

Luonnonkosmetiikka valmistetaan mahdollisimman ympäristöystävällisesti, joten se on ekologinen valinta. Luonnonkosmetiikkaa ei testata eläimillä, ja muutamat sallitut eläinperäiset raaka-aineet (kuten mehiläisvaha tai lanoliini) tuotetaan eläimiä kunnioittaen. Moni käyttää kuitenkin luonnonkosmetiikkaa ihan muusta kuin ekologisista tai eettisistä syystä, ja se on tuotteiden tehokkuus. Vielä muutama vuosi sitten kuuli usein kysymyksen “onko luonnonkosmetiikka tehokasta?” Nykyään moni on jo huomannut, että kyllä se on ja usein vielä paljon enemmänkin! Tähän vaikuttaa olennaisesti asia nimeltä voidepohja: luonnonkosmetiikan voidepohja valmistetaan veden lisäksi tai sen asemesta aina kasviperäisistä ainesosista kuten kylmäpuristetut kasviöljyt ja -vahat, kukkaisvesi ja kasvigryseriini. Ihon ja kasvien solurakenteen ollessa samankaltainen ihon on erittäin helppo hyödyntää kasvien aktiiviaineita. Päinvastoin tavanomaisen kosmetiikan voidepohja koostuu usein synteettisistä öljyistä ja maaöljyjohdannaisista, jotka eivät välttämättä tee iholle pahaa (asia on tosin kiistanalainen) mutta eivät myöskään ravitse sitä. Jos siis haluat tuotteen, joka on ihollesi mahdollisimman tehokas, kannattaa valita luonnonkosmetiikkaa, sillä voidepohjan osuus tuotteista on jopa 80 prosenttia!

Sopiiko luonnonkosmetiikka lapsille tai raskaana oleville?

Kyllä sopii. Varsinkin pienen vauvan iho on hyvin ohut ja herkkä, eikä vauvan iholle pitäisi lähtökohtaisesti laittaa mitään. Jos kuitenkin vauvan iho esimerkiksi kuivuu tai ärtyy, kannattaa suosia herkän ihon luonnonkosmetiikkaa. Miksi? Kosmetiikan imeytyminen verenkiertoon on edelleen kiistanalainen asia, jota ei kannata kuitenkaan lähteä testaamaan pienen vauvan ohuella iholla. Samoin yllä mainittu voidepohja-asia kannattaa ottaa huomioon. Monet apteekeissakin myytävät herkän ihon tuotteet sisältävät maaöljyjohdannaisia (esim. parafiini), jotka eivät varsinaisesti hoida vauvan ihoa mitenkään. Miksi siis valintasi ei olisi luonnonkosmetiikka, joka sisältää ihoa ravitsevia raaka-aineita voidepohjaa myöden? Erityisesti lapsille sopivia tuotteita löydät täältä.

Raskaana oleva voi hyvin käyttää luonnonkosmetiikkaa. Usein varoitellaan eteerisistä öljyistä kun puhutaan luonnonkosmetiikan soveltuvuudesta odottavalle äidille, ja sellaisenaan eteerisiä öljyjä ei tulekaan käyttää (ei raskaana olevien eikä muidenkaan). Luonnonkosmetiikassa käytetään jonkin verran säilöntä- tai tuoksuaineena eteerisiä öljyjä, mutta määrät ovat niin pieniä ettei niillä ole vaikutusta raskauteen/sikiöön.

Jäikö Sinulle vielä kysyttävää? Ota yhteyttä asiakaspalveluumme, asiakaspalvelu@biodelly.fi, tai soita 041 730 3026

Jatka tästä ostoksille verkkokauppaamme.

Lue myös: Luonnonkosmetiikka - mitä se on ja miksi sitä tulisi käyttää? 

Uutiskirje